Ping süresini düşürmek için yapılması gerekenler

Ping süresini düşürmek için yapılması gerekenler

Bir bilgisayar üzerinden alınan verinin, ilgili sunucuya iletilmesi sırasında geçen süreye 'ping' adı verilir. Ping süresi 0 (sıfır) saniyeye ne kadar yakınsa o kadar iyidir. Özellikle bilgisayarda online oyun oynayanlar için ping süresinin düşük olması önemlidir.

Ping, ağın o anki paket kayıp oranı hakkında bir bilgi verebilir. Ayrıca kaynak makine ile karşı makine arasındaki iletişimin süresini gösterebilir. Veri paketi ve sunucu arasındaki gecikmelerin genellikle milisaniyelerle ölçüldüğü ping süresi arttıkça, 'lag' adı verilen gecikmeler yaşanır. Online (çevrimiçi) oyunlarda milisaniyelik gecikmeler bile önemlidir. Bu nedenle yaşanan ping sorunları da oyuncular için rahatsız edici olabilir.

İMAMOĞLU PİNG SORUNUNA DİKKAT ÇEKTİ

Genç Üniversiteli eğitim desteğinin ikinci taksitinin üniversite öğrencilerinin hesaplarına yattığını duyuran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yaptığı paylaşımda, "Birçoğunuz bu destek ile internet faturasını da ödeyeceksiniz biliyorum" dedi. 'PingsizBirTürkiye' etiketini kullanan İmamoğlu, "Eğitim desteğini çözdük, Ping sorununu da çözeriz. Yerli oyuncularımızın yaşadığı durumun farkındayım. Dünya standartlarında bir internet altyapısını sağlamak inan zor değil, yeter ki yapılmak istensin" dedi.

Türkiye'de internet altyapısının vasat olması dolayısıyla özellile ADSL bağlantı kullanan internet kullanıcıları, ping sürelerinin uzun olması, upload hızının düşük olması ve internet paketlerinin yüksek fiyatları nedeniyle şikayetlerini sosyal medyada çeşitli etiketlerle dile getiriyor.

2021-03-20-120411-vert.jpg

PİNG NE DEMEK, NE İŞE YARAR?

Ping, 1983 yılında Mike Muus tarafından yazılan bir program olup, bilgisayarınızdan çıkan bir verinin karşıdaki sunucuya iletilme süresini gösterir.

Bilgisayarınızın ya da mobil cihazınızın bağlanmak istediği sunucu (Örneğin; Google web sitesinin yayın yaptığı merkez) size ne kadar uzaksa ping süresi o kadar fazla olur. Çünkü veri paketinin kullandığı yol üzerindeki trafik artacak, veriler daha yavaş bir hızda sunucuya iletilecek. Sunucu ve bilgisayar arasındaki mesafenin yakın olması ise daha az gecikme yaşanması anlamına gelir.

Türkiye'deki sunuculara 4-5 saniye ile bağlanırken başka bir ülkedeki sunucu için bu süre 9-15 saniye gibi hatta daha fazla seviyelere çıkabilir. Ping süresinin 0 (sıfır) saniyeye yakın olması, ideal bir internet bağlantısı anlamına gelir.

Ping süresi ayrıca bağlantı türüyle de ilgilidir. ADSL, fiber, 4G gibi farklı bağlantı türleri aynı sunuculara farklı ping süreleri ile veri yollayabilir. Bunların içerisinde kablosuz gittiği için 4G en fazla ping süresi yaratan bağlantı türüdür. En iyisi ile fiber bağlantıdır.

Örneğin; oyun içerisinde herhangi bir oyuncu rakibini alt etmek amacıyla 'ateş etme' tuşuna bastığında, bu komut öncelikle klavyeden bilgisayarın ilgili birimine iletilir. Ardından oyuncunun bilgisayarı, bu komutu sunucuya başarılı biçimde iletmek için internet bağlantısını kullanır ve veri paketinin sunucuya olan yolculuğu başlar.

Bu yolculuk, her ne kadar göz açıp kapama süresi kadar kısa sürse de bilgisayar ve sunucu arasındaki uzaklığa göre milisaniyelik ölçeklerde değişiklik gösterir.

PİNG SÜRESİNİ DÜŞÜRMEK İÇİN NELER YAPILMALI?

Ping süresi yüksekse, bilgisayarınızın bilginiz dışında arka planda indirme-gönderme (download-upload) emin olmalısınız. Aynı anda birden fazla işlem, veri paketlerinin sunuculara olan yolculuğundaki trafiği artırabilir.

Bazı online oyunlarda kullanıcıya sunucu (server) seçme şansı tanır. Eğer böyle bir seçeneğe sahipseniz, bulunduğunuz konuma en yakın ya da en az meşgul olan sunucuyu seçmeniz, daha az gecikme süresine sahip olmanızı sağlar. Kullanılan bağlantı türleri de ping oranını ciddi miktarda etkiler.

Işık hızına yakın hızlarda veri iletimi gerçekleştirmesi mümkün olduğundan, fiber bağlantı türünü tercih etmek, ping süresini kısaltmak için etkili bir çözümdür. Kablolu bağlantıların, wi-fi gibi kablosuz bağlantılara oranla çok daha iyi bir performans sunar. Eğer wi-fi üzerinden kullanım gerçekleştiriyorsanız, modeminizden bilgisayarınıza bağlayacağınız bir ethernet kablosu sayesinde bağlantı türünüzü kablolu bağlantıya dönüştürebilirsiniz.

Ethernet kablosu sayesinde modeminizdeki interneti, daha sağlıklı ve doğrudan biçimde cihazınıza aktararak, ping süresini önemli oranda düşürebilirsiniz. Kablolu bağlantılar aynı zamanda ping değerlerinin kısa süre içerisinde çok fazla dalgalanmasının da önüne geçerek, daha akıcı bir kullanım deneyimi sunar.

Bilgisayar, varsayılan DNS dışında farklı bir DNS sunucusu kullanıyor olabilir. Varsayılan DNS sunucusuna geçiş yapılması durumunda sistem en yakın DNS sunucusuyla iletişim kurar ve ping süresi azalır.

2021-03-20-112128.jpg

İDEAL PİNG SÜRESİ NEDİR?

İdeal gecikme süresi, oynanan oyunun veya bilgisayar üzerinde gerçekleştirilen işlemin türüne göre değişiklik gösterebilir.

* 0 ve 2 saniye arasındaki gecikme süreleri, çoğunlukla profesyonel online oyuncular tarafından ideal ping olarak kabul edilir. Bu aralıkta komutlar oldukça hızlı biçimde sunucuya aktarılır ve akıcı bir oyun deneyimini mümkün kılar.

* 2 ve 5 saniye aralığı ise profesyonel oyuncular tarafından yeterli bir gecikme süresi olarak kabul edilmese de genel kullanıcılar için yeterlidir. Bu aralıkta komutun sunucuya aktarılma süresi, neredeyse fark edilemeyecek kadar düşüktür.

* 5 ve 10 saniye aralığında ping değeri sabit kaldığı sürece oyun oynanabilir ancak ideal bir gecikme süresi aralığı da değildir. Ancak genel internet kullanımı sırasında bu gecikme neredeyse hiç fark edilmez.

* 10 ve 50 saniye aralığındaki ping değerleri, oyun oynamayı oldukça zor hale getiren ancak internet sörfü sırasında dikkate değer bir sorun yaratmayacak aralıktır. Fakat 50 saniye üzeri ping değerleri, 'yüksek ping' olarak kabul edilir ve internet bağlantısında bir sorun olduğuna işaret eder.

PİNG NASIL ÖLÇÜLÜR?

İnternet servis sağlayıcıları (TTNet, TürkNet, KabloNet vs.) dahil olmak üzere internet üzerindeki pek çok web sitesi sayesinde, internet hızını ve gecikme süresini (ping) ölçmek mümkün.

Ping testi hizmeti sunan bazı servisler, ping testini hangi kiralık sunucu üzerinde gerçekleştireceğinize dair seçenekler sunabilir. Oynayacağınız oyunun sunucusunun nerede bulunduğunu öğrendikten sonra, ping testi hizmeti üzerinden de aynı veya yakın konumdaki sunucuları seçenerek oyun sırasındaki ping değerinizi tahmini biçimde öğrenebilirsiniz.

ONLINE PİNG ÖLÇER

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN