Çocuklarda obezite sıralaması: Avrupa’da birinci, dünyada üçüncüyüz

Çocuklarda obezite sıralaması: Avrupa’da birinci, dünyada üçüncüyüz

Türkiye’de çocukluk çağı obezitesi önemli bir halk sağlığı sorunu olarak öne çıkarken, beslenme düzenindeki değişim, artan ekran süresi ve fiziksel aktivitenin azalması çocukların sağlığını tehdit ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün Avrupa verileri de çocuklarda fazla kilo ve obezitenin yaygınlığının yüksek seviyelerde seyrettiğini gösteriyor.

Diyetisyen Gürkan Hınız, çocukluk çağı obezitesinin yalnızca genetik faktörlerle açıklanamayacağını belirterek yaşam biçimi ve gıda tüketimindeki değişimlerin de önemli rol oynadığını söyledi.

Hınız, toplumda uzun yıllardır varlığını sürdüren “tombul çocuk sağlıklıdır” anlayışının da yanlış beslenme alışkanlıklarının normalleşmesine neden olabildiğine dikkat çekti. Geleneksel sebze ağırlıklı beslenmenin yerini daha fazla işlenmiş ve fast-food ürünlerinin aldığına işaret eden Hınız, bunun çocukların kilo kontrolünü zorlaştırdığını ifade etti.

EKRAN KARŞISINDA GEÇİRİLEN SÜRE DE ETKİLİ

Çocukların gün içinde uzun süre ekran başında kalması, fiziksel aktivitenin azalmasının yanı sıra beslenme davranışlarını da etkiliyor.

Hınız, ekran karşısında yemek yemenin çocukların açlık ve tokluk sinyallerini fark etmesini zorlaştırabileceğini belirtti. Bu durumun farkında olmadan daha fazla atıştırmalık tüketilmesine yol açabileceğini söyleyen Hınız, uzun süreli hareketsizliğin de alınan enerjinin yeterince harcanmasını engellediğini kaydetti.

Ailelerin beslenme konusunda aşırı baskıcı tutumlarının da sorunu çözmek yerine ters etki yaratabileceğini belirten Hınız, çocuklara sürekli “ye” ya da “yeme” şeklinde müdahale edilmesinin sağlıklı beslenme alışkanlığının oluşmasını zorlaştırabileceğini söyledi.

Okul kantinlerinde sağlıklı ürünlerin yaygınlaştırılması ve işlenmiş gıdalara alternatiflerin artırılması gerektiğini savunan Hınız, çocukların beslenme ortamının bütüncül şekilde ele alınması gerektiğini ifade etti.

FAZLA KİLO İLERLEYEN YAŞLARDA SAĞLIK RİSKİNİ ARTIRIYOR

Çocukluk dönemindeki obezite yalnızca erken yaşlardaki kilo sorunuyla sınırlı kalmayabiliyor. DSÖ, çocukluk çağı fazla kilo ve obezitesinin ilerleyen dönemlerde diyabet ve kalp-damar hastalıkları gibi bulaşıcı olmayan hastalıkların riskini artırabildiğine dikkat çekiyor.

Hınız da obezitenin tip 2 diyabet, hipertansiyon, damar sertliği, eklem ve üreme sağlığıyla ilgili sorunların ortaya çıkma riskini artırabileceğini belirtti.

Sorunun psikolojik boyutuna da değinen Hınız, fazla kilosu nedeniyle akran zorbalığına maruz kalan çocukların stres nedeniyle sağlıksız beslenme davranışlarına yönelebileceğini söyledi. Bu durumun kilo artışını daha da besleyen bir döngü oluşturabileceğini ifade etti.

İNSÜLİN DİRENCİ BELİRTİLERİ GÖZDEN KAÇIRILMAMALI

Çocuklarda obeziteyle birlikte değerlendirilmesi gereken sorunlardan biri de insülin direnci. İç hastalıkları uzmanı Dr. Emrah Turunç, bel çevresinde genişleme, sık acıkma, yemek sonrasında uyku hali ve yoğun tatlı isteğinin görülebilecek belirtiler arasında olduğunu söyledi.

Turunç ayrıca ciltte koyulaşma ve kan yağlarındaki değişikliklerin de dikkate alınması gerektiğini belirterek, çocuklarda kilo artışının yalnızca dış görünüş üzerinden değerlendirilmemesi gerektiğine işaret etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN