51 ülkede görülen varyant Türkiye’ye de bulaştı: Ayak sesi duyulan Eris’e maske uyarısı

51 ülkede görülen varyant Türkiye’ye de bulaştı: Ayak sesi duyulan Eris’e maske uyarısı

51 ülkeye yayılan Eris varyantı Türkiye’ye de bulaştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, varyantın yurt dışı temaslı 9 kişide görüldüğünü açıkladı. Ayak sesi duyulan varyant endişelere neden olurken, Prof. Dr. Alper Şener, “Semptomları olan vatandaşlarımız PCR testi yaptırmalı”, Prof. Dr. Şevket Özkaya “Aşılar hayatta kalmamızı sağlayan tek bilimsel gerçek”, Prof. Dr. Nedime Serakıncı “Yaşlılar ve kronik rahatsızlığı bulunan risk grubundakiler maske gibi kişisel tedbirler almalı” uyarısı yaptı.

Dünyada 51 ülkeye yayılan Eris varyantı Türkiye’ye de bulaştı. Kovid-19’un Eris varyantının 9 kişide görüldüğünü açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bunun endişe sayılmayacak bir gelişme olduğunu söyledi. Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, varyantın yurt dışı temaslı kişilerde görüldüğünü belirterek, şunları kaydetti:

“Endişe konusu sayılamayacak bir gelişme. Hasta etme gücünün (virülansının) düşüklüğünü bildiğimiz Eris varyantı, Referans Laboratuvarımızda yapılan incelemede 9 kişide görüldü. Yurt dışı temaslı ve aynı ildeler. Mevcut tedbirlere ve gündelik hayatımıza devam edeceğiz. Durum başka ülkelerde yaygın, bizde de ortaya çıkması muhtemeldi. Büyüklerimizi, kronik hastalarımızı koruyacağız.”

Öte yandan Avrupa’yı etkisi altına alan varyanta ilişkin uzmanlar bir süredir Türkiye’de görüleceğine dair öngörüde bulunuyor, özellikle ders zilinin çalmasıyla salgın riskinin kapıda olduğuna dair uyarılarda bulunuyordu. Okulların açılmasının ardından Sağlık Bakanı’nın açıklaması ile Türkiye’deki ayak sesi duyulan varyant endişelere neden oldu. Uzmanlardan ise uyarılar peşpeşe geldi. Eris varyantı ile tat ve koku kaybının geri döndüğünü belirten uzmanlar, vatandaşlara Kovid’in hijyen, sosyal mesafe kurallarını yeniden hatırlattı.

ALPER ŞENER: ŞİKAYETLER KOVİD’LE AYNI

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, yeni varyantta Kovid’in genel şikayetlerinin devam ettiğini belirterek, “Şikayetler aynı; burun akıntısı, burun tıkanıklığı, eklem ağrısı, gözlerinin arkasındaki ağrı, kuru öksürük, halsizlik. Altını çizmekte fayda var, bu semptomları olan vatandaşlarımız mutlaka Kovid-19 PCR testi yaptırmasında fayda var” dedi.

ŞEVKET ÖZKAYA: AŞI HAYATTA KALMAMIZI SAĞLAR

Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şevket Özkaya da, varyanta karşı tekrar aşının önemine vurgu yaptı: “Aşılar o dönemde hayatta kalmamızı sağlayan tek bilimsel gerçekti. Sonuç olarak bugünkü hastalıklarımız aşılardan değil, Kovid-10’un vücudumuza verdiği hasarlardan kaynaklanıyor.”

NEDİME SERAKINCI: RİSK GRUPLARI TEDBİR ALMALI

Tıbbi biyoloji ve genetik uzmanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı da Eris varyantının semptomlarında diğer belirtilerin yanı sıra boğaz ağrısı ve ishalin öne çıktığına işaret etti. Serakıncı, “Tat ve koku duyu değişikliği, öksürük, kas ve baş ağrısı, burun akıntısı, nefes darlığı görülebilir. Varyant kronik rahatsızlığı bulunan ve zayıf bağışıklık halinde alt solunum yolları rahatsızlıklarına yol açabilir” uyarısında bulundu. Serakıncı, ‘Tekrar kapanma olur mu?’ endişesine yönelik ise, “Yeniden kapanmayı gerektirmiyor. Ancak yaşlılar ve kronik rahatsızlığı bulunan risk grubundakiler, aşı ve maske gibi kişisel tedbirler almalı” yanıtını verdi.

DSÖ’ye göre Eris Haziran ayı sonunda Kovid-19 vakalarının yüzde 7,6’sını oluştururken, temmuz sonunda küresel olarak yaygınlığı yüzde 17,4’e yükseldi. İlk etapta Çin, Japonya ve Güney Kore’de görülen varyant şimdilerde ise Kuzey Amerika ve Avrupa’da, başta İngiltere gibi ülkelerde artmış durumda.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN