Kalbinizi sağlıklı tutmak için uygulayabileceğiniz basit adımları açıklıyoruz

Kalbinizi sağlıklı tutmak için uygulayabileceğiniz basit adımları açıklıyoruz

Uzun ve sağlıklı bir yaşam için kalp sağlığının korunması oldukça büyük önem taşıyor. Birey olarak yaşam tarzınızda başta beslenme olmak üzere yapacağınız değişikliklerle kalp sağlığınızı korumak mümkün. Peki kalp sağlığımız için neler yapmalıyız? İşte bu sorunun cevabı haberimizde...

Kalbinizi sağlıklı tutmak her gün üzerinde çalışabileceğiniz bir şeydir. Ne yediğiniz, ne kadar hareket ettiğiniz, sigara içip içmediğiniz ve kolesterolünüzü ve kan basıncınızı kontrol altına alıp almadığınız, kalbiniz üzerinde büyük etkisi olabilecek beş şeydir. Neden bu kadar önemli olduklarını öğrenin ve sağlıklı bir kalp yaşam tarzı yaşamak için pratik ipuçları alın.

Sağlıklı bir kalp için sağlıklı beslenme bir kalıptır. Tek bir tür yiyecek veya besine değil, günler, haftalar ve aylar boyunca ne yediğinize odaklanır. Bu beslenme tarzı, doğal olarak doymuş ve trans yağlar, tuz ve ilave şeker bakımından düşüktür. Tam tahıllar, lif, antioksidanlar ve doymamış yağlar açısından zengindir.

Kalbinizi sağlıklı tutmak için uygulayabileceğiniz basit adımları açıklıyoruz

basliksiz-17.jpg

- Daha fazla meyve ve sebze yiyin

Çeşitli meyve ve sebzelerle dolu bir diyet, daha sağlıklı kalpler ve daha düşük kalp hastalığı riski ile bağlantılıdır.

- Tam tahılla değiştir

Tam tahıllı tahıllar, daha fazla doğal tahıl içerir. Bu, diyet lifi, B vitaminleri, E vitamini ve sağlıklı yağlar gibi daha fazla besine sahip oldukları anlamına gelir.

- Sağlıklı yağ seçimleri yapın

Diyetinize dahil edilecek en iyi yağlar, tekli doymamış ve çoklu doymamış (omega-3 ve omega-6) yağlardır. Bu sağlıklı yağları avokado, fındık, balık ve ayçiçeği çekirdeğinde bulabilirsiniz.

- Tuz yerine otlar ve baharatlar kullanın

Çok fazla tuz yemek kalbiniz için kötüdür. Tuzdaki sodyum, kalp hastalığı için önemli bir risk faktörü olan yüksek tansiyon geliştirme riskinizi artırabilir.

5efd0b7b45d2a04258b6f062.webp

Daha aktif olmak için ipuçları

Düzenli fiziksel aktivite yapmak, kalp krizi geçirme veya kalp hastalığı geliştirme riskinizi azaltır. Aktif kalmak, aşağıdakiler de dahil olmak üzere yaygın kalp hastalığı risk faktörlerini kontrol etmeye yardımcı olur:
  • Yüksek kan basıncı,
  • Yüksek kolesterol
  • Aşırı kilolu olmak
Düzenli fiziksel aktivite ayrıca kemiklerinizi ve kaslarınızı güçlendirmeye yardımcı olabilir. Daha enerjik, mutlu ve rahat hissetmenize yardımcı olabilir.

- Daha fazla hareket et

Herhangi bir fiziksel aktivite, hiç olmamasından iyidir.

- Gerçekçi hedefler belirleyin

Küçük, gerçekçi hedeflerle başlayın ve haftanın çoğu günü önerilen 30-60 dakikalık orta yoğunlukta fiziksel aktiviteye (hızlı yürüyüş gibi) kadar ilerleyin.

- Hoşunuza giden aktiviteleri seçin

Aktif olmaktan keyif aldığınızda, bunu daha sık yapmanız daha olasıdır.

- Sosyalleşin

Bir grup arkadaşınız veya ailenizle, hatta köpeğinizle birlikte fiziksel aktivite yaparak motive kalın.

- Daha az oturun

Gün boyunca daha az oturan yetişkinlerin, özellikle kalp hastalığından erken ölüm riski daha düşüktür.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN