'Islak saçla dışarı çıkma, hasta olacaksın' serzenişi meğer çok haklıymış! Bilimsel olarak kanıtlandı

'Islak saçla dışarı çıkma, hasta olacaksın' serzenişi meğer çok haklıymış! Bilimsel olarak kanıtlandı

Tekrarlayan baş ağrısında genellikle migren ve beyin tümörleri akla gelirken sinüzit unutuluyor. Islak saç ile dışarı çıkmanın ya da duş sonrası saçları kurutmadan dışarı çıkmak ise rüzgarlı havalar dış ortam ısısını vücuda iletmede iletken rol oynayarak sinüzite neden olur. İşte, ıslak saçla dışarı çıkmanın zararları...

Nezle, grip ve covid-19 da dahil olmak üzere, solunum yoluyla bulaşan hastalıklar virüslerden kaynaklanıyor. Bazı sinüs enfeksiyonlarına ise bakteriler neden oluyor.

Milliyet'in Washington Post ve BBC Future'dan derlediği habere göre, bu mikroplar genellikle hasta olan kişilerin solunum yoluyla yaydığı damlacıkları ve partikülleri soluduğunuzda, bu kişilerin yediği ve içtiği şeyleri tükettiğinizde veya kontamine olmuş yüzeylere dokunup ardından gözlerinize, burnunuza ya da ağzınıza dokunduğunuzda bulaşıyor.

Amerikan Pediatri Akademisi Bulaşıcı Hastalıklar Komitesi Başkanı Sean O'Leary, "Sadece soğukta dışarı çıkmakla nezle olmazsınız" dedi. Ancak kış havası mikroplar için hem dışarıda hem de vücudumuzda daha elverişli koşullar yaratabiliyor. Bazı araştırmalar, soğuk havaların örneğin grip virüsünün hayatta kalmasına yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

SOĞUK HAVA, DAHA DÜŞÜK SAVUNMA DEMEK

Araştırmalara göre soğuk havalar bağışıklık sistemimizi olumsuz etkileyerek bizi mikroplara karşı daha savunmasız bırakıyor. Mesela 2018 yılında yapılan bir araştırma burun deliklerinin iç kısmında solunan bakterileri algılayabilen reseptörler bulunduğunu ortaya koyuyor. Bağışıklık sistemimiz daha sonra (hücre dışı veziküller olarak bilinen) küçük baloncuklardan oluşan bir 'orduyu' burundaki mukusun içine göndererek bakterileri enfeksiyona yol açmasına fırsat vermeden öldürüyor.

2022 yılında yapılan bir başka araştırmada, bilim insanları benzer bir sürecin virüsler için de geçerli olduğunu ve daha da önemlisi burun üşüdüğünde bu işlevi yerine getirme kabiliyetinin azaldığını ortaya koydu.

Her iki çalışmanın da kıdemli yazarı olan Massachusetts Eye and Ear'da otolaringoloji araştırmaları direktörü Benjamin Bleier'e göre bulgular 'sadece 5 derece sıcaklık düşüşünde dahi viral enfeksiyona duyarlılığımızın kabaca iki katına çıktığını' gösteriyor.

Sean O'Leary ise, "Yerinizde olsam ıslak saçla dışarı çıkmak konusunda çok fazla endişelenmezdim" dedi. "Özellikle koronavirüs, influenza virüsü veya RSV'ye karşı aşı yaptırarak çok ciddi olabileceğini bildiğimiz şeylerden korunduğuma emin olurdum" diye ekliyor.

ISLAK SAÇLA DIŞARI ÇIKMAK HASTA EDER Mİ?

Bazı insanların kışın hastalanma olasılığı daha yüksek olabilir ama bunun nedeni soğukta dışarıda vakit geçirmeleri değil. Hatta uzmanlar bazı durumlarda bunun tam tersi olabileceğini söylüyor. California Üniversitesi'nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan Monica Gandhi, "Kış aylarında insanlar havalandırmanın yetersiz olduğu kapalı alanlarda bir araya gelir" dedi. Monica Gandhi, nezle ve grip mevsiminde aile üyelerine ve arkadaşlara olan bu yakınlığın 'başkalarıyla etkileşimden kaynaklanan virüslere maruz kalmayı artırdığını' söylüyor.

Sadece ıslak saçla soğukta dışarı çıkarak hastalanamazsınız; örneğin bir nezle veya grip virüsüyle temas etmeniz gerekiyor. Ancak aşırı soğuğa uzun süre maruz kalmanın neden olduğu vücut ısısındaki önemli düşüş bağışıklık sisteminde baskı yaratabiliyor. Soğuk havalar sizi enfeksiyona karşı daha yatkın bir hâle getiriyor ki bu da düşük savunma demek. Yani annenizin 'ıslak saçla dışarı çıkma' tavsiyesinde şöyle bir doğruluk payı var: Bu sizi direkt hasta yapmıyor ama hastalığa zemin hazırlıyor.

Herkesin bildiği üzere anneler her zaman ve her koşulda haklıdır. Bilim insanları bu konuda daha fazla araştırma yapana kadar, en güzeli dışarı çıkmadan önce saçlarımızı kurutmak gibi görünüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN