İki doz Sinovac yoğun bakımdan kurtarmıyor

İki doz Sinovac yoğun bakımdan kurtarmıyor

Türk Yoğun Bakım Derneği 952 yoğun bakım hastasının verilerini açıkladı. Dernek Başkanı Prof. Dr. Demirkıran, hastaların yüzde 51,4’ünün aşısızlardan, yüzde 39,4’ünün ise çift doz SinoVac ile aşılanıp zamanı geldiği halde üçüncü dozunu yaptırmayanlardan oluştuğunu söyledi. Veriler, SinoVac aşısı varyantlara karşı etkisiz mi sorusunu akıllara getirdi.

EDA SANĞU

Türk Yoğun Bakım Derneği, Türkiye genelinde 60 merkezde Kovid nedeniyle yatan 952 yoğun bakım hastasının aşı verilerini açıkladı. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulu önderliğinde, Sağlık Bakanlığı’nın onayıyla değerlendirilen çalışmanın sonuçları, aşılanmanın ağır hastalık, hastaneye yatış ve ölümleri ne ölçüde azalttığını bir kez daha ortaya koydu.

Veriler hakkında açıklama yapan Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran çalışmanın 11 Ağustos 2021 tarihine ait bir günlük süreçte Türkiye’nin her yerinden 60 merkezde yatan yoğun bakım Kovid hastası üzerinden yapılan bir değerlendirmeyi kapsadığını kaydetti. Prof. Dr. Demirkıran, şu verileri aktardı: “952 hastaya ulaştık, 921’inin sonuçları analiz edilerek değerlendirmeye alındı. Türk Yoğun Bakım Derneği’nin Türkiye çapındaki üyelerinin çalıştıkları yoğun bakımlardan gönderdikleri veriler bunlar. Buna göre; yoğun bakımlardaki aşısız hasta oranı yüzde 51.4, iki doz SinoVac aşısı yaptıranların oranı ise yüzde 39.4 olarak belirlendi. Üç doz SinoVac ile aşılananların oranı yüzde 1.9, iki doz SinoVac ve bir doz BioNTech ile aşılananlar yüzde 1.1, tek doz SinoVac yüzde 3.4, tek doz BioNTech ise yüzde 2.3 olarak belirlendi. İki doz BioNTech ile aşılananların oranı yüzde 0.5 olarak belirlendi. Aşısız hastalar ve eksik aşılı olanları topladığımızda yüzde 80’i geçtiğini görüyoruz.” Çalışma, uzmanların bir süredir ileri sürdüğü ‘yoğun bakımlar aşısız hastalarla dolu’ söylemini doğrularken, tabloda iki doz SinoVac aşısı yaptıranların oranının yüzde 39.4 olması dikkati çekti. Oranlar, SinoVac aşısı Delta, Delta Plus gibi varyantlar karşısında etkisiz mi sorusunu akıllara getirdi.

‘MU’ VARYANTI 2 KİŞİDE GÖRÜLDÜ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilk olarak Kolombiya’da tespit edilen ‘MU’ varyantının Türkiye’de sadece iki vakada tespit edildiğini belirterek, “MU Mutantı’nda ilave tedbir getirmeyi düşünmüyoruz” dedi. Bakan Koca, Türkiye’deki Kovid vakalarında Delta ve Delta plus varyantlarının ağırlıklı olduğunu ifade ederek, yüzde 90 oranında olduğunu kaydetti. Güney Amerika ve Avrupa’da da rastlanan MU varyantı, aşılara karşı daha dayanıklı hale gelebilme ihtimali nedeniyle yeni tehlike olarak görülüyor. Varyantın belirtileri arasında diğer varyantlarda olduğu gibi yüksek ateş, öksürük nöbeti, koku ve tat alma bozuklukları gözleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN