AK Partiden'den yeni düzenleme: Eczanelerde tıbbî kenevir satılacak

AK Partiden'den yeni düzenleme: Eczanelerde tıbbî kenevir satılacak

AK Parti tarafından Meclis’e sunulan yeni sağlık yasası teklifiyle, tıbbî amaçlı üretilen kenevirden elde edilen ürünlerin yalnızca eczanelerde satılmasının önü açılıyor. Üretim ve denetim süreçleri Tarım ve Orman ile Sağlık Bakanlıkları arasında paylaşılırken, tüm ürünler elektronik sistemle izlenecek.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), sağlık alanında çeşitli düzenlemeleri içeren 29 maddelik yeni bir kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sundu. Teklif, özellikle tıbbî amaçlı kenevir ürünlerinin kontrollü şekilde eczanelerde satılabilmesine yönelik hükümleriyle dikkat çekiyor.

AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında teklifin detaylarını kamuoyuyla paylaştı. Usta, kenevirin yalnızca uyuşturucu üretiminde değil, aynı zamanda dünya genelinde sağlık alanında da yaygın olarak kullanılan bir hammadde olduğunu belirterek, Türkiye'nin bu alandaki üretim kapasitesini geliştirmeyi hedeflediklerini vurguladı.

ÜRETİM TARIM BAKANLIĞI’NA, DENETİM SAĞLIK BAKANLIĞI’NA EMANET

Teklife göre, tıbbî kenevirin tarımsal üretim süreçleri —yani yetiştirilmesi, hasadı ve ham madde tedariki— Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yetki alanında olacak. Kenevirin işlenmesi, formüle edilmesi, ihracı, ruhsatlandırılması, kayıt işlemleri ve eczanelerde satışına yönelik süreçler ise Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülecek.

Usta, “Kenevirden elde edilen ürünler sadece eczanelerde satışa sunulacak. Böylece hem denetim hem de halk sağlığı açısından güvenli bir sistem kurulmuş olacak” ifadelerini kullandı. Satışa sunulan ürünlerin tamamı elektronik takip sistemi üzerinden izlenecek, böylece tedarik zincirinde olası aksaklıkların da önüne geçilecek.

TIBBÎ GIDALAR İÇİN DE TAKİP SİSTEMİ GELİYOR

Kanun teklifinde yalnızca kenevir değil, özel tıbbî amaçlı gıdalar da yer alıyor. Bu ürünler de İlaç Takip Sistemi (İTS) üzerinden kayıt altına alınacak. Uygulama ile hem halk sağlığının korunması hem de sahte veya ruhsatsız ürünlerin piyasaya girişinin önlenmesi amaçlanıyor.

HEDEF: YERLİ ÜRETİMİ ARTIRMAK, REKABET GÜCÜNÜ YÜKSELTMEK

AK Parti’nin hazırladığı teklif, yalnızca halk sağlığının güvence altına alınmasını değil, aynı zamanda kenevir temelli tıbbî ürünlerde dışa bağımlılığın azaltılmasını ve Türkiye'nin bu alanda küresel rekabet gücünü artırmasını hedefliyor. Usta, “Kenevirden elde edilen ilaç, sağlık destek ürünleri ve kişisel bakım ürünlerinin kontrollü üretimi ve satışıyla Türkiye bu alanda stratejik bir avantaja kavuşacaktır” dedi.

Kanun teklifinin TBMM komisyon sürecinin ardından genel kurulda görüşülmesi bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN