Kabızlıkla mücadele edenler her gün yesin! Hem bağırsakları ateşleyecek hem de kilo verdirecek

Kabızlıkla mücadele edenler her gün yesin! Hem bağırsakları ateşleyecek hem de kilo verdirecek

Yediğiniz yiyecekler, sindiriminizde büyük bir fark yaratabilir. Kabızlık yaşıyorsanız, yardımcı olabilecek çeşitli yiyecek ve içecekler vardır. Bu, tuvalete çıkmanızı kolaylaştırabilen lif türleri içeren meyveler, sebzeler ve tohumları içerir. Ek olarak, probiyotik içeren fermente gıdalar, bağırsaklarınızda yaşayan bakterilerin yeniden dengelenmesine yardımcı olabilir.

Kabızlık, bağırsak hareketlerinin düzensizleşmesi veya zorlaşması sonucu dışkının sertleşmesi ve bağırsak hareketlerinin azalmasıyla karakterize edilen bir sindirim sorunudur. Kabızlık sorunu, birçok kişinin yaşadığı yaygın bir sağlık sorunudur ve özellikle yaşlılarda ve hamile kadınlarda daha sık görülür.

Kabızlığın belirtileri arasında:

  • Dışkılama sıklığında azalma
  • Dışkıda sertleşme
  • Dışkılama zorluğu
  • Karın ağrısı veya şişkinlik hissi
  • Gaz veya rahatsızlık hissi

Kabızlığın nedenleri arasında, düşük lifli diyetler, sıvı alımının yetersizliği, yetersiz fiziksel aktivite, stres, bazı ilaçlar, hormonal değişiklikler ve bazı tıbbi durumlar sayılabilir. Kabızlıktan kurtulmak için, öncelikle sağlıklı bir diyetle lif, sebze ve meyve tüketimini artırmak, yeterli miktarda su içmek ve düzenli egzersiz yapmak önemlidir. Bunların yanı sıra, bağırsak hareketlerini uyarıcı laksatifler, probiyotikler ve bazı diğer ilaçlar da kullanılabilir.

KABIZLIKLA MÜCADELE EDENLER HER GÜN YESİN! HEM BAĞIRSAKLARI ATEŞLEYECEK HEM DE KİLO VERDİRECEK

1200x627-kuru-erik-neye-iyi-gelir-zayiflatir-mi-1642148233846.jpg

1. KURU ERİK

Kuru erik yüzyıllardır kabızlık ilacı olarak ün yapmışlardır. Çeyrek fincan (40 g) kuru erik yaklaşık 3 g lif sağlar, bu da önerilen günlük değerinizin %11'inden biraz daha azdır. Kuru eriklerdeki lif türleri dışkınıza su ekler ve onları dışarı atar. Kuru erikte bulunan sorbitol adı verilen şeker alkolü de kolonunuza su çeker. Bazı insanlarda bu, müshil etkisine neden olur. Kuru erikleri tek başına atıştırmalık olarak yiyebilir veya yulaf ezmenize, salatanıza, tahıl gevreklerinize, güveçlerinize veya smoothielerinize ekleyebilirsiniz.

elma-zencefil-suyu-aralik-2020.webp

2. ELMALAR

Elmalar başka bir mükemmel lif kaynağıdır. Kabuğu dahil orta boy bir elma size 4,8 g lif veya günlük lif değerinizin %19'unu verir. Elmadaki az miktarda lif pektindir. Çözünür bir liftir, yani suda çözünür. Kuru eriklerde olduğu gibi, kolonunuz pektinleri kakanıza su ekleyen ve yumuşatmaya yardımcı olan maddelere fermente eder.

1200x627-chia-tohumunun-faydalari-nelerdir-ne-ise-yarar-nerede-satilir-1589887204106.jpg

3. CHİA TOHUMLARI

Chia tohumları, sadece 1 onsta (28 g) 9,8 g lif veya günlük değerinizin %39'u kadar büyük bir lif ile en bol lif kaynaklarından biridir. Chia su ile karıştığında jel oluşturur. Kendi ağırlığının 12 katına kadar su emebilir, yani bağırsaklarınıza ulaştığında kakanızın daha yumuşak ve daha kolay geçmesine yardımcı olur. Chia tohumunu hemen hemen her yiyeceğe ekleyebilirsiniz. Granola, yulaf, yoğurt, mısır gevreği veya salatalara bir avuç atın veya smoothie'lerin, meyve sularının, sosların ve sosların lif değerini artırın.

kivinin-faydalari-960188-1.png

4. KİVİ

Kivi başka bir iyi lif kaynağıdır. 75 gr kivide kabaca 2,3 gr lif veya önerilen günlük değerinizin %9'u bulunur. Kivi ayrıca , yediğiniz proteinleri parçalamaya yardımcı olarak sağlıklı sindirimi destekleyen aktinidin adı verilen bir enzim sağlar. 2020'de yapılan küçük bir çalışmada araştırmacılar, 2 hafta boyunca günde iki kivi yedikten sonra katılımcıların daha fazla bağırsak hareketine ve daha gevşek, daha kolay kakalara sahip olduğunu buldu. Kiviyi tek başına yemenin yanı sıra, bir meyve salatasının veya smoothie'nin çılgın yıldızı yapabilir veya bir yoğurda parçalar ekleyebilirsiniz.

kuru-incir.jpg

5. İNCİR

Yaklaşık 50 g ağırlığındaki orta boy taze incir günlük lif alımınızı 1,5 g artırırken, 80 g yarım fincan kuru incir 7,9 g lif sağlar, yani günlük lif ihtiyacınızın neredeyse üçte biri. Bazı araştırmalar, lifin yanı sıra, incirde bulunan bir enzim olan ficin'in, kivideki aktinidin'e benzer bir şekilde gıdanın sisteminizde hareket etmesine yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN