Miyalji (Kas romatizması) nedir?

Miyalji (Kas romatizması) nedir?

Ani ve bilinçsiz bir hareket, stres ya da yaralanmalardan dolayı meydana gelen miyalji (Kas romatizması) belirtileri arasında şiddetli ağrı ve bunun yanında halsizlik, iltihaplanma görülür. Miyaljinin geçmesi için bazı egzersizler de yapılabilir.

 

Evde miyalji tedavisini yapmak için, önce ağrıyan yerinize biraz buz tedavisi uygulamanız gerekir. Kas romatizması, ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Miyalji, yani kas romatizması olduğunuzu düşünüyorsanız ve kendinizi çok iyi hissetmiyorsanız, tedavi için hemen doktorunuza başvurmanız gerekir.

 

MİYALJİ (KAS ROMATİZMASI) NEDİR?
 

Kas romatizması yaygın olan bir hastalıktır ve vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Kas romatizmasının tıbbi terimine miyalji adı verilir. Miyalji, bağlar, tendonlar ve kemikleri, organları ve kasları birbirine bağlayan yumuşak dokularla ilişkili kas ağrıları, ağrıları ve ağrıları olarak tanımlanabilir.

miyalji-kas-romatizmasi-nedir.jpg

MİYALJİ NEDEN OLUR?

Miyalji (Kas romatizması) tipik olarak vücudun bir bölgesine ya da kas gruplarına lokalize olabilir. Kas ağrısının en yaygın nedenleri stres, aşırı kullanım, yaralanmalar olabilir. Kas romatizması, özellikle sistemik kas ağrısı, bir hastalıktan, enfeksiyondan veya bazı ilaçların yan etkisinden de olabilir.

Kronik yorgunluk sendromu, fibromiyalji, lyme hastalığı, lupus, miyofasiyal ağrı sendromu, romatizmal eklem iltihabı hipertiroidizm, grip ve distoni gibi diğer birçok hastalık ve durum kaslarda ağrıya neden olur.

miyalji-kas-romatizmasi-nedir-002.jpg

MİYALJİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Ağrınızın nedenine bağlı olarak, kas ağrısı hafif veya şiddetli olabilir ve bazı durumlarda zayıflatıcı olabilir. Ağrı, birçok kronik durumun ayırt edici semptomudur. Belirtiler değişebilir.

Kas romatizması lokalize olabilir veya yaygın olabilir. Ağrı donuk veya keskin, hafif veya şiddetli olabilir. Miyaljide ağrı farklı olabilir ve birkaç dakika sürebilir veya sabit olabilir. Ne yazık ki, ağrınızın değişen faktörleri birçok şeye bağlıdır.

Miyalji, enfeksiyondan kaynaklanıyorsa ateş veya titremeye neden olabilir. Ayrıca eklem ağrısı veya çok zayıf (yorgunluk) gibi semptomlar da gösterebilir. Ağrı nedeniyle depresyon ve aşırı yorgunluk yaygın semptomlar arasında yer alır. Bu çoğu kronik ağrı durumu için geçerlidir. Diğer semptomlar arasında hassasiyet, şişme veya kızarıklık olabilir.

miyalji-kas-romatizmasi-nedir-005.jpg

Miyaljiden yakınıyorsanız ve bu semptomlar sizde varsa, günlük aktivitelerinizin çoğunu yapmak zor olabilir.

TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Aşırı kullanım veya yaralanmadan kaynaklanan kas romatizması, vücudu dinlendirerek ve reçetesiz satılan ağrı kesiciler alarak azaltılabilir. 24-72 saat içinde buz tedavisi, ağrıyı ve iltihabı azaltabilir ve kasları yatıştırarak herhangi bir gerginliği veya düğümleri serbest bırakabilir.

Aşırı kullanımdan veya fibromiyalji gibi bir durumdan kaynaklanan miyalji, masaj veya hafif germe egzersizleri ile tedavi edilebilir. Üç günden uzun süren ağrı çekiyorsanız da mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir.

miyalji-kas-romatizmasi-nedir-006.jpg

Ağrı, ani bir hareketin sonucunda olmuşsa veya ‘çekilme’ veya kas gerginliği gibi davranıyorsa, evde tedaviler için en iyi yöntem şunlardır:

Dinlenme: Düzenli, günlük aktivitelere ara verin

Buz: Gün boyunca 20 dakikalık aralıklarla etkilenen bölgede buz kullanın.

Sıkıştırma: Şişliği azaltmak için bir kompresyon bandajı kullanılabilir

Yükseltmek: Şişmeyi azaltmaya yardımcı olmak için ağrıyan bölgenizi havaya kaldırın ve biraz bekleyin…

Dinlenmeyle devam eden bir ağrı hissederseniz veya ağrılı bir kasın çevresinde herhangi bir enfeksiyon belirtisi ortaya çıkarsa, ağrınızı nasıl gidereceğiniz konusunda bir doktorla konuşun.

Nefes almakta güçlük çekiyorsanız, aşırı halsizlik çekiyorsanız veya yüksek ateşiniz varsa hemen yardım isteyin.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN