Patates üreticisinde ithalat endişesi

Patates üreticisinde ithalat endişesi

Türkiye'de yüksek seyreden patates fiyatlarına karşın ortaya çıkan ithalat eğilimi, henüz tarlada ürününü söken Adana'daki üreticiyi endişelendirdi.

Türkiye'de patatesin ilk hasat edildiği yerlerden Adana'da bu yıl yaşanan yağışlı havalar nedeniyle hasat gecikti. Yaşanan gecikme ve diğer nedenlerle hızla yükselen patates fiyatlarına karşın tüketicinin de üreticinin de gözü, Adana patatesine çevrildi.

Adana'da bu yıl ekim yapılan yaklaşık 60 bin dönüm alandan 200 bin ton patates alınması bekleniyor.

5 milyon tonu aşkın bir ürün söz konusu

Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, "Bu yıl Türkiye'de 5 milyon tonu aşkın bir ürün söz konusu hatta fazladan 300 bin ton beklediğimiz patatesi ithal etmenin bir gereği yok. Zaten yeteri kadar ürünümüz var" diye konuştu.

İncefikir, hasat artıkça ve piyasaya daha fazla ürün gittikçe fiyatların düşeceğini belirterek, "Adana'da yaklaşık 60 bin dönüme ekiliyor. Adana'da yüzde 15-20'sini ancak toplayabildik. Bu zaten otomatikman piyasalara, pazarlara yansıdı. Önümüzdeki günlerde Ödemiş, Tokat, Niğde'de hasadın başlamasıyla arz fazlası artacak. Acele etmeye gerek yok. Patateste bir eksiklik söz konusu değil" ifadelerini kullandı.

Patates üretiminin 1988 yılından itibaren 4-5 milyon ton arasında değiştiğini, 27 yıldır aynı aralıkta rekolte elde edildiğine dikkati çeken İncefikir, "Buradaki tehlike asıl üretememek" dedi.

İncefikir, İran patatesi ithalatı iddialarına ilişkin, bu ülkede ürünün hangi denetim mekanizmalarından geçerek üretildiğinin bilinmediğini söyledi.

Yüksek fiyata TMO önerisi

Oda yönetim kurulu üyesi ve patates üreticisi Rıfat Kodal da bu yıl havaların yağmurlu gitmesi nedeniyle Çukurova'da patates hasadının geciktiğini anca patates ithalatını gerektirecek bir durum olmadığını söyledi.

Patateste arz fazlası olduğunu ifade eden Kodal, "Eğer stokçulukla mücadele edilmek isteniyorsa bunun yol ve yöntemleri var. Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) patatesin en ucuz olduğu dönemde Niğde, Kayseri'den 50-100 milyon ton alıp depoya koyarsın. Stokçunun malını pahalıya satacağı dönemde sürersin piyasaya, stokçu da ucuz satmak zorunda kalır" dedi.

Kodal, hasadın arttıkça yıl içinde patates fiyatlarının düşeceğini belirterek, "Bizim korkumuz, Orta Anadolu'daki arkadaşlarımızın bundan çok zarar görmesi. Kaldı ki Çukurova'daki üretici de eğer ithalat olursa malını satamayacak, işçisine bile para verecek fiyatı bulamayacak" diye konuştu.

Patates üreticilerinden Osman Erdem ise patates ithalatı halinde yerli patatesin para etmeyeceğini belirterek, "Dışarıdan patates gelirse bizim patates tarlada kalır" dedi.

ADANA/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN