Ağlayan bebek nasıl sakinleşir? Sürekli ağlayan bebek nasıl uyutulur? Ağlayan bebeği yatıştırmak için en iyi yöntem

Ağlayan bebek nasıl sakinleşir? Sürekli ağlayan bebek nasıl uyutulur? Ağlayan bebeği yatıştırmak için en iyi yöntem

Ağlayan bebeği sakinleştirmek, ebeveynler için zorlu ve sabır gerektiren bir süreç olabiliyor. Ağlaması durmayan bebek; kucaktan kucağa taşınır, ayakta sallanır, iki ucundan tutulan bir çarşafın ortasına yatırarak saatlerce sallanır, fakat bazen hiçbiri çözüm olmaz. Bilimsel olarak bebeği yatıştırmanın en iyi yolu, bebeği kucakta gezdirmek. İşte, ağlayan bebeği sakinleştirmenin yöntemleri...

Sürekli ağlayan bebeğe neler yapılmalı, çocuk sahibi aileler tarafından sıklıkla araştırılıyor. Ağlamak, bebeklerin ilk iletişim yöntemidir. Karnı acıkan yada rahatsızlığı olan bebek, derdini ağlayarak anlatmaya çalışır. Fakat bazen rahatsızlığı olmasa dahi bebekler ağlayabilir. Bu gibi durumlarda ağlayan bebeği sakinleştirmenin birkaç metodu bulunuyor.

AĞLAYAN BEBELER NASIL SAKİNLEŞTİRİLİR?

Japonya’da ve İtalya'da yapılan deneylerin sonucunda bilimsel olarak sürekli ağlayan çocukları yatıştırmanın yolu; , bebeğin kucağa alınarak 5 dakika boyunca yürünmesi sonra oturularak kucakta 5-8 dakika daha bu şekilde tutulmasıdır. Bebeğin bu süre sonunda yeniden yatırılması öneriliyor.

Araştırma 21 annenin katılması ile yapıldı.

0 ila 7 aylık bebekleri olan anneler, dört durum için test edildi: yürürken ağlama, oturur durumdaki annenin kucağında tutulma, hareketsiz beşikte yatırılma ve sallanan beşikte yatırılma…

surekli-aglayan-bebek-nasil-sakinlestirilir.jpg

Araştırma sonucu ağlama durumunun, taşımanın başlamasından 30 saniye sonra azaldığı ve bebeğin kalp atışlarının yavaşladığı tespit edildi. Benzer bir etki beşikte sallanırken de elde edildi. Fakat hareketsiz tutulmak bebeği yatıştırmadı.

Bunun, genel kanının aksine, anne kucağının bebeği yatıştırmada eksik kaldığının, taşıma etkileşiminin önemli bir etken olduğunun göstergesi olduğu kaydedildi.

Sonrasında yeni doğanların beş dakika taşınması etkisi incelendi. Bu incelemede yüzde 46'lık bir oranın bu sürede uykuya daldığı tespit edildi. Süre bir dakika artırıldığında yüzde 18'i daha uyudu.

Bu yöntemin yalnızca ağlamayı sonlandırmadığı, uyku sürecini başlattığı da tespit edildi.

BEBEĞİN HİÇ AĞLAMAMASI NORMAL Mİ?

Bebekler için ağlamak gülmekten önce gelir. Yeni doğan bir bebek her isteğini ağlayarak ifade edebilir. Bebeğin her ağlaması, mutlaka bir sorun olduğu anlamına gelmez.

Bu durum aileyi tedirgin etmekle birlikte; tıbbi açıdan bakıldığında ağlamayan bir bebek iletişim de kurmayan bir bebek anlamına gelir.

Örneğin, bazı hastalıklarda bebeğin ağlamaya bile gücü olmayabilir. Ciddi bir yeni doğan sarılığı geçiren bebekler görüntüde çok uslu durur ve devamlı uyurlar. Aileler de farkına varmadıkları için bu durum tanı konmasını geciktirebilir.

aglayan-bebek-kucaga-alinmali-mi.jpg

BEBEK HER AĞLADIĞINDA KUCAĞA ALINMALI MI?

0-6 ay arası bebekleri ağladıklarında kucağa almaya çekinmek doğru değildir. Bebek ağlayarak iletişim kurmak istemektedir ve kucağa almak ona güvende olduğunu hissettiren en faydalı yoldur.

Huzursuz olduğunda kucağa alınan bebeklerle ilgili yapılan çalışmalarda, bu bebeklerin bağışıklık sistemlerinin bile daha iyi çalıştığı gözlendi.

Koku duyusu da yeni doğan bebeklerde belirgindir. Ağladığında anne kucağına alındığında anne sütü kokusu duyacak ve aç olmasa bile rahatlama hissedecektir.

SÜREKLİ AĞLAYAN BEBEĞE NE YAPILMALI?

Bebekler kol ve bacakları ile bir yere temas ettiklerinde de sakinleşir. Anne karnındakine benzer bir konumda yatırılmaları; yani yüz üstü, başı yan duracak konumda kol ve bacaklar gövdeye çekilmiş halde yatmaları onları sakinleştirir.

Ama bu yatış şekli kesinlikle gece önerilmez, 'ani beşik ölümü sendromu' yüz üstü yatan bebeklerde daha sık olduğu için, sadece gündüz anne uyumuyor ve bebeği gözleyebilecek ortamda bulunuyorsa bebeğini bu şekilde yatırabilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN