Bunu tüketenler depresyona girmiyor! Herkes zararlı sanıyordu ama çok faydalı çıktı... Mutluluk salgılayan bir numaralı içecek

Bunu tüketenler depresyona girmiyor! Herkes zararlı sanıyordu ama çok faydalı çıktı... Mutluluk salgılayan bir numaralı içecek

Çağımızın en büyük problemlerinden biri olan depresyon, aşırı yorgunluk, günlük hayat stresi ve endişesi gibi birçok nedenden dolayı ortaya çıkarken uzman isim o içeceğin depresyonu engellediğini açıkladı. Günde bir bardak içen hem daha mutlu hem daha enerjik oluyor…

Depresyon ne yazık ki çağımızın kaçınılmaz sorunlarından biri. Birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkan depresyonun en büyük nedenlerinden bazıları stres, günlük hayat endişesi, iş yoğunluğu, gelecek kaygısıdır. Peki depresyondan korunmak için neler yapılabilir? Uzman isim o içeceği tüketmenin depresyonu engellediğini açıkladı.

GÜNDE BİR BARDAK İLE DEPRESYONU UZAKLAŞTIRIN

Liv Hospital Gaziantep Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Sena Çelebi, 5 Aralık Dünya Kahve Günü kapsamında kahve tüketiminin faydaları ve zararları hakkında bilgi verdi. Kahve tüketiminin yapılan çalışmalar doğrultusunda depresyonu azalttığını ve mutluluk salgıladığını açıkladı. Çelebi, “Yapılan bazı çalışmalara göre günde 1 fincan kahve içmek, depresyon riskini yaklaşık yüzde 10 azaltmaktadır ve daha mutlu hissetmenizi sağlamaktadır. Araştırmacılar kahvenin bu etkisini kafeinden daha çok içerdiği antioksidanlara borçlu olduğunu vurgulamaktadır” dedi.

yeni-proje-1-002.jpg

Hem dünyada hem ülkemizde kahve tüketiminin oldukça yaygın olduğunu açıklayan uzman isim, “Özellikle ülkemizin başlıca kültürü olan Türk Kahvesi birçok ortamın vazgeçilmezidir. Kimi kişiler Türk Kahvesi ve diğer kahve çeşitlerini sade tüketirken kimileri de şekerli veya aromalı tüketmektedir ve bu tüketim giderek artmaktadır. Kahve, kafein haricinde yaklaşık 400 kimyasal, eser miktarda antioksidan, niasin, bazı mineraller, tanen ve karamelize olmuş şeker içermektedir. Kahvenin kendisi kalori içermez ancak süt, krema ve şeker eklenmesiyle kalorisi artmaktadır’’ diye konuştu.

yeni-proje-2-002.jpg

UYANIK KALMAK İÇİN BİR SEÇENEK

Kahvenin içinde bulunan kafeinin uyanık kalmaya yardımcı olduğunu ifade eden Çelebi, “Kafein beynimizde var olan ve uyumamızı sağlayan adenozin adlı bir molekülü bloke eder ve dolayısıyla bizi uyanık tutmaya yardımcı olur. Adenozin bloke olduğunda kafein beyinde depresyon riskini azaltan ve ruh durumunu iyileştiren dopamin ve glutamin adlı iki doğal uyarıcı molekülün üretilmesini sağlar. Sonuçta daha yüksek enerji seviyesine sahip olursunuz ve yüksek seviyelerde çalışma gücü elde edebilirsiniz” sözlerine yer verdi.

yeni-proje-3-002.jpg

DEPRESYONU ÖNLÜYOR, YAĞ YAKIMINI KOLAYLAŞTIRIYOR

Özellikle de spor yapanların spordan en az 30 ila 40 dakika önce kafein almalarının faydasına değinen Çelebi, “Spor öncesi alınan kafein yağ yakımını artırmakta ve performansı güçlendirmektedir. Yapılan bazı çalışmalara göre kahve içmek depresyon riskini azaltmaktadır. Günde 1 fincan kahve içmek depresyon riskini yaklaşık yüzde 10 azaltmaktadır ve daha mutlu hissetmenizi sağlamaktadır. Araştırmacılar kahvenin bu etkisini kafeinden daha çok içerdiği antioksidanlara borçlu olduğunu vurgulamaktadır” ifadelerine yer verdi.

yeni-proje-002.jpg

AŞIRI TÜKETİME DİKKAT: KALBE ZARAR VEREBİLİR

Tüm bunların yanı sıra aşırı miktarda kahve tüketiminin zararlı olduğunu ifade eden Dyt. Çelebi, konuya ilişkin şunları söyledi:

“Kahve kan basıncını artırdığı için tansiyon yüksekliğine ve çarpıntıya neden olmaktadır. Uykuya dalmak zorlaşır ve uyku süreniz kısalabilir. İdrara çıkışı artırmaktadır ancak diüretik etki kafeinin miktarına bağlıdır. Kafein alımı artıkça, sıvı atım miktarı da artmaktadır. Bu durum erkeklerde prostat problemleri ile ilişkili olabilmektedir. Gebe ve emziren annelerin çok fazla kahve tüketmeleri düşük riskini artırmakta ve anne sütü üretimini olumsuz etkilemektedir. Bu yüzden gebe ve emziren anneler kahve tüketmek isterlerse kafeinsiz kahve tüketmeleri gerekmektedir. Çok fazla miktarda kahve tüketmek idrarla kalsiyum atımını artırmaktadır. Bu kaybı dengeleyebilmek için aşırı kahve tüketen kişiler, kalsiyum zengini besinlerden bol miktarda tüketmeye dikkat etmelidirler.”

GÜNDE İKİ FİNCAN YETERLİ

Günde ne kadar kahve içilmesi gerektiğine de değinen uzman isim, “Kahve tüketiminin olumlu ve olumsuz etkileri göz önünde bulundurulduğunda günlük alınabilecek maksimum kafein için; kahve tüketiminizi günlük 2 fincanla sınırlı tutmanız sağlık için olumlu olacaktır. Kafeinsiz kahve tüketiyorsanız bu ölçü biraz daha artırılabilir” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN