Pentagon'dan Türkiye'ye çağrı: S-400'leri elinizde tutmayın

Pentagon'dan Türkiye'ye çağrı: S-400'leri elinizde tutmayın

Pentagon, ABD Savunma Bakanı Austin'in Bakan Akar’a “S-400'leri elinde tutmama” yönünde çağrıda bulunduğunu duyurdu.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Lloyd Austin ve Hulusi Akar'ın dün yaptığı telefon görüşmesine ilişkin açıklama yaptı. 

Görüşmede ABD ile Türkiye arasındaki karşılıklı savunma ilişkisine ve NATO ortaklığı bağlamında kolektif güvenliğe olan bağlılığın altı çizildiğini belirten Kirby, "Bakan (Austin), Türkiye'nin Afganistan'daki Kararlı Destek Misyonu'nun bir parçası olarak ve devam eden barış sürecine destek olarak oynadığı önemli rol için Akar'a teşekkür etti" dedi. 

"İSTİKŞAFİ GÖRÜŞMELER MEMNUNİYET VERİCİ"

Kirby, açıklamasında iki yetkilinin olumlu diplomatik gelişmeleri; NATO müttefikleri Türkiye ve Yunanistan arasında devam eden ve Bakan Austin'in de memnuniyetle karşıladığı istikşafi görüşmeler dahil Doğu Akdeniz'deki tüm gerilimleri azaltma çabalarını ve tarafların söz konusu sürece olan bağlılıklarını ele aldığını belirtti. 

Sözcü, Austin'in ayrıca USS Monterey ve USS Thomas Hudner'ın yanı sıra Türk gemilerinin de yer aldığı son tatbikatlar da dahil olmak üzere Karadeniz'de müttefikler ve ortaklar arasındaki iş birliğini vurguladığını dile getirdi. 

"RUSYA'NIN YARATTIĞI İSTİKRARSIZLIK TARTIŞILDI"

Kirby, "Bakan Austin ve Akar, Rusya'nın yarattığı sorunlar da dahil olmak üzere NATO'nun doğu ve güney sınırlarındaki istikrarsızlığı tartıştı" ifadelerini kullandı. 

"S-400'LERİ ELİNİZDE TUTMAYIN"

Austin'in, ABD ile Türkiye arasındaki askeri iş birliğini güçlendirme yönünde çalışamanın önemine dikkat çektiğini söyleyen Kirby, Bakan'ın Türk tarafına 'S-400 hava savunma sistemlerini elinde tutmama' çağrısı yaptığını kaydetti. 

MSB: BÖLGESEL KONULAR GÖRÜŞÜLDÜ 

Görüşmeyle ilgili olarak Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da, iki bakanın görüşmede bölgesel güvenlik ve ikili savunma işbirliği konularında görüş alışverişinde bulunduğu belirtildi. 

Açıklamada şunlar kaydedildi: 

“Görüşmede her iki bakan tarafından, stratejik ilişkilerin önemi, bölgesel ve küresel güvenlik konusunda ortak bir anlayış geliştirilmesi ve sorunların stratejik ortaklık ve müttefiklik ruhuna dayalı olarak çözüme kavuşturulması konuları vurgulanmıştır. Bakan Akar ve Bakan Austin, iki ülke arasındaki askeri ilişkileri güçlendirirken daha yakın işbirliği ve koordinasyona olan bağlılıklarını tekrar teyit etmişlerdir. Bakan Akar, Savunma Bakanı olarak atanan Bakan Austin'i bir kez daha tebrik etmiştir.” 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN