Obsesif Kompulsif Bozukluk nedir, belirtileri neler?

Obsesif Kompulsif Bozukluk nedir, belirtileri neler?

Halk arasında genellikle temizlik hastalığı olarak bilinen obsesif kompulsif bozukluk, devamlı tekrar eden düşünceler ve bu düşüncelerin yarattığı kaygılardan kurtulmayı amaçlayan hareketlerle karakterizedir…

Obsesif kompulsif bozukluk nedeni tam olarak bilinmeyen bir hastalıktır. Uzmanlar, OKB’ye neden olan faktörlerin biyolojik ve çevresel kaynaklı olduğu düşüncesindeler. Bununla birlikte, hastalığın tedavisi için ilaç ve terapinin birlikte sürdürülmesi de oldukça önemli…

OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK NEDİR?

Kısaca OKB olarak ifade edilen obsesif kompulsif bozukluk hastalığı, kişinin devamlı tekrar eden düşüncelerinin olması ve bu düşüncelerin yarattığı rahatsızlık hissinden dolayı, kendini rahatlatmak için kompulsiyon ya da ritüel denilen devamlı tekrar eden hareketlerde bulunmasıyla kendini gösterir. 

Obsesif kompulsif bozukluğu olan hastalar, kontrol altına alamadıkları düşünceleri, imgeleri veya korkuları saplantılı bir şekilde yaşarlar. Bu şekilde devam eden davranışlar, hem çevresindekiler hem de kendileri için oldukça rahatsız edici bir hal alabilir. 

Bu saplantılı düşüncelerin neden olduğu gerginlik, kaygı ve ritüeller, kendini tekrar eden davranışlar ya da rutinlerin mecburi hale gelmesine neden olur. Obsesif kompulsif bozukluk hastaları tüm bu takıntılı düşünceleri ve zorunlulukları, önlemek veya ortadan kaldırmayı sağlamak amacıyla davranışlarını rutin hale getirir.

OKB’ye sahip kişiler, takıntılarını durdurmaya ya da görmezden gelmeye çalışsa bile bu durumu engel olamayacağı gibi kaygılarını artırır. Kişi, stresini hafifletmek amacıyla zorlayıcı hareketlerde bulunmaya çalıştıkça kendini daha da zorlar. Takıntılı düşünceler veya dürtülerden kurtulmaya çalışsalar da bu durum bazen daha kötü sonuçlara neden olabilir.

OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK NEDENLERİ

Obsesif kompulsif bozukluğun nedeni tam olarak anlaşılamamıştır ancak, uzmanlar hastalığa çevresel ve biyolojik faktörlerin neden olduğunu düşünmektedir. 

Biyolojik faktörler

İnsan vücudunda işleyişin normal devam edebilmesi için beyinde bulunan milyarlarca sinir hücresinin (nöronun) birbirleri ile iletişim halinde olması gerekmektedir ve sinir hücreleri elektriksel sinyallerle haber alışverişi yaparlar. Nörotransmiterler adı verilen özel kimyasallar, bu elektriksel sinyallerin sinir hücresinden diğer sinir hücresine taşınmasına yardımcı olur.

Obsesif kompulsif bozukluk hastalığında ise beynin bazı bölgelerinde aşırı aktivite görülmektedir. Bununla birlikte, kişi obsesif kompulsif bozukluk (OKB) belirtilerini yaşadığı zaman, beyin daha da aktif hale gelmektedir.

Çevresel Faktörler

Obsesif kompulsif bozukluğu (OKB) hastalığı bulunan bazı kişiler çevresel stres faktörlerin etkisi altına girmektedir. Kişinin yaşadığı kimi çevresel faktörler ve ciddi yaşam değişiklikleri belirtilerin kötüleşmesine yol açabilir. Bu faktörler şunları içerir:

Yaşam durumundaki değişiklikler

Taciz

Sevilen birinin kaybı

Hastalık

İlişki kaygıları

İş veya okulla ilgili değişiklikler veya sorunlar

obsesif-kompulsif-bozukluk-nedirr.jpgobsesif-kompulsif-bozukluk-nedirrr.jpgobsesif-kompulsif-bozukluk-nedirrrr.jpgobsesif-kompulsif-bozukluk-nedirr.jpg

OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK BELİRTİLERİ

Obsesif kompulsif bozukluk, çoğunlukla hem kişinin kendini zorlamasını hem de saplantıları içerir. Fakat, yalnızca obsesyon belirtileri olması da mümkündür. Obsesif kompulsif bozukluk hastalarında zorlamaların ve takıntıların aşırı olduğu kolaylıkla gözlemlenebilir.

Obsesif kompulsif bozukluk hastalığa sahip olanların takıntılı düşünceleri bulunduğu zaman kaygılarını kontrol altına almaya yardımcı olacak ritüeller veya kurallar oluşturabilir. Fakat kontrol çabaları çoğunlukla düzeltmeye çalıştıkları sorunla gerçekçi bir şekilde alakalı değildir.

Obsesif kompulsif bozukluk çoğunlukla erken yetişkinlik veya gençlik yıllarında başlar. Belirtiler yavaş yavaş başlayarak tüm hayat boyunca değişim gösterebilir.

Obsesif kompulsif bozukluk semptomları kişinin çok fazla strese maruz kaldığında daha da kötüleşir. Çoğunlukla yaşam boyu devam eden bir hastalık olarak kabul gören obsesif kompulsif bozukluk orta ya da hafif şiddette semptomlara sahip olabilir.

Obsesif kompulsif bozukluğun belirtileri genellikle şu şekildedir;

Düzenli ve simetrik olma

Kirlenme korkusu

Başkalarının dokunduğu nesnelere dokunamamak

Kendisini veya sevdiklerinin zarar görmesine ait düşüncelere kapılma

El sıkışmaktan rahatsızlık duyma

Nesneler düzenli olmadığında strese girme

Aşırı temizlik takıntısı

Sürekli el yıkama 

Sürekli duş alma isteği

Mikroplardan korkma

Bir şeyleri sayma

Sürekli bir şeyleri kontrol etme ihtiyacı duyma

Kapalı olduğundan emin olmak için ocağı tekrar tekrar kontrol etme

Kilitlendiklerinden emin olmak için kapıları tekrar tekrar kontrol etme

Bir duayı, kelimeyi veya ifadeyi içten içe tekrarlamak

Belirli kalıplarda sayma

obsesif-kompulsif-bozukluk-nedirrrr.jpg

OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK TEŞHİSİ

Obsesif kompulsif bozukluğu teşhis edebilmek için laboratuvar ortamında yapılan bir test bulunmamaktadır. Hastanın semptomları ve hastanın genel davranışları uzman bir doktor tarafından değerlendirilerek teşhis koyulur.

Psikiyatristlerce yapılan psikolojik değerlendirme sırasında duygular, düşünceler, davranış kalıpları ve semptomlar incelenir.

obsesif-kompulsif-bozukluk-nedirrr.jpg

OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK TEDAVİSİ  

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) genellikle tedavi edilmediğinde kendiliğinden iyileşmez, bu yüzden tedavi almak oldukça önemlidir.

Hastalık belirtileri olan kişi,  zihinsel hastalıkların teşhisi ve tedavisi için özel olarak eğitim almış bir sağlık uzmanına yönlendirilebilir. Obsesif kompulsif bozukluk  (OKB) tedavisinde en etkili yaklaşım, ilaçlar ve uygun terapilerin birlikte devam ettirilmesidir. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN