Bebekler için emzik zararlı mı? Bebeklerde emzik kullanımı zararları ve konu hakkında bilinmesi gerekenler

Bebekler için emzik zararlı mı? Bebeklerde emzik kullanımı zararları ve konu hakkında bilinmesi gerekenler

Yeni doğum yapan anneler, bebek bekleyenler ve bebekleri küçük olan çoğu kişi bebeklerin emzik kullanmasında herhangi bir zarar olup olmadığını merak ediyor. Birçok açıdan avantaj olan emzik kullanımı sağlık açısından zararlı mı? İşte konuya ilişkin detaylar...

Emzik kullanımı bazı durumlarda avantajlı olsa da kullanımına dikkat edilmesi gereken bir araçtır. Bebeklerde emzik kullanımında annelerin bilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Bebeklerin neredeyse %85'i birinci aylarında emzik ile tanışmaktadırlar. Dolayısıyla anneler emzik kullanımının önemini diğer konular gibi merak etmektedirler. Biz de bu haberimizde konuya ilişkin merak edilenler bahsettik.

Emzik kullanımının faydaları

Emzik kullanımı, bir bebeğin doğal emme içgüdüsünü tatmin etmektedir ve dolayısıyla güven hissini de ortaya çıkarır. Bebekler için emme hissi çok keyif aldıkları bir histir. Bunun nedeni ise doğum sonrasındaki ilk süreçte bebeklerin en güçlü refleksle emmek olmaktadır. Emzik de bu durumu kolaylaştırdığı için hem onların rahatlamasına, sakinleşmesine fayda sağlar hem de uykuya daha kolay dalmalarına fayda eder. Bazı bebekle emzik kullanmadıkları takdirde belli bir zaman sonra parmaklarını emmeye başlarlar. Bu durumda da şunu söyleyebiliriz ki bebeği emzikten vazgeçirmek parmak emmekten vazgeçirmekten çok daha kolaydır. Bazı uzmanların görüşlerine göre bebeğin emzik kullanması bazı el becerilerinin gelişmesine olanak sağlar. Ağızdan düşen emziği bulmak için etrafı kolaçan ederler ve ellerine tekrar alıp ağızlarına götürmeye çalışırlar. Bu durum buna bir örnektir.

Bebeklikten itibaren kullanılmaya başlanan emziklerin maksimum iki yaşının sonunda bırakılması gerekmektedir. Eğer bu emzik alışkanlığı iki yaşından sonra devam ederse bebekte dişlerin yer değiştirmesine ve üst dişlerin öne, alt dişlerin ise geriye çekilmesine dolayısıyla da dişler arasında aralıklar oluşmasına neden olabilir. Eğer emzik iki yaşın sonunda bıraktırılırsa bu tehlikeli durumun önüne geçilebilir. Bunların yanı sıra bebeklerin dişlerinde 3.5 yaşından sonra meydana gelebilecek bu diş problemi kalıcı bir hal alabilir. 3–4 yaşlarına kadar emzik emen çocuklarda v tipi üst çene (üst çene darlığı) ve dolayısı ile yüz yapısında bozulma meydana gelebilir. 4 yaş civarına kadar emzik emmeye devam eden çocuklarda kulak ve burun hastalıkları daha sık gözlenir.

emzik

Emzik kullanırken nelere dikkat edilmelidir?

Emzikte yer alan taban kısmı bebeklerin emziği yutma tehlikesine karşı yapılmıştır. Dolayısıyla bebekler emziği yutamaz. Bunun yanı sıra bu plastik kısımda hava geçmesini sağlamak için küçük delikler mevcuttur. Emzikler, kauçuk ve silikon maddelerinden yapılmaktadır. Kullanılan kauçuklar doğal maddelerdir ve elastik bir yapıya sahipken aynı zamanda dayanıklıdır. Şunu belirtmek gerekir ki diş çıkarma döneminde olan bebeklerde kauçuk emzik kullanmak faydalı olacaktır. Lakin kauçuk emzikler suyu emdiklerinden dolayı çabucak bozulmaktadır. Diğer bir madde olan silikon ise silisyumdan üretilmektedir. Kolay bozulmayan bu emzikler maalesef ki diş darbelerine pek dayanıklı değillerdir. Dolayısıyla silikon emziklerin daha diş çıkarmaya başlamamış bebeklerde kullanılması tavsiye edilir. Bebekler genelde damaksız emzikleri daha çok severler çünkü anne memesine benzetirler. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise bu emziklerin bir yaşından sonra kullanılmaması gerektiğidir. Çünkü damaksız emzikler, bebeklerin damak yapısına zarar verirken üst ön dişlerin bozulmasına da neden olabilir. Damaklı emzikler elips şeklinde ve yukarı kıvrımlıdır. Bu anatomik şekilde ötürü 2-3 yaş aralığında kullanıma uygundur. Damakla uygunluk sağladığı için sağlıksal bir probleme neden olmaz.

Emzik kullanmadan bebekleri gece saatlerinde uyutmak oldukça zor olabilir. Eğer ki bebeğiniz emzik olmadan uykuya dalamıyorsa damaksız emzikler tercih edebilirsiniz. Lakin bebeğiniz uykuya daldıktan sonra emziği almanız gereklidir.

Emzik kullanan bebeklere emziği vermeden şekere ya da bala batırmak tavsiye edilmemektedir. Bu durum bebeğin diş minelerine zarar verebilir. Bu da diş çürüklerini ortaya çıkarır. Bunun yanı sıra bebek bu duruma alıştığında ağzında sürekli tatlı bir şeyler olmasını isteyecektir. Ayrıca bebeklerin daha sonra düşecek olan süt dişlerinin bakımı da önemlidir. Çünkü hemen alttan gelecek olan kalıcı dişler süt dişlerin hasar görmesi durumunda etkilenebilir.

Emziğin üretildiği malzemeye göre emzik temizleme işlemi farklılık göstermektedir. Kauçuktan yapılan emzikler özel bir dezenfektan ile soğuk sterilize edilmektedir. Silikon maddeden yapılan emzikler ise sıcak yöntemlerle temizlenebilir. Eğer ki emziklerin daha temiz durmasını istiyorsanız bir çengelli iğne yardımı ile bebeğin kıyafetine sabitleyebilirsiniz.

Yeni doğan bebekler için emziğin arkasında yer alan plastik ağızlık bölümü küçük olmalıdır ki bebek nefes almada güçlük çekmesin. Eğer ki bebeklik dönemi geçildiyse emziklerin arka kısmının büyük olmasına dikkat edilmelidir. Bu durum bebeklik dönemini geçmiş çocuğun emziği yutmaması için önemlidir.

‘Ortodontik’ diye nitelendirilen emziklerin meme başları yassıdır; buna karşılık daha alışılmış çeşitlerin, başları yuvarlaktır. Ortodontik çeşitlerin dişetleri ve dişler için daha iyi olduğu ileri sürülmekle birlikte, bebeğinizin hangisini seçeceğini görmek için her ikisini de denemeniz daha doğru olabilir.

Plastik ağızlığın seçimini yaparken dikkatli olmalısınız. Lakin en çok dikkat etmeniz gereken ise emzikte havalandırma deliklerinin bulunmasıdır.

Emziklerin tümü onaylanan güvenlik standartlarına uygun olmalıdır.

Emzikleri yeni doğmuş ve daha küçük olan bebeklerin boynuna asmaktan uzak durmalısınız.

Emziklerin de aynı biberon gibi ağız kısmı sıklıkla mikroplardan arındırılmalıdır. Emzik yere düştüğü takdirde annelerin ya da babaların emziği güzelce dezenfekte etmeleri gerekmektedir. Ayrıca kabın içinde tutmak size avantaj sağlayacaktır.

Emzik kullanma alışkanlığı nasıl önlenir?

Bebeklerin emzik kullanma süreleri az tutulmalı ve bu süreçte emziğin şeker, bal gibi maddelere batırılmamaları gerekir. Bebek emzik istediği zaman sevdiği sebze ya da meyvelerle oyalanabilir. Bunun yanı sıra bunları yeken emmemesine dikkat etmeniz gerekir.

Emzik emmediği zamanlarda çocuğunuzu ödüllendirmek emziği bırakması için güzel bir teşvik olur. En çok dikkat etmeniz gereken durum ise bebeğinizi susturmak için ona emzik vermemektir. Biraz daha büyüdüğü zaman artık emzik kullanmaması gerektiğini ona güzel bir dille anlatabilirsiniz. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN