2022'de de kurtuluş yok

2022'de de kurtuluş yok

Aşı tedariğinde yoksul ülkeler aleyhine olan erişim krizi salgının da uzamasına yol açıyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre zengin ülkeler aşı paylaşımı konusunda vaatlerini yerine getirmeyince başta Afrika olmak üzere, yoksul ülkeler yeterince aşıya erişemedi. Bu nedenle Kovid salgınının ‘gereğinden bir yıl uzun süreceği’ tahmininde bulundu.

KARAR DIŞ HABERLER

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yoksul ülkeler yeterince aşıya erişemedikleri için Kovid salgınının “gereğinden bir yıl uzun süreceğini” açıkladı.

Örgütün üst düzey yöneticilerinden Dr. Bruce Aylward, bunun salgının “2022’de de etkili olabileceği” anlamına geldiğini kaydetti. Afrika kıtasında nüfusun yüzde 5’inden azı aşılanmış durumda, diğer kıtaların çoğunda ise bu oran yüzde 40. Dr. Aylward, ilaç şirketlerinin en düşük gelirli ülkelere öncelik verebilmeleri için varlıklı ülkelere aşı kuyruğundaki yerlerini bu ülkelere bırakmaları çağrısında bulundu.

Aylward, “Gerçekten hızlanmamız gerekiyor, yoksa biliyor musunuz? Bu pandemi gereğinden fazla bir yıl daha devam edecek” dedi. “The People’s Vaccine” adlı sivil toplum kuruluşları ittifakı, ilaç şirketleri ve zengin ülkeler tarafından vaat edilen yedi dozdan sadece birinin aslında daha yoksul ülkelere ulaştığını gösteren yeni veriler yayımladı.

Kovid aşılarının büyük çoğunluğu yüksek gelirli veya üst orta gelirli ülkelerde yapılmış durumda. Küresel olarak uygulanan dozların sadece yüzde 2,6’sı Afrika’da yapıldı. İngiltere merkezli uluslararası yardım kuruluşu Oxfam’ın da aralarında bulunduğu bazı sivil toplum kuruluşları İngiltere ve Kanada’yı, aşıları dünya çapında adil bir şekilde dağıtmak için BM destekli küresel program olan Covax aracılığıyla kendi halkları için aşı tedarik etmekle suçluyor.

ovax en başta, zengin ülkeler de dahil olmak üzere tüm ülkelerin kendi havuzundan aşı elde edebilmelerini amaçlıyordu. Fakat çoğu G7 ülkesi, ilaç şirketleriyle kendi bire bir anlaşmalarını yapmaya başladıklarında bu havuzdan çekildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN