'Balığın çocukların zihin gelişimine faydası var'

'Balığın çocukların zihin gelişimine faydası var'

Diyetisyen Asım Batuhan Fidan, özellikle fetüsün bilişsel ve görsel gelişimi için gerekli olan dokosahexaenoik asidin gebelik döneminde annenin balık tüketimine bağlı olduğunu belirtti. Fidan, "Balık çocuklarda da mental gelişim ve nörolojik sağlık için oldukça etkili bir besindir" diye konuştu.

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Diyetisyen Asım Batuhan Fidan, balık sezonunun açılması nedeniyle balığın sağlık açısından faydaları hakkında bilgilendirmede bulundu. Fidan, balığın iyi kalitede protein, uzun zincirli çoklu doymamış n-3 yağ asitleri (n-3 LCPUFA), D vitamini, iyot gibi besin öğelerini içermesi nedeniyle yaşamın her döneminde sağlığın korunması ve gelişmesine katkıda bulunan bir besin olduğunu söyledi.

ANNENİN BALIK TÜKETİMİ DE ÖNEMLİ

Özellikle fetüsün bilişsel ve görsel gelişimi için gerekli olan dokosahexaenoik asit (DHA), gebelik döneminde annenin balık tüketimine bağlıdır. Fidan, "Yaşamın ilk döneminde bebek için en iyi besin olan anne sütünün DHA içeriği de büyüme ve gelişimin tamamlanması açısından önemlidir. Çocuklarda mental gelişim ve nörolojik sağlık için balık, oldukça etkili bir besindir" şeklinde konuştu.

ANTİ KANSEROJEN

Diyetisyen Asım Batuhan Fidan, balığın içerdiği protein, yağ ve diğer besin grupları sayesinde iyi bir anti-kanserojen besin olduğunu söyledi. Yetişkinler için özellikle kalp ve damar sağlığı üzerinde önemli etkileri bulunan bu protein türünün haftada 5'ten fazla tüketilmesinin kalp krizi riskini yüzde 30 oranında düşürdüğünü gösteren çalışmalar olduğunu ifade etti.

Aynı zamanda balığın içerdiği aminoasitler sayesinde kas ve iskelet sistemi üzerinde de kemik erimesini engelleme gibi önemli bir etkisi olduğunu belirtti. Bu nedenle, haftada minimum 2-3 kez balık tüketimini önerdi.

4.jpg

SAÇ VE CİLDE DE FAYDASI VAR

Diyetisyen Asım Batuhan Fidan, balığın içerdiği yağ asidi grubu sayesinde saç, cilt gibi dokuların yağlı kalması ve dokusunun korunmasında oldukça değerli bir besin olduğunu belirtti. Fidan, balığın protein, uzun zincirli çoklu doymamış n-3 yağ asitleri (LC-PUFA), vitamin ve mineral içeriğinden dolayı önemli bir besin olduğunu ve bireylerin yaşamın her döneminde tüketebileceğini söyledi. Balık eti yüzde 15-20 oranında protein içerir. Balık, B12 (kobalamin) ve B grubu vitaminleri açısından zengin bir kaynaktır.

Ayrıca fosfor, selenyum, potasyum, iyot, çinko, demir ve magnezyum gibi mineraller bakımından da zengindir. Balığın mikro besin öğesi kompozisyonu, balığın tür ve beslenmesine göre farklılık gösterir. Yağlı balıkların A vitamini (retinol) ve D vitamini içeriği yüksektir. E vitamini (tokoferol) de balıklarda yüksek miktarda bulunmasına rağmen, büyük bir bölümü yağların oksidasyonunu önlemek amacıyla kullanıldığı için balık tüketimiyle alınan E vitamini miktarı düşüktür.

"KIŞIN YAĞLANDIĞI İÇİN BESİN DEĞERİ ARTIYOR"

Balıkların av dönemlerine dikkat edilerek tüketilmesi gerektiğini belirten Fidan, “Biliyoruz ki, balıklar yaşadıkları sulardaki suyun soğuması ile yağlanmaya başlıyor ve besin değerleri bakımından kendini zenginleştiriyor. Kış döneminde özellikle beslenme örüntümüzde sık sık yer vermek sağlığımızı korumamız açıdan oldukça önemlidir” ifadelerini kullandı.

3-001.jpg

"SADECE KIŞIN DEĞİL, HER MEVSİM TÜKETİLMELİ"

Diyetisyen Fidan, özellikle taze balık tüketirken içinde bulunulan ayın hangi balıklar açısından uygun olduğunu bilmenin önem taşıdığını belirtti. Diyetisyen Fidan, ülkemizde hangi ay, hangi balığın tüketilebileceğini şöyle sıraladı:

Ocak: Ahtapot, alabalık, hamsi, istavrit, kalkan, kefal, kırlangıç, kolyoz, mercan, mürekkep, pisi balığı, tavuk balığı, torik.

Şubat: Ahtapot, alabalık, hamsi, istavrit, izmarit, kalkan, kefal, kırlangıç, kolyoz, levrek, mercan, mezgit, mürekkep, pisi balığı, tavuk balığı, torik.

Mart: Ahtapot, alabalık, istavrit, izmarit, kalkan, kefal, kırlangıç, kolyoz, levrek, mercan, mezgit, mürekkep, pisi balığı.

Nisan: Ahtapot, alabalık, istavrit, izmarit, kalkan, kefal, kırlangıç, kolyoz, levrek, mercan, mezgit, mürekkep, pisi balığı.

Mayıs: Ahtapot, alabalık, kefal, kırlangıç, kolyoz, levrek, mercan, mezgit, mürekkep, pisi balığı.

Haziran: Ahtapot, akya, alabalık, kırlangıç, kolyoz, kupes, mercan, mürekkep, orfoz, pisi, sardalya, trança.

Temmuz: Ahtapot, akya, alabalık, çipura, çinekop, kırlangıç, kolyoz, kupes, mercan, mürekkep, orfoz, pisi, sardalya, sinarit, trança.

Ağustos: Ahtapot, akya, alabalık, barbun, çipura, çinekop, kırlangıç, kılıç, kolyoz, kupes, lüfer, mercan, mürekkep, orfoz, palamut, pisi, sardalya, sinarit, trança.

Eylül: Ahtapot, akya, alabalık, barbun, çipura, kırlangıç, kılıç, kolyoz, kupes, lüfer, mercan, melanur, mürekkep, orfoz, palamut, pisi, sardalya, sinarit, trança.

Ekim: Ahtapot, akya, alabalık, barbun, dil, iskorpit, karagöz, kefal, kırlangıç, kolyoz, lüfer, mercan, melanur, mürekkep, orfoz, palamut, pisi, sardalya, sazan, torik, trança, uskumru.

Kasım: Ahtapot, alabalık, barbun, dil, hamsi, iskorpit, karagöz, kefal, kırlangıç, kolyoz, mercan, mürekkep, palamut, pisi, sardalya, sazan, tavuk balığı, turna, torik, uskumru.

Aralık: Ahtapot, alabalık, hamsi, iskorpit, kefal, kırlangıç, kolyoz, mercan, mürekkep, palamut, pisi, sardalya, tavuk balığı, turna, torik.”

DİP BALIKKLARINDAN UZAK DURULMALI

Diyetisyen Asım Batuhan Fidan, balık seçiminin önemine değinerek, "Balık seçerken en önemlisi aslında dip su balıklarının geldiği bölgedir. Çünkü bazı bölgelerdeki balıklar ağır metaller içermekte ve özellikle buralarda dip balıklarını tüketmek, bu besini sağlıksız hale getirebilmektedir" şeklinde ifade etti.

Fidan, taze balık seçmenin önemine de dikkat çekti. Taze balığın gözlerinin parlak ve dışa bombeli olduğunu, derisinin de gergin ve parlak olduğunu belirtti. Bayatlamış balıkların derisinin parlaklığının azaldığını, donmuş balık alırken ise üretim tarihine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN