FDA, en kapsamlı sonuçları açıkladı: Pfizer'in korona aşısı nasıl koruyacak?

FDA, en kapsamlı sonuçları açıkladı: Pfizer'in korona aşısı nasıl koruyacak?

FDA, Pfizer-BioNTech'in ortak geliştirdiği korona aşısı ile ilgili bugüne kadar yapılmış en kapsamlı raporu yayınladı. Rapora göre, Pfizer ve BionTech'in aşısı, ikinci dozun uygulanmasından 7 gün sonra koronavirüse karşı maksimum koruma sağlıyor.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) Pfizer ile BionTech'in ortak geliştirdiği korona aşısı ile ilgili en kapsamlı raporunu açıkladı.

Reuters'un haberine göre, Pfizer'in aşısının 16 yaşından küçükler, hamileler ve bağışıklık problemi yaşayanlar için ne kadar güvenli olduğu bilinmiyor, çünkü eldeki verilerin şu anda bu 3 grup için yetersiz olduğu belirtiliyor.

Rapora göre, Pfizer ve BionTech'in aşısı, ikinci dozun uygulanmasından 7 gün sonra koronavirüse karşı maksimum koruma sağlıyor. Bu da ilk gün ilk doz, 21 gün sonra ikinci doz ve ek olarak 7 gün sonra tam korumaya ulaşıldığı anlamına geliyor. Pfizer’in aşısı toplam 28 günde bireyleri koronavirüse karşı bağışıklı hale getiriyor.

01.jpgKırmızı çizgi aşı olmayanlarda vaka artışı, mavi çizgi aşı olanlarda vaka artışı gösteriyor.

 

FDA'nın Pfizer aşısı raporunda yer alan grafiğe göre, dikeyde hastalığa yakalanan kişi sayısının, hastalık göstermeyenlere oranını ifade ediyor. Yatayda ise gün sayısı bazında geçen zaman bulunuyor.

Bu grafikte takip edilen denekler ise iki gruba ayrılıyor. Mavi çizgi ile ifade edilen gruba gerçekten Pfizer aşısı veriliyor. Kırmızı çizgi ile ifade edilen diğer grup ise 'plasebo grubu'nu oluşturuyor, onlara gerçek bir aşı uygulanmıyor.

PLASEBO GRUBUNDA VAKALAR ARTTI

Deneklere ilk gün ve 21'inci gün olmak üzere iki doz şeklinde aşı uygulanıyor. 112 günün sonucunda oluşan grafikte, gerçek aşı uygulanan mavi gruptaki vaka artış katsayısının ciddi şekilde azaldığı görülüyor. Plasebo grubu olan kırmızı grupta ise ne yazık ki vaka sayıları katlanarak artıyor.

İLK DOZDAN 3 GÜN SONRA ÖLDÜ

FDA'nın açıklamalarına göre,deneylerde 4'ü kırmızı gruptan olmak üzere toplamda 6 kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Ancak aşı uygulanmasına rağmen hayatını kaybeden bir kişinin obezite ve damar sertliği yaşadığı, ilk dozdan 3 gün sonra hayatını kaybettiği kaydedildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN