Her 50 çocuktan birinde görülüyor

Her 50 çocuktan birinde görülüyor

Göz tembelliği bir çocukluk çağı hastalığıdır ancak tedavi edilmediği zaman tüm hayat boyu görme kusuru olarak kişinin hayatında kalabilir. Ortalama her 50 çocuktan birinde göz tembelliği görülmektedir. İşte, göz tembelliği belirtileri...

Göz tembelliği, genellikle rutin göz muayeneleri sırasında fark edilmektedir. Çünkü çocuk görmesinde bir kusur olduğunun farkında değildir. Çocuklar okula gittiklerinde bu durumu fark edebilirler, kimi zaman da bir gözün diğer gözden farklı görünmesi göz tembelliğinin dışarıdan görülen tek belirtisi olabilir.

goz-kaymasi.jpg

GÖZ TEMBELLİĞİ NEDİR?

Göz tembelliği, görmenin düzgün gelişmediği bir çocukluk durumudur. Tıbbi olarak ambliyopi olarak bilinir.

Bunun nedeni, bir veya iki gözün beyne güçlü bir bağ kuramamasıdır. Genellikle sadece bir gözü etkiler ve çocuğun etkilenen gözden daha az net görebilmesi ve "iyi" göze daha çok güvenmesi anlamına gelir.

50 çocuktan 1'inin göz tembelliği geliştirdiği tahmin edilmektedir.

GÖZ TEMBELLİĞİ NASIL ANLAŞILIR?

Göz tembelliği genellikle belirtilere neden olmaz. Küçük çocuklar genellikle görüşlerinde yanlış bir şey olduğunun farkında değildir ve eğer öyleyse, genellikle neyin yanlış olduğunu açıklayamazlar.

Daha büyük çocuklar tek gözle göremediklerinden ve okuma, yazma ve çizmede sorun yaşadıklarından şikayet edebilirler.

Bazı durumlarda, bir gözün diğerinden farklı göründüğünü fark edebilirsiniz. Bu genellikle göz tembelliğine neden olabilecek başka bir durumun işaretidir. Örneğin:

* Şaşı: Zayıf göz diğer göz görünümü ise ileri dışarı doğru, yukarı doğru veya aşağı doğru, içe doğru bakar

* Kısa görüşlülük (miyopi), uzağı görememe (hipermetrop) ve astigmat

* Çocukluk çağı kataraktları: Lensin irisin (gözün renkli kısmı) ve göz bebeğinin arkasında bulunan bulanık lekeler

Çocuğunuz size, görmesinin ne kadar iyi olduğunu söyleyemeyecek kadar küçükse, her bir gözü teker teker elinizle kapatarak gözlerini kontrol edebilirsiniz. İyi olan gözü kapatmaya itiraz edebilirler, ancak tembel gözü kapatırsanız aldırmayabilirler.

Elinizi bir gözden uzaklaştırmaya çalışırlar ancak diğerini çekmezlerse, bu tek gözden daha iyi görebileceklerinin bir işareti olabilir.

NE ZAMAN DOKTORA GİTMELİ?

Göz tembelliği, ebeveynler bir sorun olduğunu fark etmeden önce genellikle rutin göz testleri sırasında teşhis edilir.

Çocuğunuzun görmesinden emin olmak istiyorsanız, görme testine katılmak için yeterince büyüdüklerinde, genellikle 3 yaşından sonra gözlerini test ettirebilirler.

Göz tembelliğini 6 yaşından sonra tedavi etmek zordur, bu nedenle tüm çocukların görüşlerini dördüncü yaş günlerinden sonra test ettirmeleri önerilir.

GÖZ TEMBELLİĞİNİN NEDENLERİ

Gözler kamera gibi çalışır. Işık her bir gözün merceğinden geçer ve gözün arkasındaki retina adı verilen ışığa duyarlı bir doku katmanına ulaşır.

Retina, görüntüyü beyne gönderilen sinir sinyallerine çevirir. Beyin, her bir gözden gelen sinyalleri üç boyutlu bir görüntüde birleştirir.

Görmeden sorumlu beyin bağlantıları düzgün yapılmadığında göz tembelliği oluşur. Bu bağlantıları kurmak için, bir çocuğun hayatının ilk 8 yılında gözün beyne net bir görüntü "göstermesi" gerekir. Bu, beynin görme hakkında bilgi için güçlü yollar oluşturmasına izin verir.

Göz tembelliği şunlardan kaynaklanabilir:

* Göze giren az miktarda ışık

* Göze odaklanma eksikliği

* Gözler arasındaki kafa karışıklığı (şaşılık gibi)

Tedavi edilmeden bırakılması durumunda gözün merkezi görüşünün asla normal seviyelere ulaşmamasına neden olabilir.

GÖZ TEMBELLİĞİ TEDAVİSİ

Çoğu durumda göz tembelliğini genellikle 2 aşamada tedavi etmek mümkündür.

Göze giren ışık miktarıyla ilgili bir katarakt gibi ışık yolunu tıkayan bir sorun varsa, tıkanıklığı gidermek için tedavi gerekecektir.

Kısa veya uzun görme veya astigmatizm gibi bir görme sorunu varsa, öncelikle gözün odak noktasını düzeltmek için gözlük kullanılarak düzeltilecektir. Bu genellikle şaşılığı düzeltmeye de yardımcı olur.

Çocuk daha sonra etkilenen gözü tekrar kullanmaya teşvik edilir. Bu, daha güçlü olan gözü kapatmak için bir göz bandı veya daha güçlü olan gözdeki görmeyi geçici olarak bulanıklaştırmak için göz damlaları kullanılarak yapılabilir.

Tedavi, işlemesi aylar süren kademeli bir süreçtir. Tedavi çok erken kesilirse, herhangi bir düzelme kaybolabilir.

Göz tembelliği tedavisi en çok küçük çocuklar için etkilidir. 8 yaşın üzerindeki çocuklar için ise ne kadar yararlı olduğu belirsizdir..

Göz tembelliği (ambliyopi), bir şeyin normal görme gelişimini bozması sonucu ortaya çıkar.

2021-12-11-181155.jpg

GÖRÜŞ NASIL GELİŞİR?

Genellikle küçük çocukların yetişkinlerle aynı vizyona sahip olduğu varsayılır, ancak durum böyle değildir.

Çocuklar nasıl göreceklerini öğrenmeli - daha spesifik olarak, beyinleri gözlerden beyne gönderilen sinir sinyallerini nasıl yorumlayacaklarını öğrenmelidir.

Çocukların yetişkinler kadar net görmesi genellikle 3 ila 5 yıl, beyindeki görme yollarının tam olarak gelişmesi ise 7 yıla kadar sürer.

Beyin gelişirken gözün beyne gösterdiği görüntülerden birini etkileyen bir şey olursa sinyaller bozulur.

Beyin düşük kaliteli görüntüleri görmezden gelmeye başlar ve sonuçta "göz tembelliği" olur. Çoğu çocuk için bu, tek gözdeki görüntüdeki bir problem nedeniyle olur. Sonuç olarak, beyin giderek daha güçlü olan göze bağımlı hale gelir ve bu da zayıf gözü daha da tembel hale getirir.

ALTTA YATAN GÖRME SORUNLARI

Görme gelişimini bozan ve göz tembelliğine neden olabilen yaygın görme sorunları şunları içerir:

* Şaşılık

* Uzun görüş, kısa görüş ve astigmat

Şaşılık, 20 çocukta yaklaşık 1 çocuğu etkileyen yaygın bir göz durumdur. Bir çocuğun şaşılığı varsa, bir gözü tam karşıya, diğer gözü sola, sağa, yukarı veya aşağıya doğru bakar.

Bu, beynin birleştiremeyeceği çok farklı iki görüntü almasına neden olur. Yetişkinlerde bu, çift görmeye neden olur.

Hâlâ gelişmekte olan çocuklarda, beynin gözlerini kısarak gelen görüntüleri görmezden gelmesine ve göz tembelliğine neden olabilir.

Bazı bebekler şaşı doğar. Daha büyük çocuklar, uzağı görme, yakını görme veya astigmatizm gibi görme sorunları nedeniyle şaşılık geliştirebilirler.

UZAK GÖRÜŞ, KISA GÖRÜŞ VE ASTİGMAT

Uzağı görme, kısa görme ve astigmatizma, göze giren ışık ışınları düzgün odaklanmadığında ortaya çıkan görme problemleridir. Bunun nedeni gözün yapısındaki problemlerdir.

Uzak görüşlülük - uzaktaki nesnelerin normal göründüğü ancak yakındaki nesnelerin bulanık olduğu durumdur.

Kısa görüşlülük - yakındaki nesnelerin normal göründüğü, ancak uzaktaki nesnelerin bulanık olduğu durumdur.

Astigmatizm, düzensiz şekilli bir kornea veya merceğin odaklanma sorunları nedeniyle bulanık veya bozuk görmeye yol açtığı durumdur.

Bu görme sorunları olan birçok çocuk her iki gözde de normal görme geliştirir. Ancak bazı çocuklarda beynin bir veya iki gözden gelen sinyalleri görmezden gelmesine neden olabilirler.

DAHA AZ GÖRÜLEN GÖZ PROBLEMLERİ

Göz tembelliğine neden olabilecek daha az yaygın göz sorunları şunları içerir:

* Gözün önündeki şeffaf tabakada (kornea) yara izi

* Çocukluk çağı kataraktları - gözün doğal olarak berrak merceğinin bulanıklaşması

* Düşük göz kapağı

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN