Bu belirtiler varsa hemen test yaptırın! Şeker hastalığının en sinsi belirtisi: Parmak rengine göre...

Bu belirtiler varsa hemen test yaptırın! Şeker hastalığının en sinsi belirtisi: Parmak rengine göre...

Bazı hastalıklar vücuda sinsice yayılır ve yayıldıktan sonra belirtilerini gösterir. Bu hastalıklardan biri olan şeker hastalığını erken teşhis etmek çok önemlidir. Eğer şeker hastalığının belirtilerini önceden fark ederseniz tedavi süreciniz bir o kadar iyi geçer. Peki şeker hastalığının belirtileri ne? Şeker hastalığı nasıl olur ve etkileri neler? Tedavi süreci nasıl? İşte detaylar...

Sinsi hastalıkların başında gelen şeker hastalığı belirtilerle kendini ele verebiliyor. Önemli olan bu belirtileri fark edip tedavi sürecine başlamak. Şeker hastalığının belirtileri daha çok ciltte kendini gösterir. Örnek vermek gerekirse mantar veya pamukçuk şeker hastalığının ilk belirtileridir. Peki şeker hastalığı ne? Şeker hastalığının belirtileri nelerdir? Şeker hastalığı nasıl tedavi edilir? İşte tüm detaylar...

ŞEKER HASTALIĞI NEDİR?

İnsan vücudunun enerji ihtiyacı; alınan besinlerdeki karbonhidrat, protein ve yağlardan sağlanır. Bu besin öğeleri sindirilirken glikoz adı verilen basit şekerler açığa çıkar. Glikoz vücudun tüm organları için en önemli besin kaynağıdır. Hücrelerin glikozun enerjisini kullanabilmesi için, glikozun hücre içine alınması gerekir. Glikozun hücre içine girmesini ve glikojen olarak depolanmasını sağlayan, pankreas bezi tarafından salgılanan insülin hormonudur.

k54554-26.jpg

Şeker hastalığı ya da diyabet (Diabetes Mellitus), pankreasın vücut için yeterli miktarda insülin üretememesi ya da ürettiği insülinin vücut tarafından etkili bir şekilde kullanılamaması sonucunda ortaya çıkan, yüksek kan şekeri ile seyreden bir hastalıktır.

GİZLİ ŞEKER NEDİR?

Normal şartlar altında bireyin kan şekeri düzeyi normalden yüksek olduğu halde şeker hastalığı tanısı koymaya yetecek değerde değilse bu durum gizli şeker ya da pre-diyabet olarak tanımlanır.

Yapılan araştırmalar sonucunda gizli şekeri olan kişilerde genellikle 10 sene içinde Tip 2 diyabet görüldüğü saptanmıştır. Gizli şeker hastalığının Tip 2 diyabete dönüşmesini engellemek ve geciktirmek için sağlıklı beslenmek ve daha hareketli bir hayat tarzı benimsemenin etkili yöntemler olduğu görülmektedir.

ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİLERİ

Kanın şeker kaynağı glikoz, vücut hücreleri tarafından enerji için kullanılmak üzere dönüştürülür. Yemek yedikten sora kandaki glikoz seviyesi doğal olarak artar ve pankreastaki hücrelerin emilimi için insülin salmasına neden olur. Mayo Clinic, tip 2 diyabette kasların glukozu almaması; yaralanmaya, strese ve hormon değişikliklerine neden olabileceğini açıkladı.

Ayrıca bu durum, sinirlere besin sağlayan kan damarlarına zarar verdiği için oksijenden mahrum bırakabilir. Kan şekeri yüksekliği kronik hale gelirse, glikoz vücudun terine, tükürüğüne ve idrarına sızacaktır. Bu durum, mantarın ağız ve cinsel organlar gibi vücudun farklı bölgelerinde büyümesine neden olarak pamukçuk başlangıcına yol açacaktır.

k54545-11.jpg

Ayak tırnaklarındaki hasarlar, daha geç fark edilebileceğinden enfeksiyonun yayılmasına neden olabilir. Saç ve Cilt Uzmanı Sam Cinkir, "Cilt sorunları genellikle diyabetin ilk işaretlerindendir" dedi. Cilt sorunları, herkesin yaşayacağı problemlerdendir ancak kan sorunları olan kişilerde bu problemler daha sık ortaya çıkıyor.

Ortaya çıkan en önemli cilt problemlerinden biri; ayaktaki bakterilerin tırnaklardaki keratine yayılmasıyla ortaya çıkan mantar enfeksiyonudur.

Mantar enfeskiyonu, tırnağın renginin solmasına, kırılgan olmasına veya çatlamasına neden olabilir. Ayrıca tedavi edilmezse ağrı yapabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN