Normalleşmeyle birlikte kadın cinayetleri de arttı: Haziranda 27 kadın öldürüldü

Normalleşmeyle birlikte kadın cinayetleri de arttı: Haziranda 27 kadın öldürüldü

Kadın cinayetlerinin artarak devam ettiği Türkiye'de, Kovid-19 salgınıyla mücadelede normalleşmenin başladığı haziran ayında 27 kadın cinayeti işlendi. Kadın Cinayetleri Platformu'nun raporuna göre, öldürülen 27 kadından 11’inin neden öldürüldüğü tespit edilemedi, 2’si ekonomik bahaneyle, 14’ü de boşanmak istemek, barışmayı reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. Kadınların çoğu ise evlerinde ve evli oldukları erkekler tarafından katledildi.

SEDA ÇAKIR | KARAR.COM

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2020 Haziran Raporu'nu açıkladı. Raporda, yeni tip koronvirüsle (Kovid-19) mücadelede normalleşmenin başladığı haziran ayında 27 kadın cinayetinin işlendiği belirtilerek, kadın cinayetlerinin tedbirlerin gevşetilmesi ile yeniden artma eğiliminde olduğu kaydedildi.

Raporda ayrıca, şüpheli kadın ölümlerinde ciddi bir artış gerçekleştiğine de dikkat çekildi.

14 KADIN HAYATINA DAİR KARAR VERMEK İSTERKEN ÖLDÜRÜLDÜ

Bu ay 22 kadın cinayeti işlenmiş, 5 kadının şüpheli ölümünün kadın cinayeti olduğu ortaya çıkmış, 23 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Öldürülen 27 kadından 11’inin neden öldürüldüğü tespit edilemedi, 2’si ekonomik bahaneyle, 14’ü de boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü.

EN ÇOK KADIN CİNAYETİ İSTANBUL'DA

Raporda yer alan verilere göre en çok kadın cinayeti İstanbul'da işlendi. Şüpheli kadın ölümlerinde ise Mardin ilk sırada yer aldı.

KADINLAR KİMLER TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ?

Haziran ayında öldürülen 27 kadının 3’ünün kim tarafından öldürüldüğü tespit edilemezken 11’i evli oldukları erkek, 2’si birlikte olduğu erkek, 3’ü tanıdık biri, 3’ü akraba, 3’ü baba, 1’i eskiden birlikte olduğu erkek ve 1’i de erkek kardeşi tarafından öldürüldü.

KADINLAR EN ÇOK EVLERİNDE ÖLDÜRÜLDÜ

Raporda kadınların 14’ü evinde, 7’si sokak ortasında, 1’i iş yerinde, 1’i de bir arazide öldürüldüğü kaydedildi. 4 kadının nerede öldürüldüğü tespit edilemedi. Geçtiğimiz aylara göre, bu ay kadınların sokakta öldürülme oranı da arttı. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 52’si evlerinde, yüzde 26’sı sokakta öldürüldü.

EN ÇOK ATEŞLİ SİLAHLARLA ÖLDÜRÜLDÜLER

Kadınların 15’i ateşli silahlarla, 8’i kesici aletle ve 3’ü de boğularak öldürüldü. 1 kadının nasıl öldürüldüğüise tespit edilemedi.

ŞÜPHELİ KADIN ÖLÜMLERİ ARTIYOR

Raporda şüpheli bir şekilde ölü bulunan kadın sayısında da çok ciddi bir artış yaşandığına dikkat çekilerek, şüpheli kadın ölümlerinin kadın cinayetlerinden daha da zorlu olabileceği belirtilerek şu bilgilere yer verildi:

"Haziran ayında, geçtiğimiz senelerde kaybolmuş veya kayıtlara doğal ölüm olarak geçmiş 5 şüpheli kadın ölümü açığa çıktı. Mersin'de yaşayan 17 yaşındaki 5 aylık hamile İrem Bahçe geçtiğimiz sene evinde başından ateşli silahla vurulmuş halde bulundu ve ailesi İrem'in intihar ettiğini iddia etmişti. Bu ay İrem'in namus bahanesiyle aile kararı neticesinde erkek kardeşi M.A.B. tarafından öldürüldüğü ortaya çıktı. Antalya'da yaşayan 46 yaşındaki Gülsüm T. geçtiğimiz sene evinde kahvaltı yaparken ölmüş bir şekilde bulunmuştu. Otopsi darp izi bulunmadığını ve kalp krizi olabileceğini söylemişti. Cem Yılmaz'ın Gülsüm'ü boğarak öldürdüğü, morluklar belli olmasın diye de fondötenle kapattığı ortaya çıktı. İstanbul'da yaşayan 49 yaşındaki 4 çocuk annesi Ayşe Altuntaş geçtiğimiz sene ortadan kaybolmuştu. Ayşe'nin birlikte olduğu erkek Mehmet Taşdelen tarafından hayatına dair karar alması bahane gösterilerek ateşli silahla öldürüldüğü ortaya çıktı. 1,5 yaşındaki Ecrin Kurnaz, geçtiğimiz sene kaybolmuştu. Arama çalışmaları sırasında bulunan kıyafet ve beden parçalarının Ecrin'e ait olduğu ve öldürüldüğü ortaya çıktı. Kars'ta yaşayan 6 çocuk annesi Hatice Özkaçak'ın ölümü 2009 yılında kayıtlara "doğal ölüm" olarak geçmişti. 11 yıl sonra yapılan araştırma sonucu akrabası Kenan Özkaçak kasten öldürme suçundan tutuklandı.

Mardin’de yaşayan 19 yaşındaki Şefika Yasa’dan 12 Ocak’tan beri haber alınamıyor. Bir erkek tarafından ölüm tehditleri aldığı bilinmesine rağmen etkin bir araştırma yürütülmüyor. 5 Ocak'tan beri kendisinden haber alınamayan 21 yaşındaki Gülistan Doku hakkında hala etkin bir soruşturma yürütülmüyor.

Ankara'da yaşayan 21 yaşındaki Aleyna Çakır evinde şüpheli bir şekilde ölü olarak bulundu. Ancak daha sonra Nisan ayında Aleyna'nın birlikte olduğu Ümit U. tarafından şiddete maruz kalırken bayıldığı bir canlı yayın videosu ortaya çıktı. Bu şiddet sonrasında Aleyna'nın Ümit U. hakkında şikayetçi olduğu ama sonra şikayetini çektiği öğrenildi. Şüpheli hakkında ‘konut dokunulmazlığını ihlal etme’ suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı. Ancak, şüpheli hakkında hakaret ve basit yaralama suçlarından ise kovuşturmaya yer olmadığına da karar verildi.

Mersin’de yaşayan Türkan A. şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Daha öncesinde ailesi tarafından evlilik konusunda sistematik olarak şiddete maruz bırakıldığı öğrenildi.

Mardin’de yaşayan 22 yaşındaki Sare Gök şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Otopsi raporunda vücudunun farklı yerlerinde birçok darp izi olduğu ortaya çıktı.

Haziran ayında öğrendiğimiz 23 kadının şüpheli ölümleri bir an önce açığa çıkarılmalıdır. Yapılacak şey bellidir; 6284 sayılı koruma kanunu ve İstanbul Sözleşmesi tüm kurum ve kuruluşlarla beraber etkin ve bütünlüklü uygulanmalıdır. Şüpheli kadın ölümlerinin soruşturmaları dikkatli bir şekilde incelenmeli ve hızlıca sonuçlandırılmalıdır."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN