Mukabele nedir? İşte mukabele programı ve saati

Mukabele nedir? İşte mukabele programı ve saati

Hz. Muhammed zamanından bu yana Ramazan aylarında camilerde ve mescitlerde okunan mukabele, koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl televizyon kanallarından ve internetten canlı yayınlarla evlere ulaşacak. İşte, Diyanet TV Ayasofya mukabele programı...

Af ve mağfiret ayı Ramazan'ın idrak edilmesiyle müminler hassasiyetle ibadetlerini gerçekleştiriyor. Kovid-19 salgını nedeniyle bir araya gelmemeye özen gösteren vatandaşlar, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da mukabelelerini camiye gitmeden evlerinde eda ediyor. Hafızın hatim indirmesi esnasında Kur'an-ı Kerim aracılığıyla takip edilmesiyle gerçekleşen mukabele, televizyon kanalları ve internet yayınları aracılığıyla takip edilebiliyor.

MUKABELE HANGİ KANALDA, NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?

Diyanet İşleri Başkanlığı bu yıl da mukabele okunmasını sağlamak amacıyla Diyanet TV'de her gün sahurdan hemen sonra imsak vaktinde ve saat 15.00 ile saat 00.00'da mukabele programı yayınlıyor. 1400 yıldır sürdürülen mukabele geleneği, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın sosyal medya hesapları üzerinden de izlenebilecek. Okunan Kur'an-ı Kerim'in ardından 15 dakikalık bir sohbet yer alacak. Ramazan ayına özgü ibadetlerden olan mukabele, İstanbul'daki Ayasofya Camii'nde okunacak ve okunan mukabele Diyanet TV ve Youtube sayfası üzerinden de canlı olarak yayınlanacak.

DİYANET TV CANLI İZLE

MUKABELE NEDİR?

Ramazan ayına özgü olan mukabele ibadeti ilk olarak İslam Peygamberi Hz. Muhammed ile Hz. Cebrail arasında gerçekleştirildi. 1400 yıldır Ramazan aylarında bu gelenek sürdürülüyor.

Sözlükte iki şeyi birbiriyle karşılaştırma anlamına gelen mukabele, üç aylarda ve bilhassa Ramazan'da cami, mescit ve evlerde öğle ve ikindi namazları öncesinde hafızlar tarafından okunan Kur'an'ı takip etmek suretiyle hatim indirme geleneğidir. Zamanla hafızların bu okuyuşları için de aynı terim kullanıldı.

Bu gelenek Hz. Cebrail'in Ramazan aylarında her gece Hz. Muhammed'e gelerek o zamana kadar nazil olan ayet ve sureleri karşılıklı olarak okuyup kontrol etmeye dayanır. Kur'an'ın Ramazan ayında indirilmeye başlaması, bu ayda yapılan amellerin diğer zamanlara göre daha faziletli kabul edildiği inancında etkili oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN