Ayağınızda Çorap İzi Oluşuyorsa Dikkat! Ciddi Bir Hastalığın Habercisi Olabilir: Hemen Doktorunuza Başvurun

Ayağınızda Çorap İzi Oluşuyorsa Dikkat! Ciddi Bir Hastalığın Habercisi Olabilir: Hemen Doktorunuza Başvurun

Gün boyunca giyilen çorbanızı çıkardığınızda eğer iz oluşmuşsa dikkat. Çoğu kişi bunu normal olarak görebiliyor ancak bu izler büyük bir hastalığın belirtisi olabilir. Günümüzde en yaygın hastalıklarından biri olan varisin habercisi olabilir. Eğer tedavi edilmezse daha ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Peki varis nasıl olur ve nasıl geçer? İşte varisin belirtileri ve tedavi yöntemleri...

Günümüzde yaygın olarak görülmeye başlayan varisin aslında belirtileri çok kolay şekilde anlaşılır. Eğer gün içerisinde giydiğiniz çorapları çıkardığınızda iz yapmışsa bu varisin habercisi olabilir. Bu durumla karşılaşan çoğu kişi 'Varis neden olur ve belirtileri neler? Varisin tedavisi nasıl olur?' gibi soruları araştırmaya başladı. Bizde sizin için varis hastalığının belirtilerini ve tedavisini araştırdık.

VARİS NEDİR VE BELİRTİLERİ NELERDİR?

Aslında varisin diğer adı 'Kronik Venöz Hastalık-CVD' olarak bilinir ve bir damar hastalığı olarak nitelendirilir. Bacak venlerinin içindeki kapakların bozulmasıyla görülen bu hastalık, bacaklarda 1-5mm çapında istenmeyen damarların oluşumuna yol açar. İlerledikçe bileklerde çorap izleri, kızarıklık ve en sonunda ayakta yaralar oluşmaya başlar. Eğer sizde de bu belirtiler varsa hemen doktorunuza başvurun.

a2-32.jpg

VARİSİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

Varisin görülme nedenleri arasında birçok faktör yer alır. Bunlardan en önemlisi genetik faktörlerdir. Bide diğeri ise yaşam koşulları ve beslenme şeklidir. Yapılan çalışmalarda anne babasında varis olmayan bireylerin bacaklarında varis oluşma oranı % 20 civarında. Ailede yani anne babada varis görüldüğü zaman bu oran artıyor. Ebeveynlerin sadece birinde varis sorunu varsa onların kız çocuklarında görülme oranı %60, erkek çocuklarında görülme oranı %20 olarak dikkat çekiyor.

VARİS EN ÇOK HANGİ YAŞ ARALIĞINDA GÖRÜLÜR?

Halk arasında daha çok yaşlı hastalığı olarak bilinir ancak bir yaşlı hastalığı değildir. Çocuklarda da varis görülebilir. Ancak oran verecek olursak 50 yaşın altındaki bireylerde varis görülme oranı %25, 60 yaşın üzerinde varis görülme oranı ise % 46 civarında.

a3-23.jpg

VARİS ERKEKLERDE Mİ DAHA ÇOK GÖRÜLÜR KADINLARDA MI?

Varislerin erkekler ve kadınlar arasındaki dağılımına bakacak olursak her 3 varisli bireyin 2'si kadın, 1'i erkek olarak oranlanıyor. Günümüzde sadece kadınlar arasında bir oranlama yapılacak olursa 10 kadından 7'si varis sorunu yaşıyor. Bu rakam tüm sağlık sorunları içindeki yeri değerlendirildiğinde de oldukça yüksek bir rakamsal veri. Kadınlardaki hormonal oynamalar, geçirilen gebelikler ve yapılan doğumlar (ve yapılan doğum sayısı), doğum kontrol haplarının kullanılması, kadınlarda bu sorunun daha sık görülmesine yol açmakta.

a4-9.jpg

HANGİ DURUMLARDA AMELİYAT OLUNMALI?

Bacaklarınızda aşağıdakilerden bir veya birkaç tanesi var ise varislerinizde tıbbi tedavi gerekir:

  • Damar belirginleşmeleri: Bacaklarda 5mm veya daha kalın, spagetti makarna gibi görüntü veren, kıvrıntılı ve her an içlerinde pıhtı oluşabilecek damarlarla gelişmiş olabilir.
  • Bacak ağrısı: Kötü kan dolaşımı, komşu yapı ve organları bozabilir. Sabahtan akşama doğru artan; ayak tabanından bacağa yayılan; hareketsizken, özellikle de gece yatağa girince 'bacakları oynatma, yorgandan dışarı çıkartma arzusu' şeklinde kendini gösteren bacak ağrılarını doğurabilir.
  • Bacak şişliği: Kötü dolaşımın başka bir göstergesidir. Bacaklardaki kirli kanın kalbe ve akciğerlere temizlenmek üzere pompalanma işinde sorun oluştuğunda görülür. Diz altında, daha da sık olarak bileklerde görülür. 'Çorap izinin kalması' ilk alarm çanı olabilir.
  • Cilt değişiklikleri: Bacaklardaki varisler kendi hallerine tedavi edilmeden bırakıldıklarında ve hastalığın ilerlediği durumlarda karşımıza çıkarlar. Bunlar, bileğe yakın bölgede, kaşıntılı kızarıklıklar, kahverengiye çalan renk değişiklikleri, 2-3 ay geçmeyen yaralar şeklinde kendini gösterebilir.

VARİS TEDAVİSİNDE GELİŞRİTİLEN YÖNTEMLER

EVTA yöntemi şu an hastaya konforlu bir tedavi seçeneği sunuyor. İster radyofrekans isterse lazer enerjisi kullanılsın, ‘ince plastik boru’ olarak tanımlanabilecek bir kateter aracılığı ile varis gelişmiş hasta ven’in (toplardamar) içine ‘cerrahi dışı yöntemle’ ısı uygulanmaktadır. Dikiş gerektiren hiçbir kesi yapılmamaktadır. Görüntüleme altında hedefe yöneltilen ısı, ven duvarını etkilemekte, damar büzüşüp kendi üzerine kapanmaktadır. Devre dışında kalan bu damar, vücut tarafından 8-12 ay içinde emilip yok olmaktadır. Girişim yaklaşık 9-17 dakika sürmektedir. Yöntemin başarısı % 80-90 arasında değişmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN