Kolajen haplarındaki büyük tehlike! Uzman isim tane tane anlattı... Kaş yaparken göz çıkarmayın

Kolajen haplarındaki büyük tehlike! Uzman isim tane tane anlattı... Kaş yaparken göz çıkarmayın

Son zamanların en popüler takviyesi haline gelen kolajen hapları adeta tehlike saçıyor. Birçok insanın kullandığı bu haplar ciddi problemlere yol açarken uzman isim konuya ilişkin detayları tek tek anlattı. İşte detaylar…

HABER: ZEYNEP ORHAN

Kolajen, vücut proteininin yüzde 30’unu oluşturan bir bileşendir. Cilde, tendon gibi kaslarda, kemiklerde ve bağ dokularında önemli bir etkenken, esneklik ile eklem sağlığı, cildin esnekliği ve dayanıklılığı undan sorumludur. İnsan vücudunun ürettiği kolajen vücutta en bol bulunan proteindir. Son dönemlerde ise kolajeni dışarıdan takviye olarak alma eğilimi oldukça arttı. İnsanlar vücutlarına fayda sağladıklarını düşünerek kolajen haplar ya da içecekler tüketmeyi artırdı. Uzm. Dr. Dağıstan Ayan bu konuya ilişkin olarak önemli açıklamalarda bulundu.

“SANDIĞINIZ GİBİ İŞE YARAMAZ”

Uzm. Dr. Dağıstan Ayan, sosyal medya hesabında yaptığı bir paylaşımla kolajen haplarına dikkati çekti. Bu hapların son yılların en büyük aldatmacası olduğunu ifade eden uzman isim, “Bu haplar sandığınız gibi bir işe yaramaz arkadaşlar. Kırışıklıkları gidermez. Sizi daha genç göstermez. Sadece karaciğerinizi, böbreklerinizi yorup, vücudunuza biraz daha kimyasal madde almış olursunuz, o kadar” dedi.

yeni-proje-004.jpg

“KOLAJEN HAPLARI VÜCUDUNUZA CİDDİ ZARARLAR VEREBİLİR”

Dr. Ayan, kolajene ilişkin detaylı bir bilgi vererek bunun kocaman bir protein olduğundan söz etti. Kolajenin görevlerinden ve işleyişinden söz eden uzman isim, şunları söyledi:

“Kolajen kocaman bir protein. Bu proteinin bağırsaklardan emilip kana karışması için bağırsaklarda enzimlerle yapıtaşlarına(aminoasitlere ve peptitlere) ayrışması gerekir.

Sonra da emilen bu 18 aminoasitten tekrar kolajen oluşması için aminoasitlerin aynı kombinasyonla, aynı sırayla birleşmeşi gerekir.

Diyelim ki bir mucize oldu, birleşip kolajen yaptılar kanda, bu kolajenin kanla ayak tabanına ya da vücudunuzun herhangi bir organına gitmeyeceğinin de bir garantisi yok.

Bu yüzden kolajen hapı da içseniz, tavuk, balık da yeseniz, kelle paça da içseniz farketmiyor.

Tek fark, kolajen hapları vücudunuza ciddi zararlar verebilir..”

yeni-proje-1-003.jpg

“ÜRÜNLERİN FDA ONAYI YOK”

Gıda, ilaç, kozmetik ve tıbbi cihazlar için güvenliğine ve uygunluğunun test edilerek onaylandığı FDA’ya dikkati çeken isim, kolajen ürünlerinin bazılarında FDA onayı bile olmadığını ifade etti. Bu konuyla alakalı sıklıkla yeni çalışmalar yapıldığını ve yayınlandığını söyleyen Dr. Ayan, kolajen haplarının insanlarda “toksik epidermal nekroza” diğer bir adıyla “Stevens Johnson Sendromu” oluşmasına neden olacağını ifade etti.

yeni-proje-2-001.jpg

TOKSİK EPİDERMAL NEKROZA NEDİR?

Toksik epidermal nekroliz (TEN), genellikle ilaç kullanımına bağlı oluşan, deri, göz, mukozalar ve birden çok organı etkileyebilen, ciddi ve hayatı tehdit edebilen akut mukokütanöz bir hastalık olarak tanımlanır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN