5 yıl önceden geliyorum diyor! Sık sık kabızlık yaşıyorsanız dikkat: O hastalığın semptomları böyle başlıyor

5 yıl önceden geliyorum diyor! Sık sık kabızlık yaşıyorsanız dikkat: O hastalığın semptomları böyle başlıyor

Bazı hastalıklar henüz tam anlamıyla ortaya çıkmadan önce insan vücudumdaki semptomlarla kendini göstermeye çalışıyor. Bu hastalık da neredeyse 5 yıl önceden “geliyorum” mesajları vererek kişilerde bazı semptomlara neden oluyor. Eğer sık sık kabızlık yaşıyorsanız nedeni bu hastalık olabilir…

MS Hastalığı kapsamında yapılan bir çalışma bu hastalığın teşhis edilmeden 5 yıl öncesine kadar insanlarda bazı semptomlara yol açtığını ortaya koydu. Yapılan çalışmalar sonucunda hastalığın teşhis edilmesi biraz zaman alırken akla gelmeyecek semptomların aslında bu hastalığı habercisi olabileceği ortaya Konuldu.

“ELBETTE HERKES YAKALANMAYACAK”

Yapılan araştırmalara ilişkin Paris'teki Sorbonne Üniversitesi'nden Dr. Celine Louapre bazı açıklamalarda bulundu. Louapre, "Elbette, bu semptomları taşıyan herkes MS'e yakalanmayacaktır” dedi.

Konuya ilişkin araştırma yapan kişiler söz konusu belirtilerin başka hastalıkların semptomları da olabileceğini ifade etti. Lakin Dr. Louapre, bahsi geçen belirtilerin aile geçmişinde MS olanlar gibi hastalığa yakalanma riski yüksek olan kişiler için erken teşhis adına önemli bir ayrıntı olduğunu söyledi.

yeni-proje-5-003.jpg

MS Hastalığında semptomlar öngörülmediği için kişilere erken teşhis koymak bir yana tam anlamda teşhis konulması yıllar sürebiliyor. Bağışıklık sisteminde birtakım şeylerin ters gitmesi sonucu ortaya çıkan MS, bu ters giden durumun beyne veya omur ile saldırması sonucunda kişileri kötü bir noktaya bitebiliyor.

DEPRESYONA KAPILMA OLASILIKLARI DAHA YÜKSEK

İngiltere ve Fransa'da yeni MS tanısı konan 20 bin hastanın verilerini inceleyen araştırmacılar her birinin hem tıbbi geçmişini hem yaşını hem cinsiyetlerini gözden geçirdikten sonra eşleşen lakin bu rahatsızlığa sahip olmayan 3 kişiyle karşılaştılar.

yeni-proje-6-001.jpg

Neurology dergisinde yayınlanan bir sonuca göre MS hastalığına yakalanan kişilerin, henüz hastalık teşhisi konulmadan önceki 5 yıl içinde, MS hastası olmayanlara oranla depresyona yakalanma risklerinin %22 daha fazla olduğu açıklandı.

MS SEMPTOMLARI NELERDİR?

İnsan yaşamını ciddi derecede etkileyen MS, farklı semptomlarla kendini gösterirken bunlar arasında en ağır olanları yürüme güçlüğü ve görme sorunudur. Bu semptomlar aslında hastalığın ileri boyuta geldiğinde kendini göstermeye başladığı semptomlar iken kabızlık, idrar yolu enfeksiyonu gibi hem bağırsak hem mesane sorunları, depresyon ve cinsel sorunlar kendini daha çok gösteren semptomlardandır.

Araştırmacılar, inceledikleri gruplar arasında kabızlığa yakalanma oranı diğerlerine göre %50 daha yüksek iken, drar yolu enfeksiyonu (yüzde 38), cinsel sorunlar (yüzde 37) ve mesane enfeksiyonları (yüzde 21) riskinin de daha yüksek olması dikkat çekti.

yeni-proje-7-003.jpg

MS hastalığında görülen bu rahatsızlıkları Crohn hastalığı ve lupus olan kişilerle karşılaştıran araştırmacılar, bahsi geçen rahatsızlıkların MS için risk faktörleri mi yoksa spesifik olmayan erken semptomlar mı ne olduğu hakkında belirsiz kaldığını söyledi.

Tüm bunların yanı sıra bilim insanları MS hastalarının vücudunda hastalığın gerçek semptomları ortaya çıkmadan önce erken belirtilerin meydana geldiğini ve bu belirtilerin hastalıktan önce daha erken teşhis konulması adına yararlanabileceğini söyledi.

Araştırmalar kapsamında elde edilen bilgilerde yaklaşık 130 bin İngiliz ve 1 milyon Amerikalının MS hastası olduğu ortaya çıktı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN