Domatesin kabuğunu sakın çöpe atmayın! Öyle bir faydası var ki artık çöpe atarken iki kere düşüneceksiniz

Domatesin kabuğunu sakın çöpe atmayın! Öyle bir faydası var ki artık çöpe atarken iki kere düşüneceksiniz

Domatesleri ister pizza sosu yapmak için, ister salatalarda veya et yemeklerinizde kullanıyor olun, şimdiden bazı harika besinsel faydalar ve lezzetli tatlar alıyorsunuz. Muhtemelen bunu zaten biliyordunuz, değil mi? Ama bu sebzeden daha fazlasını alabileceğinizi biliyor muydunuz?

Domatesler her mutfakta kolayca bulunur ve sağladıkları sayısız sağlık yararı nedeniyle günlük diyetinize mükemmel bir katkı sağlar. Çoğu zaman, domates kabukları ve tohumları çöp kutusuna veya çöp öğütücüsüne atılır. Domates anti-inflamatuar faydalarla da doludurlar. Bilimsel bir araştırmaya göre kabuklar, kalsiyum, çinko ve selenyumun yanı sıra harika bir antioksidan (özellikle flavonoidler, fenolik asitler, likopen ve askorbik asit) kaynağıdır. Aynı şey tohumlar için de geçerli. Bu çok önemli çünkü antioksidanlar, bazı hastalıklara ve bilişsel gerilemeye yol açabilen kronik iltihaplanmaya karşı korunmaya yardımcı oluyor.

DOMATESİN KABUĞUNU SAKIN ÇÖPE ATMAYIN! ÖYLE BİR FAYDASI VAR Kİ ARTIK ÇÖPE ATARKEN İKİ KERE DÜŞÜNECEKSİNİZ

Domatesin içerisinde bulundurduğu lifler kilo kontrolüne, kan şekerinin düzenlenmesine, bağırsakların düzenli çalışmasına o kadar faydalı ki. Üstelik yapılan birçok araştırma domatesin prostat riskini azaltmaya, kalp damar sağlığını korumaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Domates kabukları da tıpkı domatesin bütününde olduğu gibi bol miktarda likopen içeriyor. Domatese kırmızı rengini de veren bu madde, kanser türlerinden tutun da genel olarak ileri yaşlarda gözde meydana gelen katarakt gibi hastalıklara kadar birçok sorun karşısında vücudu koruyor. Domates kabuğu özellikle içinde bulundurduğu likopenle prostat ve diğer tür kanserlerin riskini azaltabiliyor. Astım ve bronşit gibi hastalıkların tedavisinde ciltte nemlendirici olarak kullanılabiliyor.

DOMATES KABUĞU NASIL KULLANILIR?

Domatesin kabuğunu fırın tepsisine dizip fırında kuruttuktan sonra öğütüp kullanabilirsiniz. Çorbalarınızın üzerine salatalarınıza çok yakışacak.

basliksiz-5.jpg

DOMATES KABUĞU NASIL ÇABUK SOYULUR?

Domatesin dibini (+) şeklinde çok derin olmayacak şekilde çizin. Domatesleri kaynayan suyun içerisine atın ve 1-2 dakika bekleyin. Kabuklar kalkmaya başlayınca domatesleri buzlu suya atıp 1 dakika kadar bekletin. Bu işlem sayesinde domates kabuğu ısı şoku ile yumuşar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN