Eğlence için yapılıyor ama en riskli kimyasallar kullanılıyor! Bakanlık uyardı: Yüz boyalarına kanmayın, tehlike saçıyor

Eğlence için yapılıyor ama en riskli kimyasallar kullanılıyor! Bakanlık uyardı: Yüz boyalarına kanmayın, tehlike saçıyor

Sağlık Bakanlığı'ndan ailelere kritik uyarı geldi. Özellikle çocuk eğlencelerinde sıkça kullanılan yüz boyalarının hiçbir güvenlik testinden geçmediği ve en tehlikeli kimyasalları barındırdığı açıklandı. Prof. Dr. Ahmet Ayar, "Asıl tehlike kana karışması" diyerek gizli riske dikkat çekti.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ayar, masum bir eğlence gibi görünen ancak büyük tehlikeler barındıran çocuk yüz boyaları hakkında ezber bozan açıklamalarda bulundu. Sosyal medya etkisiyle çocuklarda kozmetik kullanımının patlama yaptığına dikkat çeken Ayar, özellikle yüz boyalarının maliyeti düşürmek amacıyla en riskli kimyasallar kullanılarak üretildiğini ve bu ürünlerin denetimsiz bir alan yarattığını vurguladı.

yeni-proje-28

MALİYETİ DÜŞÜRMEK İÇİN EN RİSKLİ KİMYASALLAR KULLANILIYOR

Çocukların özel günlerde ve etkinliklerde yüzlerine sürdürdüğü rengarenk boyaların ardındaki korkunç gerçeği TİTCK Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ayar açıkladı. Bu ürünlerin kozmetik sınıfında yer almasına rağmen, üretim sürecinde herhangi bir güvenlik değerlendirmesinden geçmediğini belirten Ayar, "Çocukların yüz boyaları, maliyeti düşürmek üzere en riskli kimyasalların kullanıldığı ürünler sınıfındadır. Bu ürünlerin bir arada deriye uygulandığını test eden ve bunların güvenliğini ortaya koyan hiçbir mekanizma yoktur" dedi. Ayar, sadece yüz boyalarının değil, "geçici çıkartma" olarak bilinen uygulamaların da alerjenler ve ağır metaller içerdiğini bilimsel araştırmaların ortaya koyduğunu belirterek, ailelerin bu ürünlerden kesinlikle uzak durması gerektiğini vurguladı.

SOSYAL MEDYA TEHLİKEYİ BÜYÜTÜYOR: 7 YAŞINDA BAŞLIYORLAR

Prof. Dr. Ayar, çocukların kozmetik ürünleriyle bu kadar erken yaşta tanışmasının arkasındaki en büyük etkenlerden birinin sosyal medya olduğunu belirtti. Yakın zamanda yapılan bir araştırmanın endişe verici sonuçlarını paylaşan Ayar, "Çocuklar arasında çok erken yaşlarda kozmetik kullanımının bir patlama gösterdiği tespit edilmiştir. Özellikle TikTok'ta 7 ile 18 yaş arasındaki çocukların yayımladığı videolarda kendi üzerlerinde 21 farklı içerikli madde kullandıkları saptandı. Bu durum, kurumumuzun da dikkat etmesi gereken bir aciliyeti ortaya koymaktadır" diyerek tehlikenin boyutlarına dikkat çekti.

yeni-proje-29

ALERJİ EN MASUMU! ASIL TEHLİKE KAN DOLAŞIMINA KARIŞMASI

Çocukların cildinin henüz gelişim aşamasında olduğunu ve yetişkinlere göre çok daha hassas olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ayar, kozmetik ürünlerin olası zararlarını sıraladı. "Yetişkinler için olan kozmetiklerin çocuklar tarafından kullanılması, deri yüzeyinden kan dolaşımına kadar kimyasal maddelerin geçme riskini artırmakta, bütün vücut organlarına dağılmasına sebep olmaktadır" diyen Ayar, şu uyarılarda bulundu: "Bu kimyasalların bir kısmı alerji başta olmak üzere toksiktir. Alerji, bunlar arasında en masum olanıdır çünkü deride kızarıklık, kaşıntı gibi etkilerle hemen ortaya çıkar. Asıl büyük tehlike, bu maddelerin kan dolaşımına karışarak vücudun farklı bölgelerine gitmeleri ve tekrarlanan kullanım sonucunda sinir sistemine, üreme sağlığına zarar verebilecek uzun süreli etkileri ortaya çıkarmasıdır." Ayar, TİTCK onaylı olsa bile yetişkinler için tasarlanan ürünlerin erken yaşta kullanılmasının, bilimin bugün öngöremediği büyük riskleri de beraberinde getirdiğini ekledi.

DENETİMLERDEKİ KORKUTAN TABLO: ÜRÜN BAŞINA 600 BİN TL CEZA

TİTCK'nin piyasa denetimlerinde karşılaştığı manzara ise durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Kozmetik Denetleme Dairesi tarafından bu yıl içinde denetlenen 197 üründen tam 190'ında hata tespit edildiğini açıklayan Ayar, "Hatalı bu ürünlerle alakalı firmalardan savunma istenmiştir. Eğer bu savunmanın sonucunda hataları tespit edilirse, ürün bazlı olarak 600 bin Türk Lirası gibi ciddi bir idari para cezası ile yüzleşeceklerdir" bilgisini verdi. Ayar, üreticileri mevzuata uygun ürünleri pazara sürmeleri konusunda uyararak, aksi takdirde hem ürün toplatma hem de ağır para cezalarıyla karşılaşacaklarını net bir dille ifade etti.

yeni-proje-30

AİLELERE KRİTİK UYARI: ÇOCUĞUNUZUN İHTİYACI YOK

Prof. Dr. Ayar, sosyal medyanın özendirici etkisine karşı en büyük görevin ailelere düştüğünü belirtti. "Erişkinler için gerekli olan kırışıklık önleyici, yaşlanma karşıtı gibi kozmetikler, çocuklar için kesinlikle gerekli değildir" diyen Ayar, sözlerini şöyle tamamladı: "Çocuklarda henüz bir yaşlanma söz konusu değil. Gelişme ve olgunlaşma sürecindeki deriye bu tip kimyasalların uygulanması, normal gelişime zarar vermektedir. Çocukların kozmetik kullanımı; cildi tahriş etmeyen bir yüz temizleyici, basit bir nemlendirici ve özellikle güneş kremleri ile sınırlı kalmalıdır."

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN