Kadın cerrahlar erkeklerden başarılı: Tedavi ettikleri hastaların iyileşme şansı daha yüksek

Kadın cerrahlar erkeklerden başarılı: Tedavi ettikleri hastaların iyileşme şansı daha yüksek

Bir milyondan fazla kişinin incelendiği araştırmaya göre kadın cerrahların tedavi ettiği hastaların iyileşme ihtimali erkek meslektaşlarına göre daha fazla. Araştırmanın bulgularına göre kadınlar daha metodik bir yaklaşım izliyor ve ameliyatı tamamlamaları daha uzun sürebiliyor. Hastalar için istikrarlı biçimde iyi sonuçlar elde etmek söz konusu olduğunda kadınlarda erkeklere kıyasla isabetli ve dikkatli olmak, risk alma ve hızı geride bırakıyor.

Kadın cerrahlar tarafından tedavi edilen hastaların etkili bir şekilde iyileşme şansının daha yüksek ve "ölme ihtimalinin daha az" olduğu yeni bir çalışmada görülürken bu, altta yatan sebeplere dair daha fazla soru işaretine yol açtı.

Independent Türkçe'nin haberine göre, bir milyondan fazla kişinin incelendiği ve yakın zamanda JAMA Surgery adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışma, kadın cerrahların tedavi ettiği hastalarda cerrahi prosedürleri takip eden 90 günde ve bir yılda olumsuz sonuç alma ihtimalinin daha düşük olduğunu ortaya koydu.

BİR MİLYONDAN FAZLA HASTA KATILDI

1 milyon 165 bin 711 hastanın dahil edildiği araştırmada 151 bin 54 hasta kadın cerrahlar tarafından, 1 milyon 14 bin 657 hastaysa erkek cerrahlar tarafından tedavi edildi.

Aralarında Kanada'daki Toronto Üniversitesi'nden araştırmacıların da yer aldığı bilim insanlarına göre bu bulgular, hekimlerin cinsiyetine bağlı olarak hasta sonuçlarındaki farklılıkları destekliyor.

KADINLARIN PERFORMANSI DAHA YÜKSEK

Yakın zamanda yine aynı dergide yayımlanan başka bir çalışmada, yaygın uygulanan bir cerrahi prosedür olan safra taşı çıkarma sonrası hasta sonuçları değerlendirildi ve ortalamaya bakıldığında kadın cerrahların sahadaki erkek meslektaşlarına kıyasla daha iyi performans gösterdiği bulundu. Kadın cerrahların "daha olumlu sonuçlara" sahip olduğu ve safra taşı çıkarma prosedüründe erkek cerrahlara göre "daha yavaş çalıştığı" tespit edildi.

'HASTA ODAKLI' KARAR VERME BECERİSİNDEN KAYNAKLANIYOR

İsveç'teki Skane Üniversite Hastanesi'nden cerrah Martin Almquist, dergideki başyazısında bu farklılıkların kadın ve erkeklerin risk almaya yönelik farklı tutumlarından kaynaklanabileceğini belirtti. Almquist, gözlemlenen farklılıkların aynı zamanda bir cerrahın başkalarıyla işbirliği yapma ve "hasta odaklı" karar verme becerisinden de doğabileceğini söyledi.

İSABETLİ VE DİKKATLİ OLMAKRİSK ALMA VE HIZI GERİDE BIRAKIYOR

Kanıtlar, kadın cerrahların hasta odaklı karar verme mekanizmasını muhtemelen daha fazla kullandığını, işbirliği yapmaya daha istekli olduklarını ve ameliyat için hastaları daha dikkatli seçtiğini gösteriyor. Bu farklılıklar kadın ve erkek cerrahlar için farklı sonuçlara dönüşebilir. Hastalar için istikrarlı biçimde iyi sonuçlar elde etmek söz konusu olduğunda, isabetli ve dikkatli olmak büyük olasılıkla risk alma ve hızı geride bırakıyor.

JAMA'da yayımlanan her iki çalışma da kadın cerrahların erkek meslektaşlarına kıyasla daha metodik bir yaklaşım izleyerek ameliyatı tamamlamalarının daha uzun sürebileceğini ortaya koyuyor.

OLUMSUZ SONUÇLARDAN KAÇINMA YOLLARINA IŞIK TUTABİLİR

Bilim insanları, erkek ve kadın cerrahlar arasındaki bu tür farklılıkların daha fazla değerlendirilmesinin, olumsuz sonuçlardan kaçınma yollarına ışık tutabileceğini umuyor. Araştırmacılar ayrıca bulguların, sağlık hizmetlerinin uygulanmasında cerrahi müdahalelerin çeşitlendirilmesinin etkilerinin değerlendirilmesinde de önemli bir adım olduğunu belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN