Depremi yaşayan çocuklarda toksik stres riski

Depremi yaşayan çocuklarda toksik stres riski

Üsküdar Üniversitesi uzmanları deprem bölgesindeki fiziksel ve ruhsal sağlık risklerine karşı uyardı. 5,5 milyon çocuğun depremden etkilendiğini söyleyen Prof. Dr. Nurper Ülküer, ruhsal travmaların ortaya çıkardığı toksik stresin beyin gelişimini olumsuz etkilediğini hatırlattı. Seyyar tuvaletlerdeki salgın riskine dikkat çeken Prof. Dr. Haydar Sur da bölgeye sahra tuvaletleri kazılması gerektiğini söyledi.

Üsküdar Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘Afet Günlerinde Durum Değerlendirmesi, Sağlık ve Güvenlik Tedbirleri’ başlıklı panelde Kahramanmaraş depremini değerlendiren farklı disiplinlerdeki uzmanlar, deprem bölgesindeki fiziksel ve ruhsal sağlık risklerine dikkat çekti.

Panelde, depremden tahmini 5,5 milyon çocuğun etkilendiğini söyleyen Prof. Dr. Nurper Ülküer, 8 yaş altında 2,5 milyon çocuğun, 8-yaş 17 arasında ise tahmini 3 milyon çocuğun etkilendiğini kaydetti. Ülküer, deprem gibi afet durumlarında çocukların fiziksel ve ruhsal travmalarla karşılaşabileceğini belirterek birinci derecede bakım verenlerin kaybı, yaralanması, sağlığını kaybetmesi ya da çocuğun şiddete maruz kalma ve kaçırılma gibi olaylar yaşayabileceğini söyledi.

Ruhsal travmaların ortaya çıkardığı toksik stresin beyin gelişimini olumsuz etkilediğini ifade eden Ülküer, özellikle bu dönemde ebeveyn ya da bakımveren desteğinin önemini vurgulayarak bu ilişkinin toksik stresi önleyeceğini söyledi. Ülküer, özellikle afet bölgelerindeki ebeveyn ve bakım verenlerin kaygılarını çocuklara yansıtmamaları gerektiğini de vurguladı.

SEYYAR TUVALETLER SALGIN RİSKİ TAŞIYOR

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur da, “Tıbbi ihtiyaçların karşılanması, halk sağlığının korunması ve desteklenmesi önem arz etmektedir. Hasta ve yaralıların olduğu kadar sağlık görevlilerinin de can ve mal güvenliğinin temini sağlanmalıdır” dedi. Bir halk sağlığı uzmanı olarak deprem bölgesinde özellikle sahra tuvaletleri yapılması gerektiğini her seferinde vurguladığını belirterek seyyar tuvalet kullanımının özellikle salgın hastalıkların ortaya çıkma riskini artırabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Haydar Sur, “Seyyar tuvalet kabini çok önemli hijyen sorunlarına davetiye çıkarabilir. Bunların düzenli olarak temizliğinin sağlanması çok zordur. Seyyar tuvalet kabini yerine 70-80 metre derinliğinde kazılarak hazırlanan sahra tuvaletleri daha sağlıklıdır. Bunların her birinin işlevi tamamlandığında üzeri toprakla kapatılarak yenisi açılabilir.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN