RSV virüsü vakaları arttı: Çocukta nefes darlığına dikkat!

RSV virüsü vakaları arttı: Çocukta nefes darlığına dikkat!

İzolasyon tedbirlerin gevşemesiyle birlikte çocuklarda RSV enfeksiyonu vakalarında artış görüldüğünü belirten Doç. Dr. Elif Ünver Korğalı “Bu dönemlerde kalabalık ortamlara fazla girilmemeli. Bu virüsler salgısal yolla damlacık yoluyla bulaşıyor. Havada asılı kalabiliyor veya temas yoluyla bulaşabiliyor” dedi.

Tedbirlerin gevşemesiyle birlikte solunum yolları hastalıklarının arttığını söyleyen Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Ünver Korğalı, özellikle çocuklarda respiratuvar sinsityal virüsü vakalarında (RSV) artış olduğunu belirtti.

Özellikle iki yaş altına dikkati çeken Korğalı, “Dünya Sağlık Örgütü’ne göre; iki yaşın altındaki tüm çocuklar en az bir kez RSV ile enfekte olmuş oluyor. Dolayısıyla bugünler; tam bu enfeksiyonların sık olduğu, koronavirüs sonrasında da farklı virüslerin ortaya çıktığı bir dönem. Biz de kendi kliniklerimizde ve polikliniklerimizde sıklıkla bu hastaları takip ediyoruz” diye konuştu.

Doç. Dr. Korğalı, hastalığın prematüre doğan, ya da astım, kalp rahatsızlığı olan riskli gruplardaki çocukları tehdit ettiğini kaydederek, belirtileriyle ilgili şunları ifade etti: “Nefes darlığı, çok hızlı nefes alıp verme, kaburgaların arasında çekilmelerin olması, ‘burun kanadı solunumu’ dediğimiz burnun iki kanadının her nefes alıp verişte inip kalkması, çocuğun beslenmesinin bozulması, dudak etrafı veya vücutta morarmaların olması ya da çocuğun sürekli uyku halinde olması durumunda; ailelerin çocuklarını mutlaka bir hekime götürmelerinde fayda var. Bu mevsimlerde takiplerde uyanık olmak gerekiyor.” Doç. Dr. Korğalı, ailelere “Bu dönemlerde kalabalık ortamlara çok fazla girmemelerini öneriyorum. Bu virüsler salgısal yolla damlacık yoluyla bulaşıyor. Havada asılı kalabiliyor veya temas yoluyla bulaşabiliyor” tavsiyesinde bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN