Öksürük ve boğaz ağrısına dikkat!

Öksürük ve boğaz ağrısına dikkat!

Omicron’un alt varyantı olan Eris şimdiye dek 51 ülkeye yayıldı. Türkiye’de henüz görülmediği belirtilen varyantın belirtilerinin koronavirüs ile benzer olduğu uyarısında bulunan Uzm. Dr. Müzalim Çiğdem Yıldırım, “Araştırmalara göre önceki varyantlardan daha bulaşıcı. Koronavirüsle benzerlik taşıyan baş ağrısı, kuru öksürük, burun akıntısı ve eklem ağrısı gibi belirtileri var” dedi.

Omicron’un alt varyantı olan Eris şimdiye dek 51 ülkeye yayıldı. Kovid-19 vakalarının yaklaşık yüzde 17,4’ünü oluşturan varyant Türkiye’de henüz görülmese de dünya genelinde vaka sayısında yüzde 80 artış yaşandı. Varyantın belirtilerinin koronavirüsle benzerlik taşıdığını söyleyen İAÜ VM Medical Park Florya Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Müzalin Çiğdem Yıldırım “Eris varyantının, diğer varyantlardan daha bulaşıcı olup olmadığı veya daha Kovid-19’un bilinen ciddi semptomlarından daha ciddi semptomlara neden olup olmadığı da henüz tam olarak bilinmemektedir. Ancak, bazı araştırmalar da Eris varyantının önceki varyantlardan daha bulaşıcı olabileceğini göstermektedir” dedi.

Dr. Yıldırım, Eris varyantının belirtilerini şu şekilde sıraladı: “Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, nefes darlığı veya solunum güçlüğü, kas ağrıları veya kas güçsüzlüğü, baş ağrısı, yorgunluk, burun akıntısı veya tıkanıklığı, tat veya koku kaybı, ishal veya mide rahatsızlığı.” Dr. Yıldırım, varyantın bulaşma yollarına dair şunları kaydetti:

“Eris varyantı, öksürme, hapşırma, konuşma veya nefes alma sırasında enfekte bir kişi tarafından havada bulunan küçük damlacıklar aracılığıyla yayılır ve sağlıklı bir kişi tarafından solunum yoluyla alınabilir. Ayrıca, enfekte yüzeylere dokunduktan sonra ellerinizi ağıza, buruna veya göze temas etmek virüsün bulaşmasına yol açabilir.”

AŞI, MASKE VE HİJYENE DİKKAT!

Kovid-19 varyantlarına özel korunma yolları bulunmadığını ifade eden Uzm. Dr. Yıldırım, varyanttan korunmanın, genel olarak diğer virüslerden korunma yollarıyla benzerlik gösterdiğini belirtti. Uzm. Dr. Yıldırım, yayılım hızı ve ne boyutlara ulaşacağı henüz belli olmayan Eris varyantından korunmak için aşının, maske takmanın, sosyal mesafe ve hijyene dikkat etmenin, kamu sağlığı ilkelerine uymanın ve hasta insalarla temastan kaçınmanın önemine işaret etti.

AVRUPA’DA YOĞUN BAKIMA YATIŞLAR ARTTI

2023 yılı temmuz ayı itibarıyla Eris varyantı, 51 ülkede tespit edildi. Bu ülkeler arasında Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Brezilya, Japonya, Güney Kore ve Hindistan da bulunuyor. Eris varyantı, dünya çapındaki Kovid-19 vakalarının ise yaklaşık yüzde 17,4’ünü oluşturuyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, kuzey yarımkürede kış mevsimi öncesinde Kovid-19 vakalarında endişe verici bir artışın yaşandığı uyarısında bulunarak, Ortadoğu ve Asya’nın bazı bölgelerinde ölümlerin, Avrupa’da da yoğun bakıma yatışların arttığını açıklayarak, riskli gruplarda aşının önemine işaret etmişti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise, 6 Eylül’deki açıklamasında Türkiye’de Eris varyantına henüz rastlanmadığını söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN