Maymun çiçeği Türkiye'de! Prof. Dr. Levent Doğancı: Çiçek aşısı elde etmemiz lazım

Maymun çiçeği Türkiye'de! Prof. Dr. Levent Doğancı: Çiçek aşısı elde etmemiz lazım

Afrika kökenli maymun çiçeği virüsü Türkiye'de ilk kez görüldü. Ankara Tabip Odası Başkanı Muharrem Baytemür, “Görülen vakanın temaslılarına bakmak, kimden aldığını bulmak gerekir” dedi. Prof. Dr. Levent Doğancı, ise “Çiçek aşısı elde etmemiz lazım” çağrısında bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de Afrika kökenli maymun çiçeği vakasının görüldüğünü açıkladı. "Bir tane vaka varsa, başka vakalar da vardır." diyen Ankara Tabip Odası (ATO) Başkanı Muharrem Baytemür, “Görülen vakanın temaslılarına bakmak, kimden aldığını bulmak gerekir” dedi. Prof. Dr. Levent Doğancı ise, "Türkiye maalesef 1980’lerden sonra aşı teknolojisini boşladı ve tamamen dış alıma geçti." ifadelerini kullandı. Doğan, ayrıca “Çiçek aşısı elde etmemiz lazım” çağrısı yaptı.

Bakan Koca, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Bir hastamızda maymun çiçeği hastalığı tespit edildi. Hasta 37 yaşında, bağışıklık sistemi yetersizliği var. Kendisi tecrit edilmiş durumda. Temaslı takibi yapıldı, başka bir vakaya rastlanmadı. Bilindiği gibi bu hastalık solunum yoluyla değil, yakın fiziksel temasla bulaşıyor” dedi.

BİR TANE VAKA VARSA BAŞKA VAKALAR DA VARDIR

Cumhuriyet’e konuşan ATO Başkanı Baytemür, “Bu yakın temasla bulaşan bir hastalık. Çiçek virüsüne benzeyen bir virüs. Bir tane vaka varsa, başka vakalar da vardır çünkü bulaşıcı bir hastalık. Görülen vakanın temaslılarına bakmak kimden aldığını bulmak gerekir. Bu sadece başvuru yapan veya belirti veren vaka olabilir” uyarısını yaptı.

ÇİÇEK AŞISI ELDE ETMEMİZ LAZIM

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Doğancı ise, “Çok panik yapacak bir durum yok. Maymun çiçeği virüsü çiçek gibi yüzde 80 öldürücü bir virüs değil” yorumunu yaptı. “Ama bu bize bazı şeylere karşı hazırlıklı olmamız gerektiğini gösteriyor” diyen Doğancı, “Aşılar çok stratejik ürünlerdir. Bu hastalıktan kurtulabilmek için çiçek aşısı gerekiyor. Türkiye maalesef 1980’lerden sonra aşı teknolojisini boşladı ve tamamen dış alıma geçti. Şu an maalesef elimizde çiçek aşısı yok. Bunu elde etmemiz lazım. Aşının tüm topluma uygun hale getirilmesi diğer aşılar gibi değildir. Süratle imal edebilirsiniz. 1930’larda Hıfzıssıha bunu yapıyordu. Şimdi niye yapmayalım?” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN