Nefesinizi her gün 4 saniye tutun sonucu görün! İşte tıp dünyasının tavsiye ettiği 4-7-8 egzersizinin faydaları

Nefesinizi her gün 4 saniye tutun sonucu görün! İşte tıp dünyasının tavsiye ettiği 4-7-8 egzersizinin faydaları

Son zamanlarda sosyal medyada sık sık önümüze çıkan 4-7-8 nefes egzersizi nedir? 4-7-8 nefes egzersizi nasıl yapılır? İşte 4-7-8 nefes egzersizi ile ilgili merak ettikleriniz haberimizde saklı...

4-7-8 nefes tekniği, pranayama nefes egzersizlerine dayanır. Pranayama, nefesinizi kontrol etmeye yönelik eski yogik uygulamadır. Bu tür dikkatli nefes egzersizlerinin stres azaltma ve rahatlama için birçok faydası olduğu gösterilmiştir. 4-7-8 nefes tekniği Dr. Andrew Weil tarafından geliştirilmiştir. Buna "sinir sistemi için doğal bir sakinleştirici" olarak atıfta bulunur.

4-7-8 NEFES EGZERSİZİ NASIL YAPILIR?

Her yerde ve her zaman 4-7-8 nefes alıştırması yapabilirsiniz. İlk öğrenmeye başladığınızda, günde en az iki kez pratik yapmaya çalışın, ancak bunu istediğiniz sıklıkta yapabilirsiniz. Başlangıçta sadece arka arkaya dört döngü için yapın. Alıştıktan sonra sekiz döngüye kadar çalışabilirsiniz. İlk başta sersemlemiş hissedebilirsiniz, ancak bu geçecek.

  1. Sırtınız düz olacak şekilde oturmak için rahat bir yer bulun.
  2. Dilinizi üst dişlerinizin arkasına yerleştirin ve orada tutun.
  3. Ağzınızdan dilinizin etrafından tamamen nefes verin, bir vızıltı sesi çıkartın.
  4. Dudaklarınızı kapatın ve dörde kadar sayarak burnunuzdan nefes alın.
  5. Yediye kadar sayarak nefesinizi tutun.
  6. Sekize kadar sayarak bir ıslık sesi çıkararak ağzınızdan tamamen nefes verin.
  7. Bu bir döngüyü tamamlar. Üç döngü daha tekrarlayın.

Kendinizi stresli hissettiğiniz her an 4-7-8 nefes alın. Kullandıkça daha güçlü hale gelecektir. Üzücü bir duruma tepki vermeden önce ve ne zaman uykuya dalmakta zorluk çekiyorsanız, bunu yapmaya çalışın.

4-7-8breathing.png

DERİN, YAVAŞ SOLUNUMUN FAYDALARI

Nefes teknikleri, vücudu derin bir rahatlama durumuna getirmek için tasarlanmıştır. Bir süre nefesi tutmayı içeren özel kalıplar, vücudunuzun oksijenini yenilemesine izin verir. Akciğerlerden dışarıya doğru, 4-7-8 gibi teknikler organlarınıza ve dokularınıza çok ihtiyaç duyulan oksijen desteğini verebilir. Derin nefes alma tekniklerinin kişinin kaygı ve stres düzeyleri üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu gösteren bazı kanıtlar vardır.

Azaltılmış kaygı: Üniversite öğrencileri üzerinde yapılan bir araştırma, pranayama uygulamasının öğrencilerde sınav kaygısını azalttığını gösterdi. Yaşlı vatandaşlar üzerinde yapılan bir başka çalışma, iki aylık derin nefes egzersizlerinden sonra kaygının azaldığını gösterdi.

Düşük kan basıncı: Beş dakikalık yavaş derin nefes almanın, bunu uygulayan kişilerde kan basıncını ve kalp atış hızını azalttığı gösterilmiştir .

Geliştirilmiş uyku: Stresin olumsuz yan etkilerinden biri uyku sorunu olabilir. Vücudunuz stres tepkisine kapıldığında uykuya dalmak neredeyse imkansız olabilir. 4-7-8 nefes alma gibi derin, yavaş nefes alma teknikleri uygulamak, vücudunuzun gevşeme tepkisini tetikleyebilir ve uyumanıza yardımcı olabilir.

Daha az acı: 16 sağlıklı insan üzerinde yapılan bir araştırma, rahat derin nefes alma uygulayanların, çok fazla sürekli dikkat gerektiren derin nefes alma uygulayanlara göre daha az ağrı yaşadığını buldu. Her iki grup da daha az gerginlik, öfke ve depresyon yaşadı.

Ayrıca twitterda da Prof. Dr. Güner Sönmez, 4-7-8 nefes taktiği ile bu paylaşımı yaptı.

whatsapp-image-2022-09-27-at-20-41-05.jpeg

whatsapp-image-2022-09-27-at-20-41-12.jpeg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN