Göz kapağınızın etrafında bu sarı lekeler varsa hemen kalp doktoruna koşun! Ksantoma, ksantelazma nedir?

Göz kapağınızın etrafında bu sarı lekeler varsa hemen kalp doktoruna koşun! Ksantoma, ksantelazma nedir?

Göz kapağınızın çevresindeki bu sarı lekeler, en değerli iç organlarınızdan kalbinizi yansıtıyor. Eğer sarı lekeler varsa hemen kalp doktoruna koşun. Peki, ksantoma, ksantelazma nedir? İşte tüm detaylar...

BURAK ÖZTOPRAK

Göz etrafında çıkan sarı lekeleri görenler doğrudan kalp doktoruna gidiyor. Kalp sağlığınız için belirtilerden birisi olan sarı lekeler ksantoma ve ksanteleazma olarak da biliniyor. İşte bu sarı lekelerin belirtileri...

KALP-DAMAR HASTALIKLARI RİSKİNİ ARTIRABİLİR

Göz etrafında görülen sarı-beyaz renkli lekeler, ksantoma ve ksantelazma olarak bilinir ve kolesterol düzeyleri ile ilişkili olabilir. Bu durumlar, kalp-damar hastalıkları riskini artırabilir ve ailevi kolesterol yüksekliğinin bir işareti olabilir. Ksantoma, lipid metabolizmasının bozuklukları sonucu deri altı dokularında, dermiste ve tendonlarda lipid birikimiyle oluşur. Bu lipid birikintileri, karakteristik "köpük hücrelerin" kaynağı olabilir ve hiperlipidemi tedavisi ile geriye çekilebilir​​​​.

shutterstock-1368211193-xanthelsama-scaled.jpg

KENDİ BAŞINA ZARARI YOK AMA...

Ksantelazma ise göz kapaklarında görülen ve genellikle yüksek kolesterol düzeylerinin bir göstergesi olan, ancak bazen normal kolesterol seviyeleri olan kişilerde de görülebilen sarı lekelerdir. Bu lekeler kendi başlarına zararlı olmasa da, daha ciddi sağlık sorunlarının bir belirtisi olabilir. Ksantelazma için tedavi seçenekleri arasında kriyoterapi, cerrahi, triklorasetik asit tedavisi, argon lazer tedavisi, kimyasal peeling ve elektro-cerrahi bulunur. Lekelerin tekrar oluşumunu önlemek için, altta yatan nedenlere yönelik tedaviler de uygulanmalıdır​​.

xanthelasma-deposit-on-lower-eyelid-dr-p-marazziscience-photo-library-001.jpg

KARDİYOLOJİK DEĞERLENDİRME ŞART

Hem ksantoma hem de ksantelazma, kalp-damar hastalıkları riskinin yüksek olduğuna işaret edebileceğinden, bu belirtileri fark eden kişilerin kardiyolojik değerlendirme yaptırmaları önemlidir. Bu, erken teşhis ve tedavi ile risklerin azaltılmasına olanak tanır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN