Menopoz Yaşınız Hesaplanabilir mi? İşte Menopoza Ne Zaman Gireceğiniz Hakkındaki Her Şey...

Menopoz Yaşınız Hesaplanabilir mi? İşte Menopoza Ne Zaman Gireceğiniz Hakkındaki Her Şey...

Menopoz yaşla birlikte doğal olarak gerçekleşir. Ancak ameliyattan, bir hastalığın tedavisinden veya bir hastalıktan da kaynaklanabilir. Bu durumlarda nedene bağlı olarak indüklenmiş menopoz, cerrahi menopoz veya yumurtalık yetmezliği olarak adlandırılabilir. Ama her kadın eninde sonunda menopoza girecek...

MENOPOZ YAŞINIZ NASIL HESAPLANIR?

Menopoz, doğal olarak gerçekleştiğinde ortalama 51 yaş civarında başlar. Ancak 40 yaşına gelmeden de olabilir. Buna erken menopoz denir. Sizinkinin başlayacağı yaş çoğunlukla genleriniz tarafından belirlenir.

MENOPOZ SEMPTOMLARI NELERDİR?

Doğal olarak başladığında, ilk işaret düzensiz bir adet döngüsü olmalıdır. Program dışı kaldığında, yaklaşık 4 yıl içinde tamamen durmalıdır. Bu vazomotor semptomları (VMS) da fark edebilirsiniz:

Ruh hali
Cinsel dürtünün azalması
Sıcak basmaları
Terlemek
Kalp atışında hızlanma
Baş ağrısı
Vajinal kuruluk ve ağrı
Ağrılı cinsellik
Uyku problemi
Bazı belirtiler yıllarca sürebilir ve yaşam kalitenizi etkileyebilir.

menopoz-belirtisi.jpg

MENOPOZUN AŞAMALARI NELERDİR?

İşlem yavaş yavaş üç aşamada gerçekleşir:

Perimenopoz : Döngüleriniz düzensizleşecek, ancak durmadılar. Çoğu kadın bu aşamaya 47 yaş civarında ulaşır. Sıcak basması gibi belirtiler fark etseniz bile yine de hamile kalabilirsiniz.

Menopoz : Bu, son adet döneminizi yaşayacağınız zamandır. Bir yıl olmadan geçene kadar bunun olduğundan emin olmayacaksın. Sıcak basması, vajinal kuruluk, uyku sorunları ve diğer vazomotor semptomlar bu aşamada yaygındır.

Menopoz sonrası : Bu, son periyodunuzdan yıl işaretine bastığınızda başlar. Bu gerçekleştiğinde, hayatınızın geri kalanında menopoz sonrası olarak anılacaksınız. Menopoza bağlı olarak 1 yıldan fazla adet görmeme durumundan sonra vajinal kanamanın normal olmadığını unutmayın, bu nedenle en kısa zamanda doktorunuza bildirin.

menopoz-ne-zaman-basliyor.jpg

MENOPOZ İÇİN TEST VAR MI?

Başınıza gelip gelmediğini anlamanın en doğru yolu, 12 ay boyunca adet döngülerinizi arka arkaya izlemektir. Adet dönemlerinizi takip etmenize ve adetler düzensizleştikçe bunların grafiğini çıkarmanıza yardımcı olur. Menopoz, 12 ay boyunca hiç adet görmediğinizde meydana geldi.

Doktorunuz kanınızda folikül uyarıcı hormon (FSH) olup olmadığını kontrol edebilir. Yumurtalıklarınız kapanmaya başladığında seviyeler atlayacaktır. Östrojen seviyeleriniz düştükçe, sıcak basması, vajinal kuruluk ve seks sırasında daha az yağlanma fark edeceksiniz.

Östrojen düştükçe vajinanızın içindeki ve etrafındaki doku da incelecektir. Bunu kontrol etmenin tek yolu Pap benzeri bir yaymadır, ancak nadiren yapılır. Bu olduğunda, idrar kaçırma , ağrılı cinsel ilişki, düşük cinsel dürtü ve vajinal kaşıntı olabilir .

menopoz-belirtisi-001.jpg

BELİRTİLER NASIL GEÇİKTİRİLİR?

Bir sürü yolu var.

Yaşam tarzı değişiklikleri : Sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz programı, semptomlarınızı yönetmenize ve sağlığınızı artırmanıza yardımcı olacaktır. Bu, sigara içmek veya çok fazla alkol almak gibi eski, sağlıksız alışkanlıklardan nihayet kurtulmak için harika bir zaman . Sıcak basmalara yardımcı olmak için hafif ve kat kat giyinin. Kafein ve baharatlı yiyecekler gibi tetikleyicilerden kaçının. Ve cinsel olarak aktif kalırsanız, bu vajinal astarınızın korunmasına yardımcı olabilir.

Sıcak basmaları için reçeteli ilaç : Hala rahminiz varsa, doktorunuz östrojen ve progesteron ile tedavi reçete edebilir. Buna kombinasyon hormon tedavisi (HT) veya hormon replasman tedavisi (HRT) denir. Sıcak basmaları ve gece terlemelerine yardımcı olur ve osteoporozun önlenmesine yardımcı olabilir. Rahminiz yoksa, tek başına östrojen alabilirsiniz.

Hormon tedavisi herkes için değildir. Daha önce meme kanseri , rahim veya "endometriyal" kanser, kan pıhtıları , karaciğer hastalığı veya felç geçirdiyseniz, almayın . Ayrıca hamile olma ihtimaliniz varsa veya teşhis edilmemiş vajinal kanamanız varsa almayın.

Hormon alamıyorsanız veya almak istemiyorsanız, diğer ilaçlar semptomları hafifletebilir. Sıcak basması ve ruh hali değişimlerine yardımcı olmak için antidepresanlar , nöbet önleyici ilaçlar veya tansiyon ilaçları içerir .

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN