Kendi Ellerinizle Sofranıza Zehir Taşıyor Olabilirsiniz! Öğrenince Bu Yiyecekleri Asla Tüketmeyeceksiniz...

Kendi Ellerinizle Sofranıza Zehir Taşıyor Olabilirsiniz! Öğrenince Bu Yiyecekleri Asla Tüketmeyeceksiniz...

Yaşlandıkça, demans riskiniz doğal olarak artar. Demans için yaş ve aile öyküsü gibi risk faktörlerini değiştiremezsiniz. Ama egzersiz yapabilir, alkol alımınız ve beslenme şeklinizi değişebilirsiniz. Ne içtiğinizi ve yediğinizi beyin fonksiyonlarınızda önemli bir rol oynuyor. İşte bu gıdaları mutfağınızdan uzak tutarak demans riskinizi azaltabilirsiniz.

SON ARAŞTIRMADA DEMANS RİSKİNİ ARTTIRAN YİYECEKLERİ TEK TEK SIRALADI

Amerikan Nöroloji Akademisi'nin yeni bir çalışması , Demans riskini arttıran yiyecekleri tek tek belirledi. Amerikan Nöroloji Akademisi'nin 27 Temmuz 2022'de yayınlanan çalışması, ultra işlenmiş gıdaları yemenin demans riskinizin artması ile doğru orantılı olduğunu buldu.

Amerikan Nöroloji Akademisi'nin çalışmasına 55 yaş ve üstü 72.083 katılımcı katıldı. Bilgiler, Birleşik Krallık'ta yaşayan yarım milyon insanın sağlık bilgilerini içeren geniş bir veri tabanı olan UK Biobank'tan alındı. Katılımcıların çalışmanın başlangıcında demansı yoktu. Çalışma yaklaşık 10 yıl boyunca katılımcıları takip etti. Ayrıca çalışmaya katılanların her akşam önceki gün yedikleri ve içtikleri hakkında en az iki anket doldurmaları gerekiyordu. Çalışmanın sonunda 518 kişiye demans teşhisi kondu.

72 BİN KİŞİNİN NE YEDİKLERİ 10 YIL BOYUNCA DÜZENLİ OLARAK TUTULDU

Çalışmadaki araştırmacılar , gıda alımı anketlerine dayanarak katılımcıların ne kadar ultra işlenmiş gıda yediklerini belirlediler. Bunu, günde tüketilen toplam yiyecek miktarının yüzdesi olarak hesapladılar. Daha sonra, katılımcılar ultra işlenmiş gıdaların en düşük tüketim yüzdesinden en yükseğe kadar değişen dört eşit gruba ayrıldı.

demans.jpg

YÜZDE 10'LUK ARTIŞ BUNAMA RİSKİNİ YÜZDE 25 ARTTIRIYOR

Araştırmacılar, bunama riskini etkileyebilecek faktörleri dikkate aldı. Bunlara yaş, cinsiyet, ailede bunama ve kalp hastalığı öyküsü ve diğerleri dahil edildi. Bir kez belirlendikten sonra, çalışma , ultra işlenmiş gıdaların günlük alımındaki her yüzde 10'luk ortalama artış için, insanların demans riskinin yüzde 25 daha yüksek olduğu sonucuna varmıştır . Bahsetmeye değer önemli ölçüde yüksek ultra işlenmiş gıda alımından bazıları içecekler, şekerli ürünler ve ultra işlenmiş süt ürünleridir.

bunama.jpg

İŞLENMİŞ GIDALAR BUNAMA RİSKİ İLE PARALEL BÜYÜYOR

Ayrıca, çalışma ultra işlenmiş gıdalar ile bunama riski arasında bir ilişki olduğunu gösteriyor. Daha düşük demans riski, bir kişinin diyetindeki ultra işlenmiş gıdaların işlenmemiş veya minimum işlenmiş gıdalarla değiştirilmesiyle ilişkilendirildi.

Tıbbi Uzmanlar Kurulu üyesi Dr. Amy Shapiro , "Ultra işlenmiş gıdaların alımını azaltmak ve bunları tam gıdalarla değiştirmek çeşitli sağlık yararları sağlar. İnflamasyonun azalması, diyabet, kalp hastalığı ve demans gibi hastalık riskini tetikliyor" dedi.

İşlenmiş gıdaların harika bir tada sahip olduğunu belirten Dr. Shapiro "Bununla birlikte, işlenmiş gıdalar genellikle şeker, sodyum , sağlıksız yağlar, koruyucular ve diğer kimyasallarla doludurlar. Bu bileşenler optimal sağlık ve zindeliği desteklemez." diyor.

Bu alandaki araştırmanın, gıdanın ham hali ile işlenmeden sağlığı ve zindeliği desteklediğini ifade eden Dr. Amy Shapiro bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyduklarını belirtti.

bunama-yiyecek.jpg

SAĞLIĞA ZARARLI İŞLENMİŞ GIDALAR HANGİLERİDİR?

Gazlı içecekler
Cips
Sosis
Paketli ekmekler
Yağda kızartılmış yiyecekler
Konserve yiyecekler
Soslar
Dondurma
Paketli ekmekler
Şekerli atıştırmalıklar
Tuzlu atıştırmalıklar
Mayonez
Ketçap

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN