Depremzedeler acıyan bakışlardan inciniyor

Depremzedeler acıyan bakışlardan inciniyor

Depremzedelere yardım edilirken hassas davranılması uyarısında bulunan Doç. Dr. Ali Erdoğan, “İyilik konusunda dünyaya örnek bir toplumuz ama yardım yaparken kişileri incitmemek çok önemli. Görüştüğüm depremzedelerden şöyle geri dönüşler aldım; ‘Evet hocam sağ olsunlar yardım ediyorlar. Çok memnunuz ama bize acıyarak bakmaları çok incitiyor’ diyor. Bu açıdan dikkatli olmayı öneriyorum” dedi.

Antalya’da depremzedelere hizmet vermek için kurulan Travma ve Afet Polikliniği’ndeki gözlemlerini aktaran AÜ Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Erdoğan, depremzedelere yardım edenlerin hassas davranmasının öneminin altını çizdi.

Doç. Dr. Erdoğan, “Biz elbette ki yardımsever bir toplumuz. Gerçekten dünyaya örnek bir toplumuz ama yardım yaparken kişileri incitmemek çok önemli. Görüştüğüm depremzedelerden şöyle geri dönüşler aldım; ‘Evet hocam sağ olsunlar yardım ediyorlar. Çok memnunuz ama bize acıyarak bakmaları çok incitiyor’ diyor. Bu açıdan dikkatli olmayı, depremzede bireyleri incitmeden yardım etmeyi öneriyorum. Bu psikososyal destek müdahale anlamında çok önemli” diye konuştu.

Görüşmelerde etkilendiği vakaları anlatan Doç. Dr. Erdoğan, şunları kaydetti:

“Depremzede, ‘Hocam bir gün önce işim, eşim, ailem, evim her şeyim vardı. Bir gün sonra sabah uyandım ne ailem ne eşim ne şehrim kaldı. Bir çoraba muhtaç hale geldim’ dedi. Gerçekten çok ağır bir tepkiydi. Deprem çok ağır bir durum. Bu gibi durumlarda bireyler bir anda her şeyini kaybediyor.”

Doç. Dr. Erdoğan, deprem bölgesindeki travmaların ağır olduğunu, bölgeden en son psikiyatri uzmanlarının çekileceğini belirterek, şunları kaydetti:

“Deprem gibi olağanüstü afetlerden sonra etkilenme yıllar sürebiliyor. Çünkü kişiler sevdiklerini, ailelerini, işlerini, şehirlerini kaybetti. Ruhsal bir sıkıntı yaşayan bireyler psikiyatri uzmanlarına başvurmaktan çekinmemeli. Mutlaka psikiyatri uzmanından destek almalıdır. Şu an Türkiye Psikiyatri Derneği’nin yaklaşık 1000’e yakın gönüllüsü bölgede hizmet vermek üzere hazır bir şekilde bekliyor. Birçok gönüllü arkadaşımız bölgede depremzedelere hizmet veriyor.” Doç. Dr. Erdoğan, sosyal medyada yoğun olarak depremle ilgili paylaşımlar yapıldığına da değinerek, “Olumsuz görüntüler kişilerin ruhsal anlamda daha fazla etkilenmelerine sebep olabiliyor” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN