Pırasanın bu faydalarını duyan kocanız tabak tabak pırasa yiyecek! İşte uzmanların önerdiği pırasanın bilinmeyen faydaları

Pırasanın bu faydalarını duyan kocanız tabak tabak pırasa yiyecek! İşte uzmanların önerdiği pırasanın bilinmeyen faydaları

Pırasa genellikle eşlerimiz ve çocuklarımız tarafından burun kıvırılan bir sebzedir. Halbuki kokulu ve aromalı sebzelerden biri olan pırasa, düşük kalorisiyle de diyet dostu bir sebzedir. Sağlığımız söz konusu olduğunda saymakla bitmeyen faydası bulunan pırasa Türk mutfağında da daha çok zeytinyağlı yemeğiyle bilinir. İşte pırasanın faydaları...

Pırasa, yerel mutfaklarda yüzlerce yıldır kullanılan yaygın olarak bilinen bir sebzedir. İnanılmaz özellikleri, onları şefler ve sağlıklı bir diyete bağlı kalmaya çalışan herkes için tercih edilen bir içerik haline getirir. Aslında bu süper gıda, yüksek düzeyde flavonoidler, A, E ve K vitaminleri ve lifler içerir. Pırasa ayrıca potasyum, kalsiyum, magnezyum, bakır ve demir gibi bileşikler açısından da zengindir. Yağsızdırlar ve tek bir pişmiş porsiyonda sadece 31 kalori vardır.

pirasa2-26-11zon-269.webp

1. KALBİNİZİN SAĞLIĞINI KORUYUN

Pırasa, içinde bulunan folat miktarı nedeniyle kalp dostu bir besindir. Bu bileşiğin kan damarı astarlarını hasardan korumaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Pırasada yüksek miktarda bulunan flavonoid kaempferol sayesinde bu besinin kalp krizi ve hastalık riskini azaltabileceği kanıtlanmıştır. Ayrıca, yüksek konsantrasyonda antioksidanlar, kan damarlarına oksidatif hasara karşı koruma sağlayabilir.

2. BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZİN GÜCÜNÜ ARTIRIN

Pırasa, bağışıklık sisteminizi korumada hayati önem taşıyan önemli miktarda A vitamini sunar. Bu bileşik, iltihaplanmayı azaltmada ve enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olan vücudu güçlendirmede yardımcı olur.

pirasa-yemenin-faydalari.webp

3. SİNİR SİSTEMİMİZİN SAĞLIĞI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Diğer yeşil sebzelerin yanı sıra pırasa, sinir sistemimizin sağlığından sorumlu olan B6 vitamini kaynağıdır. Bu sebzenin yorgunluğu azaltmak ve günlük stresin etkilerini yatıştırmak için gerekli olduğu bulunmuştur. Ayrıca, yüksek düzeyde manganez, C vitamini ve folatın varlığı, sabit bir odaklanmayı sürdürmeye ve yorgunluktan kaçınmaya yardımcı olur.

4. PIRASA GÖRMENİZİ GELİŞTİRİR!

Serbest radikaller görme yeteneğiniz ve görüşünüz için büyük bir tehdit oluşturabilir. Uzak tutulmadıkları takdirde göz yüzeyine zarar vererek göz hastalığına ve yaşa bağlı dejenerasyona yol açabilirler. Pırasa, yüksek düzeyde antioksidanlar ve C vitamini sayesinde serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olabilir. Ayrıca havuç gibi bu sebzeler, görme yeteneğini iyileştirmeye ve yorgunluğu azaltmaya yardımcı olmasıyla ünlü harika bir karoten ve lutein kaynağı olabilir.

5. KATARAKT RİSKİNİ AZALTIN

Katarakt, doğal merceğin bulanıklaşmasına yol açabilecek bir göz durumudur. Sonunda körlüğe neden olabilir ve dünya genelinde her yıl 40 yaşın üzerindeki çok sayıda yetişkin bu hastalıktan etkilenir. Önlenemezse, iyi görüşü geri kazanmak için cerrahi prosedürler gerekebilir. Ancak pırasadaki zeaksantin ve lutein gibi bileşiklerin katarakta karşı koruyucu bir bariyer oluşturduğu gösterilmiştir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN