Halk arasında genellikle ileri yaş hastalığı olarak bilinen inme (felç), modern yaşamın getirdiği risk faktörleri nedeniyle artık genç nüfusta da giderek daha sık görülüyor. Uzmanlar, özellikle 30 yaş altındaki bireylerde inme geçirme riskinin; stres, hareketsizlik ve sigara kullanımı gibi etmenlerle dramatik şekilde arttığını belirtiyor.
Dünya genelinde yılda yaklaşık 12 milyon kişinin inme geçirdiği kaydedilirken, Türkiye'de bu sayının 150 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.
STRES VE ELEKTRONİK SİGARA RİSKİ ARTIRIYOR
İstanbul'da düzenlenen 5. Beyin Sempozyumu'nda inme hastalığı ve son tedavi yöntemleri masaya yatırıldı. NTV’ye değerlendirmelerde bulunan Fizik Tedavi ve Nörorehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Engin Çakar, inme riskini tetikleyen modern alışkanlıklara dikkat çekti:
"Hareketsizlik, aşırı alkol tüketimi ve aşırı sigara kullanımı, özellikle de son zamanlarda artan elektronik sigara tüketimi gibi sorunlar bunun çağrısını yapıyor. İnme, genelde tek taraflı felç yapar; ancak kanama nedenliyse ani şok ve bayılma gibi durumlar da görülebilir."
16 YAŞINDA BEYİN KANAMASI GEÇİRDİ: GENÇLER MÜCADELE EDİYOR
İnmenin gençlerde görülme sıklığının artışının en somut örneklerinden biri, şu an üniversite üçüncü sınıf öğrencisi olan Sude Yılmaz. Henüz 16 yaşındayken beyin kanaması geçiren Yılmaz, azimli mücadelesini sürdürüyor:
"Altı yıl kadar bir zaman oldu beyin kanaması geçireli ama tedavilerim devam ediyor. Gün geçtikçe daha iyi oluyorum, mücadele ediyorum, hiçbir zaman mücadeleyi bırakmadım. Bir kırıklık olsa da içimde pes etmemeye çalışıyorum."
Öte yandan, inmede ailesel faktörlerin de etkili olduğu, Havva Yapıcı ve Eser Küçük kardeşlerin 7 yıl arayla inme geçirmesiyle gözlemlendi. Eser Küçük, "Lavaboda düşüp kalınca ailem beni buldu, 38 gün yoğun bakımda kaldım. Çok şükür arı gibiyim, şimdi ablam rahatsızlandı, onu getirdik," diyerek erken müdahalenin önemini vurguladı.
Uzmanlar, her hastalıkta olduğu gibi inmede de erken müdahalenin hayati önem taşıdığını ve şiddetli baş ağrısı, bulantı, vücutta kasılmalar, kol ve bacaklarda kısmi veya tam felç gibi belirtilerde derhal tıbbi yardım alınması gerektiğini belirtiyor.
