Muhalefet rezervlerin peşinde: 128 milyar dolar için soruşturma açılsın

Muhalefet rezervlerin peşinde: 128 milyar dolar için soruşturma açılsın

Hem muhalefet hem de Merkez Bankası'nın eski çalışanları Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da harcandığını kabul ettiği Merkez Bankası'nın rezervlerinin akıbetinin detaylarını merak ediyor. İYİ Partili Durmuş Yılmaz ile Gelecek Partili İbrahim Turhan, 128 milyar dolarlık döviz rezervinin kimlere, hangi kurdan ve ne amaçla satıldığının araştırılmasını istedi.

Merkez Bankası'nın kime, ne kadar ve hangi kurdan sattığı bilinmeyen 128 milyar dolarlık rezerv satışının araştırılması için Meclis tarafından komisyon kurulması istendi.

Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ile yine eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan, gizli yöntemlerle satılan 128 milyar dolarlık rezervin araştırılmasını talep etti.

"BU KURAL, BU DURUMDA GEÇERLİ DEĞİL"

Sözcü'nün haberine göre, aynı zamanda İYİ Parti Milletvekili olan Durmuş Yılmaz, MB'nin öncelikle Sayıştay tarafından denetlenmesi gerektiğini söyledi. MB'nin normalde yerindelik denetimine tabi olmadığını belirten Yılmaz, ancak bu kuralın bu durum için geçerli olmadığını ifade etti.

"HIRSIZ ÇALDIĞINDA DA EL DEĞİŞTİRİYOR"

Yılmaz şunları kaydetti: "O dövizler reel sektörde hangi firmalara verildi? Zombi firmalara mı gitti, batıklar mı önlendi, kaçtan hangi kurdan verildi? Bu mekanizmayı kim, nasıl kurdu ve altında kimlerin imzası var? Bütün bu soruların yanıtının ortaya çıkarılması gerekiyor.

Yılmaz "Para kaybolmadı, el değiştirdi" yorumunu için de "Hırsız çaldığında da el değiştiriyor. Burada el değiştirme nasıl ve kime olmuş, önemli olan bunun ortaya çıkarılması" ifadesini kullandı.

2001 KRİZİNİ HATIRLATTI

Gelecek Partisi Kurucular Kurulu Üyesi İbrahim Turhan da 128 milyar dolarlık döviz rezervinin hangi yöntemlerle satıldığı, kimlerin hangi kurdan aldığı, daha önemlisi de satışın hangi gerekçeyle yapıldığının mutlaka ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi.

2001 krizi sırasında bankalara bir günde satılan 5,4 milyar dolar nedeniyle TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nun soruşturma açtığını ve nihayetinde davaların ardından MB yöneticilerinin görevi kötüye kullanmaktan hüküm giydiğini belirten Turhan "128 milyar dolar için de TBMM önce bir araştırma komisyonu oluşturabilir. Gerekli görülürse bu soruşturmaya dönüştürülüp kamuoyuna gerçek bilgiler verilir.

"MB MECLİS'E HESAP VERMELİ"

Anayasa'nın 87'nci maddesi para basma yetkisini TBMM'ye veriyor. TBMM bu yetkisini MB'ye devretmiş. MB'nin bu konuda hesap vereceği makam TBMM'dir. TBMM hem bankayı hem de varsa siyasi sorumluları ortaya çıkarabilir" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN