Sadece 10 dakikalık egzersiz hayatınızı kurtarabilir! Düşündüğünüzden daha kolay

Sadece 10 dakikalık egzersiz hayatınızı kurtarabilir! Düşündüğünüzden daha kolay

Düzenli egzersizin sağlığınıza, kilo vermenize veya kilonuzu korumanıza ve ruh halinize yardımcı olabileceğini biliyorsunuz , ancak zaman bulmak genellikle zordur. Birçok insan hareketsiz bir iş, uzun çalışma saatleri, aile ve yemek pişirme ve temizlik gibi günlük işleri dengelemek için mücadele eder. Gününüze düzenli egzersiz eklemek imkansız gelebilir. Peki ya amacınız çoğu gün sadece 10 dakika egzersiz yapmaksa? Bunu yapmak için zaman bulabilir misin?

Egzersizin önemli olduğunu söylememize gerek yok. Yine de, bir antrenmana uyum sağlamak zor olabilir, özellikle iki gün kuvvet antrenmanı ve 150 dakikalık haftalık orta yoğunlukta aerobik aktivite öneren ulusal fiziksel aktivite yönergelerini dikkate aldığınızda. Böylece, günde sadece 10 dakikalık bir aktivitenin bile hayatınızı kurtarabileceğine dair yeni bir çalışma haberi çıktığında, hepimiz kulak misafiri olduk.

EVET, 10 DAKİKA GERÇEKTEN ÖNEMLİDİR

Çoğu insan, uyandığında, duş almadan önce, öğle tatilinde veya akşam yemeğinden sonra olsun, günde 10 dakika ayırabilir. Ancak, 10 dakikalık egzersiz gerçekten sağlığınıza ve zindeliğinize yardımcı olabilir mi?Evet, özellikle düzenli olarak egzersiz yapmıyorsanız, günde 10 dakika egzersiz yapmak size yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bu 10 dakika boyunca ne yaptığınız önemli.

10-minute-workouts-1024x341.png

10 DAKİKALIK EGZERSİZLERİN SAĞLIĞA FAYDALARI

Araştırmalar, özellikle egzersiz yapmaya alışkın değilseniz, 10 dakikalık kısa egzersizlerin sağlığınızı ve zindeliğinizi iyileştirmeye yardımcı olabileceğini buldu. Bazı sağlık ve fitness faydaları şunlardır:

DAHA İYİ KARDİYOVASKÜLER UYGUNLUK

10 dakikalık kısa egzersizler bile, dayanıklılık ve kardiyovasküler zindeliğin bir ölçüsü olan oksijen alımının artmasına neden olabilir. Randomize bir kontrol çalışması, genellikle hareketsiz olan aşırı kilolu veya obez kadınların, bir kontrol grubuna kıyasla günde sadece 10 ila 15 dakika yürüyerek kardiyorespiratuar zindeliklerini iyileştirdiğini buldu.

Erkekler arasında yapılan bir başka çalışmada da, bir dakika yüksek yoğunlukta 10 dakika bisiklet süren kısa aralıklı grubun oksijen alımını, 50 dakika boyunca orta derecede egzersiz yapan bir grupla aynı şekilde artırdığı bulundu. 12 haftalık çalışmanın sonunda her iki grup da benzer zindelik geliştirmelerine sahipti ve kontrol grubundan daha iyi performans gösterdi. Bu çalışmalar, özellikle şu anda aktif değilseniz, kısa süreli egzersizlerin kondisyonunuzu iyileştirebileceğini desteklemeye yardımcı olur.

woman-exercising-on-yoga-mat.jpg

KAN ŞEKERİ SEVİYELERİNİN DAHA FAZLA KONTROLÜ

Egzersiz yapmak gibi sağlıklı alışkanlık değişiklikleri yapmak kan şekeri düzeylerini yönetmenize yardımcı olabilir. Egzersiz, diyabet ve prediyabet riskinizi azaltabilir, ancak fayda sağlamak için uzun süre egzersiz yapmanız gerekmeyebilir. Araştırmalar, 10 dakikalık aralıklar gibi kısa süreli egzersizlerin diyabet riskinizi azaltabileceğini ve kan şekeri düzeylerinin daha fazla kontrol edilmesini sağlayabileceğini gösteriyor.

Bir çalışma, öğünlerden 30 dakika önce kısa süreli yoğunlukta yapılan hızlı antrenmanların, insüline dirençli kişilerde kan şekerini günlük 30 dakikalık bir antrenmandan daha iyi kontrol ettiğini buldu. Başka bir çalışma, yaşlı yetişkinlerin, yemeklerden sonra kısa bir yürüyüş yaptıklarında, günde 45 dakikalık bir yürüyüşe çıktıklarından daha iyi kan şekeri kontrolüne sahip olduklarını buldu.

GELİŞTİRİLMİŞ BİLİŞSEL ODAK VE RUH HALİ

Bisiklete binme, yüzme ve yürüyüş gibi kardiyo egzersizleri ruh halinizi ve bilişsel odaklanmanızı iyileştirebilir mi ? Ancak, kısa süreli egzersizler aynı sonuçları verebilir mi? Araştırmalar evet, kısa mikro egzersizler, gün boyunca kullanabileceğiniz güçlü bir araç olabilecek ruh halinize ve odaklanmanıza yardımcı olabilir.

Bir çalışma, 10 dakikalık orta ila şiddetli egzersizi tamamlayan katılımcıların, bunun yerine oturup kitap okuyan bir gruba kıyasla konsantrasyonlarında anında iyileşmeler gösterdiğini buldu. Başka bir araştırma, günde 15 dakika koşan katılımcıların depresyon riskini azalttığını ve ruh hallerini iyileştirdiğini buldu. Ayrıca gün boyunca daha az yoğun bir aktivitenin bölünmesi de ruh halini iyileştiren faydalar sağlayabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN