Anne Ve Babalar Dikkat! Çocuklarda Görülen Gece Terörü Nedir? Gece Terörünün Belirtileri Nelerdir?

Anne Ve Babalar Dikkat! Çocuklarda Görülen Gece Terörü Nedir? Gece Terörünün Belirtileri Nelerdir?

Ebeveynlerin çoğu, ara sıra görülen kabustan sonra çocuklarını teselli etmiştir. Ancak çocuğunuz bir gece terörü veya uyku terörü olarak bilinen bir duruma sahipse, ne denerseniz deneyin korkusu muhtemelen teselli edilemezdi. Peki gece terörü nedir? Belirtileri nelerdir? Anne ve babalar bu konuda ne yapmalılar?

Gece terörü, kabusa benzeyen, ancak çok daha dramatik olan bir uyku bozukluğudur. Gece terörü, onlara tanık olan ebeveynler için endişe verici olsa da, genellikle endişe kaynağı veya daha derin bir tıbbi sorunun işareti değildir.

GECE TERÖRÜNÜN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bir gece terörü sırasında bir çocuk şunları yapabilir:

  • aniden yatakta dik oturmak
  • bağırmak veya sıkıntı içinde çığlık atmak
  • daha hızlı nefes alma ve daha hızlı kalp atışı
  • terlemek
  • etrafa saçılmak
  • üzgün ve korkmuş gibi davranmak

Birkaç dakika veya bazen daha uzun süre sonra çocuk sakinleşir ve tekrar uykuya geçer. Çocukların sıklıkla hatırladığı kabuslardan farklı olarak, çocuklar ertesi gün gece terörü anısı yaşamazlar çünkü meydana geldiğinde derin uykudadırlar ve hatırlanacak zihinsel bir görüntü yoktur.

gece-teroru-nedir-cocuklarda-k-pwjb-cover.jpg

GECE TERÖRLERİNİN SEBEBİ NEDİR?

Gece terörü, uyku sırasında merkezi sinir sisteminin (CNS) aşırı uyarılmasından kaynaklanır. Uyku birkaç aşamada gerçekleşir. Hızlı göz hareketi (REM) aşamasında kabuslar da dahil olmak üzere rüyalar görürüz. Gece terörü, derin olmayan REM uykusu sırasında olur. Gece terörü teknik olarak bir rüya değildir, daha çok bir uyku evresinden diğerine geçiş sırasında meydana gelen ani bir korku tepkisi gibidir.

Gece terörü genellikle çocuk uykuya daldıktan yaklaşık 2 veya 3 saat sonra, uyku REM dışı uykunun en derin aşamasından daha hafif REM uykusuna geçtiğinde meydana gelir. Genellikle bu geçiş yumuşak bir geçiştir. Ancak bazen bir çocuk üzülür ve korkar ve bu korku tepkisi bir gece terörüdür.

Çocuklarda gece terörü kaydedilmiştir:

  • aşırı yorgun, hasta veya stresli
  • yeni bir ilaç almak
  • yeni bir ortamda veya evden uzakta uyumak
  • yeterince uyku alamamak
  • çok fazla kafein almak

Gece terörü genellikle 4 ila 12 yaş arasındaki çocuklarda görülür, ancak 18 aylık bebeklerde de bildirilmiştir. Erkek çocuklar arasında biraz daha yaygın görünüyorlar. Bazı çocuklar, gece terörü eğilimini kalıtsal olarak alabilirler. Yaklaşık %80'inde, bir aile üyesi olan ve aynı zamanda uyurgezer olan (benzer bir uyku bozukluğu türü) vardır.

Bir çocuk durmadan önce bir veya birkaç gece terörü yaşayabilir. Çoğu zaman, gece terörü sinir sistemi olgunlaştıkça kendiliğinden kaybolur.

1073528-1920x1080.jpg

ÇOCUĞUMA NASIL YARDIMCI OLABİLİRİM?

Gece terörü, çocuklarını teselli edemedikleri zaman kendilerini çaresiz hisseden ebeveynler için çok üzücü olabilir. Bir gece terörüyle baş etmenin en iyi yolu, sabırla beklemek ve çocuğunuzun etrafta dolanırsa zarar görmemesini sağlamaktır. Çocuklar genellikle birkaç dakika içinde yerleşir ve kendi başlarına uykuya dönerler.

Gece terörü sırasında çocukları uyandırmaya çalışmamak en iyisidir. Bu genellikle işe yaramaz ve uyanan çocukların yönünü şaşırmış ve kafası karışmış olması muhtemeldir ve sakinleşmeleri ve tekrar uyumaları daha uzun sürebilir.

Gece terörünün tedavisi yoktur, ancak onları önlemeye yardımcı olabilirsiniz. Deneyin:

  • çocuğunuzun stresini azaltın
  • basit ve rahatlatıcı bir uyku rutini oluşturun
  • çocuğunuzun yeterince dinlendiğinden emin olun
  • çocuğunuzun aşırı yorulmasına yardımcı olun
  • Çocuğunuzun çok geç kalmasına izin vermeyin

Çocuğunuz her gece aynı saatte gece terörü yaşıyorsa, onu önlemeye yardımcı olup olmadığını görmek için onu yaklaşık 15-30 dakika önce uyandırmayı deneyebilirsiniz. Gece terörlerini anlamak endişenizi hafifletebilir ve kendi kendinize iyi bir gece uykusu çekmenize yardımcı olabilir. Ancak gece terörü tekrar tekrar oluyorsa, bir uyku uzmanına sevkin gerekli olup olmadığı konusunda doktorunuzla konuşun.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN