Basur kanaması diyerek geçti canından oldu! Prof. Dr. Vedat Göral uyardı: "O hastalık gençlerde salgın gibi görülüyor"

Basur kanaması diyerek geçti canından oldu! Prof. Dr. Vedat Göral uyardı: "O hastalık gençlerde salgın gibi görülüyor"

Basur kanaması diyerek geçiştirdi ama canından oldu! Prof. Dr. Vedat Göral'dan uyarı: "O hastalık gençlerde salgın hastalık gibi görülüyor." Basit görüp geçiştirmeyin, ölüme kadar gidiyor...

20 yaşında annelik heyecanını yaşayan Mia Brehme'nin hikayesi, genç yaşta karşılaşılan sağlık sorunlarının ne kadar ciddi sonuçlara yol açabileceğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

DOĞUM SONRASI HEMOROİD SORUNUNU HAFİFE ALDI

6571a59186b24a2584793b99.webp

Birleşik Krallık'a bağlı İngiltere'nin Manchester şehrine bağlı sakin bir bölge olan Leigh'de yaşayan Mia ve bebeği, doğum sonrasında sağlıklı görünüyorlardı. Ancak, doğumdan kısa bir süre sonra başlayan ve basit bir sorun gibi görülen hemoroid (basur) problemi, Mia'nın hayatını ciddi şekilde tehdit etti.

24 YAŞINDA YAŞAMINI YİTİRDİ

6571a57386b24a2584793b95-1.webp

Anal kanama sorunuyla başlayan rahatsızlık, Mia'nın göz ardı ettiği bir durumdu. Bu sorun, zaman içinde yorgunluk, mide bulantısı, ishal ve kabızlık gibi daha ciddi belirtilerle birleşince Mia, nihayet doktora başvurdu. Yapılan testler sonucunda Mia'ya 4. evre bağırsak kanseri teşhisi konuldu. Ancak, ne yazık ki, teşhisin ardından sadece 4 ay sonra genç anne, henüz 24 yaşındayken yaşamını yitirdi.

GENÇ YAŞLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

vedat-goral.webp

Mia'nın hikayesi, gençlerde bağırsak kanseri vakalarının artışına dikkat çekiyor. Prof. Dr. Vedat Göral, bağırsak kanserinin genç yaşlarda daha sık görülmesinin endişe verici olduğunu belirtti. Mia'nın durumu gibi, semptomlar gençlerde genellikle huzursuz bağırsak sendromu gibi diğer rahatsızlıklarla karışabiliyor, bu da teşhisi geciktirebiliyor.

Bağırsak kanserinden korunmak için uzmanlar tarafından önerilen 5 kural şu şekilde:

  1. Makattan kanama varsa hemen gastroenteroloğa gidilmeli, rektoskopi veya kolonoskopi yaptırılmalı.
  2. 45 yaşından sonra herkese kolonoskopi yapılmalı, kansere neden olan polipler saptanarak alınır ve kansere gidiş engellenir.
  3. Anne veya babada kalın bağırsak kanseri varsa çocuklarına 35 yaşında, yani tarama programından 10 yıl önce kolonoskopi yapılmalı.
  4. 45 yaşından sonra herkes aile hekimine gidip, yılda bir kez dışkıda gizli kan testi yaptırmalı.
  5. Kırmızı et tüketimini azaltıp bol sebze, meyve ve lifli gıdalarla beslenmeli, düzenli yürüyüş yapılmalı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN