Dünyada en çok görülen kanser türü! Kolay kolay anlaşılmıyor: Erken yaşta ölümcül olabiliyor

Dünyada en çok görülen kanser türü! Kolay kolay anlaşılmıyor: Erken yaşta ölümcül olabiliyor

Kanser vakalarının arttığı günümüzde meğer en çok görülen kanser türü oymuş! Kolay kolay anlaşılmıyor, doktor muayenesi istiyor. Erken yaşta ölüme bile neden olabiliyor! Doktor Yunus Özcan nasıl koruması gerektiğini anlattı...

Altınova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı'nda hasta kabulüne başlayan Dr. Öğretim Üyesi Yunus Özcan, deri kanserinin dünya genelinde en yaygın görülen kanser türü olduğunu belirterek, önemli uyarılarda bulundu. Dr. Özcan, çoğu deri kanserinin deneyimli bir cilt doktoru tarafından kolayca tanınabileceğini vurgulayarak, cilt kanserine karşı alınabilecek önlemleri açıkladı.

ERKEN YAŞTA ÖLÜMCÜL OLABİLİYOR

Dünyada en sık görülen kanser türü

Dr. Yunus Özcan, deri kanserinin sık görülmesi, çeşitlilik arz etmesi ve bazılarının iç organlara yayılmaması nedeniyle kanser istatistiklerine genellikle dahil edilmediğini ifade ederek “Ancak deri kanserlerinin çok sık görülmesi, çeşit çeşit olması ve bazılarının iç organlara yayılım göstermemesi gibi nedenlerden dolayı kanser istatistiklerine dahil edilmez. Bununla beraber melanom gibi erken yaşta ölümcül olabilen deri kanserleri de vardır. Bunların ortak özellikleri ise deri muayenesi ile tespiti genelde kolay olmasıdır. Çoğu deri kanseri, deneyimli bir cilt doktoru tarafından kolayca tanınabilir” dedi.

CİLT KANSERİNİN BAŞLICA NEDENLERİ

Güneşten gelen ultraviyole ışınlarının deri kanserinin başlıca nedenleri arasında olduğuna dikkat çeken Özcan, “Solaryum kullanımı da risklidir. Açık tenli olup kolayca yanan kişiler bu ışınlardan daha kolay etkilenir. Ultraviyole ışınlara bağlı hasarın deride birikici etkileri vardır ve yaş ilerledikçe deri kanseri oluşma riski artmaktadır. Bir defa deri kanseri geçiren veya farklı bir organda kanser hastalığı olanlarda da ikincil deri kanserlerinin gelişme riski artmaktadır. İlaç, hastalık veya herhangi bir nedenle bağışıklık sistemi zayıflayan kişilerde de risk artmaktadır. Bu kişilerin, deri kanseri gelişme riskine karşı uyanık olmaları ve ciltlerinde oluşan değişiklikleri takip etmeleri gerekmektedir” diye ekledi.

CİLT KANSERİNDEN NASIL KORUNMALI?

Deri kanseri hakkında bilinen 6 yanlış bilgi - Sağlık Haberleri

Doktor kontrollerinin ve korunmanın önemini vurgulayan Özcan, “Ultraviyole ışınlardan korunmamız ve bunu hayatımız boyunca yapmamız gerekiyor. Tercihen ultraviyole A ve B koruması olan, SPF’si en az 30 olan bir güneş koruyucuyu düzenli olarak kullanmalıyız. Cildimizin tamamını en azından yılda bir defa kontrol edip yeni oluşan, şekil veya renk değiştiren şüpheli oluşumlar için cilt doktoruna başvurmamız gerekiyor. Deri kanserleri erken teşhis edilebilir. Yeter ki şüpheli bir durum olduğunun farkına varılsın ve hekime başvurulsun” şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN