Prof. Dr. Canan Karatay, 'Zararını bilmeden hopur hopur yiyorsunuz' diyerek uyardı! Karaciğer yağlanmasına neden oluyor

Prof. Dr. Canan Karatay, 'Zararını bilmeden hopur hopur yiyorsunuz' diyerek uyardı! Karaciğer yağlanmasına neden oluyor

"Türkiye'deki karaciğer yağlanmasının en büyük nedenlerinden biri" diyerek uyaran Prof. Dr. Canan Karatay, sağlığa faydalı olarak bilinen doğal besinin çok tüketilmesi durumunda zararlı olduğunu söyledi. İşte, karaciğer yağlanmasına neden olan besinler...

Yaz aylarında sık tüketilen meyvelerin birçok sağlık sorununun başlıca temelleri arasında yer aldığını belirten iç hastalıkları ve kalp uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, kavun ve karpuzdaki gizli tehlikeyi anlattı.

HANGİ MEYVELER KARACİĞER YAĞLANMASINA NEDEN OLUR?

Prof. Dr. Canan Karatay'ın karaciğer yağlanması uyarısı yaptığı meyveler şöyle:

"Üzüm, incir, karpuz ve kavun ürik asidi en yükselten, şeker dengesini en çok bozan meyvelerdir. Kalp krizinin sebebi ürik asit yüksekliğidir, ürik asidi yükselten meyveler ise kavun ve karpuzdur. Şimdiki kavun ve karpuzların genetiğiyle oynandığı için ürik asidi yükseltir. İçerisindeki yüksek fruktoz nedeniyle karaciğeri yağlandırır. Kalp krizi ve felç sebebi kolesterol değil, ürik asit yüksekliğidir.

Ürik asidinize ve trigliseridinize baktırın. Yalnızca kavun ve karpuz değil; pekmez, bal, gazlı içecekler ve alkol de ürik asidi yükseltir. Özellikle beyaz duta çok dikkat edilmeli. Koyu renkli meyveler, mürdüm eriği gibi meyveler tercih edilebilir. Kavun ve karpuz karaciğeri yağlandırır, sağlığına dikkat etmek isteyen insanlar, kavun ve karpuz tüketirken dikkat etmelidir.

'Neden ben bulanık görüyorum?', 'Kafam neden bulanık?' ve 'Neden uykudan kalkamıyorum?' diyenler kavunu ve karpuzu özenli tüketsin. Hele şeker hastaları, karpuza ve kavuna dokunmamalı. Trigliserid artınca pıhtı da artar. Çünkü şeker yükselir, insülin hormonunun ani yükselmesi pıhtıya neden olur. İnsülin yükseldiğinde kan hücrelerinin yapışkanlığı artar, damarlar büzüşür ve kalp krizi, felç riski doğar.

KARACİĞERİ EN ÇOK NE YORAR?

Elmalar da eskisi gibi değil, meyvelerde kullanılan pestisitlerden dolayı toprakta da mineral kalmadı. Hiçbir meyvede mineral yok. 1950'deki bir elmada 4 buçuk miligram demir var. 1980'de 26 tane elma yerseniz, yüzde 18 miligram demir alırsınız. Bu ilaçlamalar nedeniyle meyveler de fruktoz arttı ve fruktoz, karaciğer düşmanıdır. Ekşi elmaya da güvenmeyin, onlarda da hormon ve ilaç var. Kurtlu elmaya güvenin.

Bu tür ilaçlar, hormonların dengesini bozuyor, seks hormonlarının dengesini bozuyor, düzensiz regle neden oluyor. Bunlar hep hormonlu meyveler nedeniyle oluyor. Modern tarım ilaçları devreye girdikten sonra astım hastalığı yüzde 4 bin arttı, kalp hastalığı yüzde 300 arttı, bronşit yüzde 400 arttı.

Fruktoz artınca, bu hastalıkların temeli de atılıyor. Temeli de karaciğer yağlanmasıdır. Fruktoz, bildiğimiz beyaz şekerden yüz kat daha fazla karaciğeri yağlandırır. Hopur hopur meyve yemek, Türkiye'deki karaciğer yağlanmasının en büyük sebeplerinden biridir."

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN