Enfeksiyon riskine aşı önlemi alınmalı

Enfeksiyon riskine aşı önlemi alınmalı

Deprem bölgelerinde yaralılar için enfeksiyon tehlikesi belirirken salgın hastalıklara karşı da yaşam alanlarında hijyen uyarısı yapılıyor. Prof. Dr. Ahmet Güzel, “Enfeksiyon riski olabilir. Tetanoz gibi çocukluk aşıları tekrar vurulmalı” derken Prof. Dr. Halil Necati Dedeoğlu ise portatif tuvaletlerin hijyenik olmadığını söyledi.

Deprem bölgesindeki yaraların en hızlı şekilde sarılması için kurulan yaşam alanlarında özellikle hava şartlarından dolayı uzmanlar, oluşabilecek olan enfeksiyon riskine karşı uyarılarda bulunmaya başladı. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, “Depremde enkaz altında kalan çocukların uzun süreli bir yaşam mücadelesi vermiş olması bağışıklık sistemlerini düşürüyor. Aynı zamanda enkaz altında kalmamış olsalar bile şuanda yaşam alanlarındaki su ve diğer hijyen şartlarının da yeterli olmayışı enfeksiyonlara karşı olan durumu daha artırır” dedi.

Tetanoz aşısına dikkat çeken Güzel, “Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tetanoz aşılarını gayet düzenli şekilde yapmakta fakat belli bir yaşta, ergenlik çağında olan son 5 yıldır aşılamaya girmemiş, 3’ten az aşı yapılmış ya da aşılama durumunu bilmediğimiz kişilerde kontamine bir yaramız varsa mutlaka tetanoz aşısı yapılmalı. Bunlar da periyodik olarak bir takvime bağlanmalıdır” şeklinde konuştu.

Öte yandan, Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Halil Necati Dedeoğlu da, depreminin yaşandığı afet bölgelerinde oluşabilecek salgın hastalıklara karşı uyarıda bulunarak “Kış mevsiminde solunum sistemi enfeksiyonlarından çok korkuyoruz çünkü insanlar bir aradalar. Gripler, Covid vakaları, solunum yolu ile bulaşan öksürük, burun akıntısı gibi hastalıklar artar. Daha ileriki dönemde tüberküloz artar. Maske çok önemi mutlaka maske kullanmak lazım” dedi.

Portatif tuvaletlerin hijyenik olmadığını, çukur kazılarak tuvalet yapılması gerektiğine dikkat çeken Dedeoğlu, “O portatif tuvaletlerin gideri yok. Bir süre sonra doluyor ve onun altını temizlemek lazım, kimse de temizlemiyor pislik saçıyorlar ortalığa. Hiç kullanışlı değiller” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN