Romalıların vazgeçilmezi! Türkler kıymetini bilmiyor: Meğer en eski sakinleştiriciymiş

Romalıların vazgeçilmezi! Türkler kıymetini bilmiyor: Meğer en eski sakinleştiriciymiş

Romalıların yıllar boyu kullandığı, vazgeçilmezleri olan o bitkinin Türkiye’de hiç kıymeti bilinmiyor. Eski zamanlarda tıp için olmazsa olmaz ilaç olarak kullanılıyormuş. Meğer en eski sakinleştiriciymiş...

Pırasa, genellikle sevilmeyen ancak sağlık açısından oldukça değerli olan bir sebzedir. Bitkilerin Profesörü olarak tanınan Aysun Bay Karabulut'un belirttiğine göre, pırasa aslında tarih boyunca insanlar tarafından ilaç olarak da kullanılmıştır. Romalılar döneminde özellikle yemeklerin sonunda tüketilen pırasanın sakinleştirici özellikleri olduğuna inanılırdı.

ROMALILAR DÖNEMİNDE UYKU İÇİN KULLANILIRMIŞ

Uyumdan önce bir tabak pırasa yerseniz...

Pırasanın binlerce yıllık bir mutfak geçmişine sahip olduğunu söyleyen Karabulut şu ifadelere yer verdi: "Zamanla Avrupa'nın çeşitli bölgelerine yayılmış ve çeşitli bölgesel mutfaklarda önemli bir yer edinmiştir. Günümüzde pırasa, dünyanın birçok yerinde yetiştirilmekte olup hafif soğan tadı ve yemek pişirme çeşitliliği nedeniyle tercih edilmektedir. Akdeniz kıyısında yetiştirildiği bilinmekte olup özellikle nemli toprakta yetiştiğine dair bulgular çöl ikliminde de rahatlıkla yetişiyor. Farmakoloji ve ilaç biliminde sakinleştirici özelliği olan opiadlara benzeyen bir madde içerdiğini savunan özelikle Romalılar döneminde uykuyu kolaylaştırması için pırasayı yemeklerin sonunda yiyorlardı. Bu şekilde rahatlıkla uykuya daldıklarını bildirmişlerdir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN