Bruce Willis'e Afazi Teşhisi Kondu! Afazi Nedir Ve Tedavi Edilebilir Mi?

Bruce Willis'e Afazi Teşhisi Kondu! Afazi Nedir Ve Tedavi Edilebilir Mi?

Hollywood oyuncusu Bruce Willis, dili ifade etmeyi ve anlamayı zorlaştıran bir beyin hastalığı olan Afazi teşhisi konulduktan sonra film dünyasından emekli oluyor. Peki afazi hastalığı nedir ve tedavi edilebilir mi?

Hollywood oyuncusu Bruce Willis ışıklar, kamera ve actıon dünyasından uzaklaşıyor. Zor Ölüm aktörüne Afazi olarak bilinen ve bilişsel bozukluklara yol açan, dili kavramayı ve ifade etmeyi zorlaştıran tıbbi bir durum teşhisi kondu.

BRUCE WİLLİS'E AFAZİ TEŞHİSİ KONDU! AFAZİ NEDİR VE TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

67 yaşındaki aktörün ailesi, bir Instagram gönderisinde, tıbbi durumunun bilişsel yeteneklerini etkilediğini duyurdu. "Bunun bir sonucu olarak ve büyük bir dikkatle Bruce, kendisi için çok şey ifade eden kariyerden uzaklaşıyor. Güçlü bir aile birimi olarak bu süreçten geçiyoruz ve onun ne kadar iyi olduğunu bildiğimiz için hayranlarını da dahil etmek istedik." dediler.

image.jpg

AFAZİ NEDİR?

Bir dil bozukluğu olan Afazi, beynin dil ifadesini ve anlamayı kontrol eden belirli bir bölgesindeki hasardan kaynaklanır. Tıbbi koşullar, bir kişiyi başkalarıyla etkili bir şekilde iletişim kuramaz hale getirir ve çoğunlukla orta ila yaşlı insanlarda bulunur.

Ulusal Sağırlık ve Diğer İletişim Bozuklukları Enstitüsü, Afazi'nin genellikle felç veya kafa travmasını takiben aniden ortaya çıktığını, ancak bir beyin tümörü veya ilerleyici bir nörolojik hastalığın sonucu olarak yavaş yavaş da gelişebileceğini söylüyor. Afazi, aynı zamanda beyin hasarından kaynaklanan dizartri veya konuşma apraksisi gibi konuşma bozuklukları ile birlikte ortaya çıkabilir.

afazi-nedir-bloglabs-net-1.webp

AFAZİYE NEDEN OLAN NEDİR?

Sağlık uzmanları, iletişim bozukluğunun gelişmesinin arkasındaki yaygın nedenlerden bazıları olarak inme, kafa travması, beyin tümörü, enfeksiyon, demans tanımlar. Willis'in ailesi ise afazinin nedenini açıklamadı.

AFAZİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bu tıbbi bozukluğun iki kategorisi vardır: akıcı ve akıcı olmayan. Akıcı Afazi teşhisi konan kişiler, beynin şakak lobunda hasara uğrayarak uzun, tam, anlamsız cümleler kurmalarına, gereksiz kelimeler eklemelerine ve hatta uydurma kelimeler oluşturmalarına neden olur.

Bu arada, Akıcı Olmayan Afazi'de, insanlara beynin ön lobunda hasar teşhisi konulur ve frontal lob motor hareketler için de önemli olduğu için genellikle sağ tarafta zayıflık veya kol ve bacak felç olur. Konuşmayı anlayabilir ve ne söylemek istediklerini bilirler, ancak sıklıkla büyük bir çabayla üretilen kısa ifadelerle konuşurlar.

t25-afazi-ne-demek-afazi-hast-894-001.webp

AFAZİ TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Bu alanda yıllar boyunca yapılan araştırmalar, beyin tarafından kontrol edilen bu işlevlerde gelişme için bir alan olduğunu göstermiştir. Konuşma-dil terapisi, sözsüz iletişim terapileri ve ailelerle grup terapileri hızlı iyileşmeye yardımcı olur. Ulusal Afazi Derneği, dil işlevlerini iyileştirmeyi amaçlayan bozukluğa dayalı terapiler önerir ve klinisyenin bu tür bir tedavi olarak belirli dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini doğrudan uyardığı prosedürlerden oluşur.

Vücut, "İletişime yönelik tedaviler, kısmen, kişiye mesajları ve duyguları alternatif iletişim araçlarıyla iletmesine yardımcı olur" diyor. Klinik araştırmacılar, fiilleri almak ve cümle yapısını formüle etmek gibi belirli bir dil bozukluğu alanına odaklanan terapiler geliştiriyorlar.

"Zor Ölüm", "Ucuz Roman" ve "Altıncı His" gibi filmlerle tanınan Willis, son yıllarda doğrudan video gerilim filmleri üretti. Oyuncu, 2022 ve 2023'te vizyona girmesi beklenen “Aşıklar Gibi Öl”, “Düzeltici Önlemler” ve “Yanlış Yer” de dahil olmak üzere en az altı film daha çekti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN