Parafin nedir? Parafin tedavisi hangi hastalıklarda kullanılır? Eklem ağrılarına birebir

Parafin nedir? Parafin tedavisi hangi hastalıklarda kullanılır? Eklem ağrılarına birebir

Parafin, petrolün bir yan ürünüdür. Aynı zamanda parafin kullanılan gıdaların son kullanma tarihi bu sayede uzatılır fakat fazla parafinin insan sağlığına zararlıdır. Öte yandan tıpta parafin; bel, boyun, eklem ağrılarının giderilmesinde, fıtık gibi tedavilerde kullanılıyor. İşte, parafinin faydaları ve zararları...

Tıpta parafin tedavisi, özel cihazlarda eritilmiş parafin içine elleri birkaç kez daldırarak uygulanan bir yüzeysel sıcak tedavisidir. Özellikle el kireçlenmelerinde, romatizmalarda ve tetik parmak, sinir sıkışması gibi durumlarda uygulanır.

PARAFİN NEDİR?

Parafin, petrol ile elde edilen bir mum çeşididir. Kokusuz olarak üretilen parafin, son yıllarda tükettiğimiz bazı sıvı ve katı yiyeceklerin saklanmasında kullanılıyor. Elektriği yalıtma amacıyla da kullanılan parafin, balmumunun yerini aldı.

Parafin mumu ilk defa 1829 yılında Carl Reichenbach tarafından odun katranından; daha sonra bütümlü tabakalardan; 1867'den sonra da petrolden elde edildi. Yeni metotlara göre yapılan parafin mumları yüzde 20 kadar yağ ihtiva eder. Bazı durumlarda yağ miktarı yüzde 3'e kadar düşürülür.

PARAFİN KULLANIM ALANLARI

Tıp alanında: Krem, merhem, fitil ve kabızlık gibi ilaçların üretiminde kullanılır.

Kozmetikte: Ciltteki gözeneklerin kapatılmasını sağlar. Cildin yumuşak ve nemli olmasını sağlar.

Gıda alanında: Gıda maddelerinden çabuk bozulanların ömrünü uzatmak için sıklıkla kullanılır. Bazı meyve ve sebzelerin parlak görüntü oluşturmasını sağlamak amacıyla da kullanılır.

Tekstil sektöründe: Hava ve su geçirmeye özelliğinden dolayı iplik sektöründe sıklıkla kullanılır.

Mum imalatında: Evlerde kullanılan mumların parafinden yapıldığı bilinir.

parafin-1.jpg

PARAFİNİN FAYDALARI

* Yıpranmış cildin bakımı ve onarımında faydalı

* El ve tırnak temizliğinde kullanılır ve toksin atma özelliği var

* Fizik tedavi sırasında ve yaşam kalitesini yükseltmek için kullanılır

* Bel, boyun, özellikle de eklem ağrılarının giderilmesinde, fıtık gibi tedavilerde kullanılır

PARAFİNİN ZARARLARI

* Cildin kurumasına engel olur ama cildin hava almasını engeller ve cilde zarar verir

* Yutulduğu zaman böbrek ve karaciğere ciddi anlamda zararlar verir

* Maliyeti ucuz olduğundan dolayı gıda sektöründe sıklıkla kullanılır ve birçok zararı da beraberinde getirir

parafin-2.jpg

PARAFİN TEDAVİSİ HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR?

Alerjik bir bünyeye sahip olmayan tüm hastalarda tedaviye hazırlayıcı olarak parafin kullanılabilir. Eklem Artrit durumlarında, kırık sonrası oluşan eklem sertliklerinde kullanılabilir.

Tıp alanında parafin; hastaların ekstremitelerini, daldırma yöntemi (özellikle distal bölgeleri) ve fırçalama yöntemi ile uygulanarak yapılmaktadır. Daldırma yöntemleri parafinin doldurulduğu kazana hastaların ekstremiteleri daldırılarak yapılmaktadır. Fırçalama yönteminde ise, parafin kazanının kullanımın uygun olmadığı geniş yüzeyli bölgerde tercih edilir.

Parafin; damarların genişlemesi(vazodilatasyon) ile metabolizmayı hızlandırarak, dolaşımı arttırır. Uygulanan cilt yüzeyi gevşer ve rahatlama sağlayarak masaja hazırlanmış olur. Parafin ile yüzeyel sıcaklık artacağından kas spazmı azalırken ağrı üzerinde de azaltıcı, rahatlatıcı etkisi vardır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN