Sağlık çalışanlarının aşılaması başladı

Sağlık çalışanlarının aşılaması başladı

Çin'den getirilen Sinovac aşısı İstanbul'da sağlık çalışanlarına yapılmaya başlandı. İlk aşılar, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi'nde yapıldı.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, analizleri tamamlanan CoronaVac aşısı için 'Acil Kullanım Onayı' verdi. Verilen onay sonrası İstanbul'da ilk aşılar sağlık çalışanlarına yapılıyor. İlk aşıyı olan doktor, ağrı ve sızı hissetmediğini belirtti. "Her şey yolunda işliyor." diyen doktor aşının tüm millete hayırlı olması temennisinde bulundu.

HABERİN GALERİSİ İÇİN TIKLAYIN

İstanbul'da ilk aşılar sağlık çalışanlarına yapılıyor. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi'nde yapıldı.

100 BİN KİŞİ AŞI OLDU

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs aşısı olanların internet üzerinden anlık takibinin yapılabilmesi için 'Kovid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu' oluşturdu. Platfoma göre aşının başladığı andan beri 100 bin kişi aşı oldu.

GÜNDE 400-500 BİN KİŞİ AŞILANACAK

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, Türkiye'nin günde 1.5 milyon kişiyi aşılama kapasitesi olduğunu belirterek "Ancak 400-500 bin ile başlamayı öngörüyoruz" bilgisini verdi. Tezer, sağlık sorunları nedeniyle dışarı çıkamayan vatandaşlara ise evlerinde aşı yapılacağını söyledi.

bilim-kurulu-uyesi-prof-dr-hasan-tezer.jpg

Çin'den getirilen Sinovac firmasının Coronavac aşısı Türkiye'de uygulanmaya başlandı. Yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı ilk aşıyı canlı yayında, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca olmuştu.

Bugün itibariyle birçok ilde sağlık çalışanlarına koronavirüs aşıları yapılmaya başlandı.

ANKARA

Kovid-19 aşısı, Ankara Şehir Hastanesi'nde sağlık çalışanlarına uygulanmaya başladı.

ankaraasi.jpg

Merkezi Hekim Randevu Sistemi üzerinden randevu alan sağlık personelleri, kendilerine tahsis edilen aşıların ilk dozlarını yaptırdı. Aşı odaları önünde ise yoğunluk oluştu.

ankaraasi-jpg1.jpg

YOZGAT

Yozgat Şehir Hastanesi'nde Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden aşı randevusunu alan sağlık çalışanlarına hazırlanan 20 odada, koronavirüs aşısı yapıldı.

yozgatasi.jpg

TOKAT

Tokat Devlet Hastanesi'nde sağlık çalışanlarına koronavirüs aşısı yapılmaya başlandı.

Çin'den Türkiye'ye getirilen aşı, Sağlık Bakanlığı'nın "aşı nakil aracı" ile kentteki hastanelere dağıtıldı. Tokat Devlet Hastanesi'nde başlatılan aşılama için çocuk ve ortopedi servislerinde 30 aşı odası kuruldu. Sağlık Bakanlığı'nın öncelik listesinde yer alan aşılama programına dahil olan sağlık çalışanlarına ilk aşılar vuruldu. Olası bir yan etki görülmesine karşın aşı yaptıran personel 30 dakika gözlem altına alındı.

tokatasi.jpg

SAKARYA

CoronaVac aşısı, kentte ilk olarak Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Karabay ve hastane başhekimi Doç. Dr. Fikret Halis'e uygulandı.

Sağlık görevlilerince aşı yapılmasının ardından açıklamada bulunan Öğütlü, aşının güvenilirliğinin ispatlandığını ve bütün güvenlik testlerinden geçtiğini söyledi.

doktorsaglikcalisani.jpg

MUŞ

Muş'ta, sağlık çalışanlarına koronavirüs aşısı yapılmaya başlandı. İl Sağlık Müdürü Serdal Türkoğlu, aşılama ne kadar yüksek olursa hem ülkenin hem de kentin o kadar hızlı virüsten kurtulacağını belirterek, "Korkulacak herhangi bir durum söz konusu değil" dedi.

musasi.jpg

ORDU

CoronaVac aşısı Ordu Devlet Hastanesi'nde sağlık çalışanlarına yapılmaya başlandı. Kentte ilk aşıyı İl Sağlık Müdürü Mustafa Kasapoğlu oldu. Sabah saatlerinde Aşı Uygulama Alanı'na gelen Kasapoğlu, personelden bilgi aldıktan sonra aşı oldu.

orduasi.jpg

ZONGULDAK

CoronaVac aşısı, Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesinde, İl Sağlık Müdürü Ertuğrul Güner ve Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi Başhekimi Hasan Tosun'a da uygulandı.

Güner, gazetecilere, salgında yeni bir aşamaya geldiklerini, aşıların çalışan sayılarına göre yeterli sayıda bakanlıktan gönderildiğini belirtti.

zonguldakasi.jpg

İLK AŞIYI OLAN BAKAN KOCA'DAN AÇIKLAMA

Canlı yayında aşı olan Bakan Koca şu ifadelere yer verdi:

"Yarından itibaren tüm Türkiye’de sağlık çalışanlarımızın aşılanması başlanacaktır. Aşılar halk sağlığı depolarına teslim edilmiştir. Vatandaşlar web sayfası üzerinden canlı olarak takip edeceklerdir.

Aşılama programının şeffaf yürütülmesi en büyük önceliğimizdir. İsmine tahsis edilen kişi dışında aşının kullanılması mümkün değildir. Aşının adaletle dağıtılacağından emin olmanızı isterim.

Tedarik planına uygun bir şekilde aşılanacak kişiler kendilerine sıra geldiğinde haberdar olacak ve aşı olmaya gideceklerdir.

Bu önemli günün hepimizin sağlığı ve öneminin farkındalığı için aşılama programına destek olmanızı rica ediyorum.

Bilim Kurulu üyelerimizle birlikte Ankara Şehir Hastanesi’ne geçerek aşı programımızı başlatacağız."

 

İLK AŞIYI BAKAN KOCA OLDU

Aşının ardından da açıklama yapan Koca, şu ifadeleri kullandı:

"Aşılama programının milletimize hayır getirmesini umuyorum. Bugün aşının dünyada başlamasıyla birlikte bu ışığı görmüştük birlikte.

Önümüzdeki günlerin aydınlık olacağına inanıyorum. Milletimize, memleketimize hayırlı olmasını diliyorum. Herkesin de mutlaka aşı olması gerektiğinin altını çizmek istiyorum.

Bu hastalıktan korunmanın en büyük yollarından biri aşı. Aşıyı mutlaka yaptırmamız gerekiyor” 

Aşının, Türkiye'deki etkinliğinin yüzde 92,5 seviyelerinde olduğuna işaret eden Öğütlü, ağır ve orta enfeksiyonlarda yüzde 100 koruma sağladığını kaydetti.

Öğütlü, aşının koruyuculuğundan bahsederek, "Bundan sonra, riskli gruptaki hastalarımızı yüzde 100 koruyacağız manasına geliyor. Şu anda aşı olmak bir vatandaşlık görevi gibi gözüküyor. Hepimizin aşı olacağına inanıyorum. İlk önce sağlık çalışanlarımız olacaktır." ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Öğütlü, aşı uygulamasına öncülük etmek adına dekan Karabay ve başhekim Halis ile ilk aşıyı olduklarını dile getirdi.

Türkiye'nin, dünyada aşılamayı en kısa sürede tamamlayan ülkelerden birisi olacağını belirten Öğütlü, tüm hastanelerde ve sağlık tesislerinde aşılamanın yapılacağını, buna yönelik planlamanın yapıldığını sözlerine ekledi.

14 GÜN SONRA ONAYLANDI

30 Aralık'ta Türkiye'ye getirilen Sinovac aşıları Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından onaylandı.

Kurumdan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi; 

"Dünya Sağlık Örgütü ve T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından bulaşıcı hastalıklar kapsamında kabul edilen ve halk sağlığını ciddi olarak tehdit eden COVID-19 pandemisi ile mücadele kapsamında kullanılması planlanan “Coronavac 600 SU/0.5 ml IM Enjeksiyon Süspansiyon İçeren Flakon” isimli aşı halka hızlı erişiminin sağlanması için Acil Kullanım Onayı kapsamında değerlendirilmiştir. "

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN